TKF Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Jako że robie piwa z ekstraktów plus chmielenie "na dwa razy" ze względu na mały garnek pojawia się pytanie - czy mogę po pierwszym chmieleniu zlać brzeczkę do fermentora, żeby móc chmielić drugą partię bez czekania? Czy fermentor jest odporny na wrzątek, czy też coś będzie uwalniał bądź wyginał się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Zanim nie miałem chłodnicy wlewałem gorącą brzeczkę z gara prosto do fermentora i wystawiałem do chłodzenia na balkon, nic się nie działo złego z wiadrem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Fermentory powinny wytrzymać temperaturę do 130oC. Wiadomym jest, iż czym większa temperatura tym większa podatność na odkształcanie się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 Ok, więc tak będę robił (tzn już raz zrobiłem, ale teraz będę mógł spać spokojnie) Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Ale to raczej nie pytanie na forum tylko do sprzedawcy / producenta fermentora, bo jakoś nie widzę informacji z czego konkretnie korzystasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Nie ma informacji w specyfikacji produktu (np wiadro jokey). Wg mnie należy uważać przy zalewaniu wrzątkiem (zerknij na sygnaturkę - katalizator), jest to niestety tworzywo a nie metal Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_puchmistrz_profermentor posiadam z takiego zestawu Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Ludziska do fermentorów grzałki zakładają i gotują brzeczkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 anteks, jak niedawno ktoś napisał, kiedyś jedli ołowianymi łyżkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 ołowianymi łyżkami. hmm, "ameliniowe" sam pamiętam (i to nieźle), ale o "łołowianych" nawet nie słyszałem no cóż, ale ja się nie zna ja tylko lubię dobre piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Nie podejrzewam Cię o taki wiek http://archeowiesci.pl/2014/04/26/olow-i-upadek-rzymu/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 aha, to te łyżki to taka przenośnia bo w linku piszą o rurach? yhhh... i znowu trzeba udowadniać, że nie jest się łosiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Gdzieś kiedyś czytałem o łyżkach, ale rurki się szybciej znalazły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 Typografia czyli tzw ołowiane płuca są jeszcze w Polsce, kilka lat temu było wiele zecerni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now