Jump to content

przechowywanie piwa

dafi89

Recommended Posts

Witajcie,

Intryguje mnie jakie macie sposoby na przechowywanie butelek ze świeżym piwem. Piwnicy, balkonu, garażu niestety nie mam. Myślałem o torbach termicznych ale one nie trzymają temperatury tydzień dodatkowo potrzebują wkładu więc obawiam się, że butelki znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie lodu mogą różnic się od innych. Z góry dzięki za odpowiedzi.

A strych masz? Jak tak to kup z wystawki jakąś witrynę chłodniczą i trzymaj tam.

Edited by quhcik

zrób sobie skrzynie ze styropianu. poszukaj wątków tu na forum lub zerknij w moja galerie browaru. mnie sama skrzynka wyszła 80zł ale nie oszczędzałem i jeszcze styropian mi został. kładąc ją dłuższym bokiem na dół zmieścisz ok 50 butelek 0,5l.

chłodzenie 2 butelkami 1,5l z lodem zbiło mi temp z 22o do 16o w 2 doby

EDIT: chłodzenie oczywiście z piwkiem w środku więc było z czego to ciepło odbierać. cena skrzynki to 60zł - policzyłem taśmę za 20zł która mi została prawie w całości.

Edited by nike21

Trzymam w temperaturze pokojowej. Na szczęście / nieszczęście kamienica, więc zawsze parę stopni niżej niż w normalnym bloku.

Nie ma się co oszukiwać, jak nie masz piwnicy, garażu, albo innego chłodnego pomieszczenia to utrzymanie tych 100 butelek w niskiej temperaturze to problem. Styropian spoko, ale na krótką metę - nie wyobrażam sobie wymieniania PETów 365 dni w roku.

Ja piwa trzymam w skrzynkach (jakby wybuchły + oszczędność miejsca + łatwość transportu) właśnie w kuchni, w temp. pokojowej. Najdłużej stało tak 3 miesiące, i się nic złego nie działo. Chłodzę jedynie przed piciem