Pierre Celis Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Błyszniało – szlisgich hopuch świr Tęczując w kałdach świtrzem wre, Mizgłupny był borolągw hyr, Chrząszczury wlizły młe. Wypada chyba stworzyć coś podobnego tylko o tematyce bardziej piwnej A okazja ku temu jest – w kwietniu otworzy się kolejny przybytek piwnej rozpusty, zwany wielokranem, w Warszawie. Z gwiazd można wyczytać wręcz początek miesiąca, ale w stosunku do astrologii trzeba wykazać się jednak pewną dawką życzliwego niedowierzania. Lokal niby jeszcze w proszku, ale już jest zaprzyjaźniony. Z prostej przyczyny, sprawcą całego zamieszania jest Rafał Kowalczyk, znany jako Browarzyciel – człowiek instytucja w świecie polskiego piwowarstwa. Nieźle ten czas leci, pamiętam jak jeszcze jakieś 10 lat temu jechałem do Rafała po butelki, nówki sztuki prosto z huty, żeby zrobić elegancki zapas do domowego warzenia. Znając się już tyle czasu mam przeczucie graniczące z pewnością, że wszystko będzie prima sort. Skoro lokal to i lokalizacja. Nowogrodzka w Warszawie. Zdziwieni? I to niejako razy dwa, o czym zaraz. Termin prac wiąże się bezpośrednio z budynkiem, a co za tym idzie z masą papierkologii. Nie jest tak prosto zrobić remont w kamienicy z 1904 roku. Jabeerwocky jest podzielony na dwa osobne lokale. Główny wielkości ok. 130 metrów kwadratowych samego lokalu plus 50 metrów piwnicy, przeznaczonej jednak w całości na chłodnię, magazyn i socjal. Swoje miejsca znajdzie również mała kuchnia, ale na razie Rafał nie chciał zdradzić co ciekawego wymyślił. Priorytetem było udostępnienie jak największej ilości miejsca dla gości oraz szyk i blichtr początku wieku Stąd dokopanie się do oryginalnej posadzki, znajdującej się w tym momencie już 20cm pod aktualnym poziomem ulicy. Niesamowite jest móc zobaczyć jak przebiegały ponad 100 lat temu ścianki działowe, a jedna duża sala była podzielona na trzy sklepiki. Żywa historia. Ostatni remont przeprowadzany był circa pół wieku temu, więc jest ogrom pracy. Co zapewne najbardziej interesuje – 17 kranów z czego będą dwie pompy. Plus 4 metry lodówek podblatowych z butelkami. Co więcej Rafał zamierza przeznaczyć jeden kran na cydr. Polska jabłkami stoi, ma to sens. Ważna informacja dla Docenta – będzie kilka toalet Z kolei mniejszy lokal o powierzchni 60 metrów kwadratowych będzie przyznaczony w całości na bar i salę sprzedaży (plus konieczne zaplecze/toalety oczywiście). Tutaj hasłem będzie słód – poza 6-7 kranami swoje miejsce mają znaleźć różne whisky/whiskey. Miejsce idealne wręcz do przeprowadzania różnego rodzaju spotkań/szkoleń/zebrań itp itd. bez konieczności zamykania całego lokalu. W obu miejscówkach znajdą się pewne fascynujące udogodnienia dla gości plus niespotykana jeszcze objętość serwowania. Ale to już o tym przy następnej okazji, pewnie za jakieś dwa tygodnie Na razie zapraszam do polubienia profilu Jabeerwocky na FB, gdzie powinny zacząć pojawiać się informacje na temat progresu prac. Wyświetl pełny artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now