dafi89 Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Witajcie, Intryguje mnie jakie macie sposoby na przechowywanie butelek ze świeżym piwem. Piwnicy, balkonu, garażu niestety nie mam. Myślałem o torbach termicznych ale one nie trzymają temperatury tydzień dodatkowo potrzebują wkładu więc obawiam się, że butelki znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie lodu mogą różnic się od innych. Z góry dzięki za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Masz kuchnię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafi89 Posted March 12, 2015 Author Share Posted March 12, 2015 No tak. Ale w kuchni jest temperatura wyższa niż w innych pomieszczeniach (często się tam gotuje kuchenka chodzi czyli generalnie jest cieplej) Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 (edited) A strych masz? Jak tak to kup z wystawki jakąś witrynę chłodniczą i trzymaj tam. Edited March 12, 2015 by quhcik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serpiente Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 (edited) zrób sobie skrzynie ze styropianu. poszukaj wątków tu na forum lub zerknij w moja galerie browaru. mnie sama skrzynka wyszła 80zł ale nie oszczędzałem i jeszcze styropian mi został. kładąc ją dłuższym bokiem na dół zmieścisz ok 50 butelek 0,5l. chłodzenie 2 butelkami 1,5l z lodem zbiło mi temp z 22o do 16o w 2 doby EDIT: chłodzenie oczywiście z piwkiem w środku więc było z czego to ciepło odbierać. cena skrzynki to 60zł - policzyłem taśmę za 20zł która mi została prawie w całości. Edited March 13, 2015 by nike21 dafi89 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 jeśli GB pytał o kuchnię to chodziło mu o najzimniejszą część kuchni czyli....lodówkę Też, ale są zimne szafki, zakamarki itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Trzymam w temperaturze pokojowej. Na szczęście / nieszczęście kamienica, więc zawsze parę stopni niżej niż w normalnym bloku. Nie ma się co oszukiwać, jak nie masz piwnicy, garażu, albo innego chłodnego pomieszczenia to utrzymanie tych 100 butelek w niskiej temperaturze to problem. Styropian spoko, ale na krótką metę - nie wyobrażam sobie wymieniania PETów 365 dni w roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Ja styropianu używam do fermentacji, daje radę. Butelki przechowuje w pokojowej, ale raczej nie stoją dłużej niż 2-3 miesiące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKF Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Ja piwa trzymam w skrzynkach (jakby wybuchły + oszczędność miejsca + łatwość transportu) właśnie w kuchni, w temp. pokojowej. Najdłużej stało tak 3 miesiące, i się nic złego nie działo. Chłodzę jedynie przed piciem Link to comment Share on other sites More sharing options...
dafi89 Posted March 13, 2015 Author Share Posted March 13, 2015 Dzięki za odzew. W takim razie wykonam sobie konstrukcję ze styropianu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 jakbyś miał jakieś pytania to wal na priv -chętnie odpowiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now