TKF Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Jako że robie piwa z ekstraktów plus chmielenie "na dwa razy" ze względu na mały garnek pojawia się pytanie - czy mogę po pierwszym chmieleniu zlać brzeczkę do fermentora, żeby móc chmielić drugą partię bez czekania? Czy fermentor jest odporny na wrzątek, czy też coś będzie uwalniał bądź wyginał się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Zanim nie miałem chłodnicy wlewałem gorącą brzeczkę z gara prosto do fermentora i wystawiałem do chłodzenia na balkon, nic się nie działo złego z wiadrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Fermentory powinny wytrzymać temperaturę do 130oC. Wiadomym jest, iż czym większa temperatura tym większa podatność na odkształcanie się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 Ok, więc tak będę robił (tzn już raz zrobiłem, ale teraz będę mógł spać spokojnie) Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Ale to raczej nie pytanie na forum tylko do sprzedawcy / producenta fermentora, bo jakoś nie widzę informacji z czego konkretnie korzystasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Nie ma informacji w specyfikacji produktu (np wiadro jokey). Wg mnie należy uważać przy zalewaniu wrzątkiem (zerknij na sygnaturkę - katalizator), jest to niestety tworzywo a nie metal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_puchmistrz_profermentor posiadam z takiego zestawu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Ludziska do fermentorów grzałki zakładają i gotują brzeczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 anteks, jak niedawno ktoś napisał, kiedyś jedli ołowianymi łyżkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 ołowianymi łyżkami. hmm, "ameliniowe" sam pamiętam (i to nieźle), ale o "łołowianych" nawet nie słyszałem no cóż, ale ja się nie zna ja tylko lubię dobre piwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Nie podejrzewam Cię o taki wiek http://archeowiesci.pl/2014/04/26/olow-i-upadek-rzymu/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 aha, to te łyżki to taka przenośnia bo w linku piszą o rurach? yhhh... i znowu trzeba udowadniać, że nie jest się łosiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Gdzieś kiedyś czytałem o łyżkach, ale rurki się szybciej znalazły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 Typografia czyli tzw ołowiane płuca są jeszcze w Polsce, kilka lat temu było wiele zecerni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.