Jump to content

Milk Stout - czy czekać jeszcze z rozlewem?


Recommended Posts

Witam.

Mijają 2 tygodnie od nastawienia warki - ok. 21 litrów. Temperatura fermentacji 18 - 19 st. C. Na starcie zmierzyłem gęstość (SG 1.062 - 15,2 BLG już z 0,5 kg laktozy). Dzisiaj pobrałem pierwszą próbkę i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG. Zakładając, że laktoza podbija mi BLG o 2, to czy już jest pora na rozlew? Oczywiście za 2 dni powtórzę pomiar i jeśli się nie zmieni, to pompować butelki? Dodam jeszcze, że na cichą nie zlewałem.

Edited by ajc333
Link to comment
Share on other sites

Zacier trzymany w temperaturze ok 67 st przez ok. 1,5h, po negatywnej próbie dodany jęczmień palony i po ok. 10 minutach podgrzewana całość do 75,6 st. C. Potem wysładzanie 14-15 litrami wody o temperaturze 75-78 st. C. Na 10 minut przed końcem gotowania brzeczki dodałem laktozę. Po zakończeniu gotowania BLG miałem wyższe, więc dolałem wody źródlanej, aby na koniec otrzymać wspomniane 15,2 BLG. Drożdże, których użyłem to Safale S04.

Edited by ajc333
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac?

Link to comment
Share on other sites

Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac?

 

Z 12.5 BLG zeszło mi do 6 BLG, w sumie zgodnie z wyliczeniami. BLG jest wysokie przez dodanie laktozy. Czy powinno być tak wysokie, zależy ile jej  dodałeś.

Link to comment
Share on other sites

Mniej więcej tydzień temu butelkowałem Milk Stauta, ale troszeczkę inaczej zatartego (45 min w 64 + 45 min w 69). Użyte drożdże to WLP003 i 400g laktozy. Łącznie zjechał do 5 BLG.

 

Proponowałbym powtórzyć pomiar za 2-3 dni i jeżeli bez zmian - do butelek.

Link to comment
Share on other sites

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Z czym przegiales? Laktoza?

Link to comment
Share on other sites

 

Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04.

Z czym przegiales? Laktoza?

 

Wydaje mi się, że trochę za wysokie Blg początkowe mi wyszło, choć z drugiej strony jeśli pijący chwalą to nie ma się co martwić :)

Co do laktozy, to myślę że nie było jej za dużo, następnym razem dałbym jeszcze nieco więcej.

Edited by wojtekp
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.