ajc333 Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 (edited) Witam. Mijają 2 tygodnie od nastawienia warki - ok. 21 litrów. Temperatura fermentacji 18 - 19 st. C. Na starcie zmierzyłem gęstość (SG 1.062 - 15,2 BLG już z 0,5 kg laktozy). Dzisiaj pobrałem pierwszą próbkę i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG. Zakładając, że laktoza podbija mi BLG o 2, to czy już jest pora na rozlew? Oczywiście za 2 dni powtórzę pomiar i jeśli się nie zmieni, to pompować butelki? Dodam jeszcze, że na cichą nie zlewałem. Edited March 15, 2015 by ajc333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 50% to trochę mało. podaj jak zacierałeś, jakie drożdże użyłeś. a najlepiej zrób fft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajc333 Posted March 15, 2015 Author Share Posted March 15, 2015 (edited) Zacier trzymany w temperaturze ok 67 st przez ok. 1,5h, po negatywnej próbie dodany jęczmień palony i po ok. 10 minutach podgrzewana całość do 75,6 st. C. Potem wysładzanie 14-15 litrami wody o temperaturze 75-78 st. C. Na 10 minut przed końcem gotowania brzeczki dodałem laktozę. Po zakończeniu gotowania BLG miałem wyższe, więc dolałem wody źródlanej, aby na koniec otrzymać wspomniane 15,2 BLG. Drożdże, których użyłem to Safale S04. Edited March 15, 2015 by ajc333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 i otrzymałem SG 1.030 - 7,7 BLG jak mierzone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajc333 Posted March 15, 2015 Author Share Posted March 15, 2015 W 20 st. C., pobrane z fermentora strzykawką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 Tu nie chodziło o sposób pobierania tylko o metodę pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajc333 Posted March 15, 2015 Author Share Posted March 15, 2015 Mierzyłem przy pomocy spławika, zanurzonego w probówce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Trzymałeś dalej? Jaki efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrahim Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Mam podobne pytanie w wielkanoc uwarzylem Milk Stouta. Przez godzine trzymalem w 68C wyszlo 22l 14BLG. FFT wskazalo po 4 dniach 7BLG. Uzylem drozdzy Gozdawa Pure Ale Yeast. No i tu zachodzi pytanie: czy takie wysokie BLG jest normalne przy Milk Stoutach? I jakiego piwa sie moge spodziewac? Z 12.5 BLG zeszło mi do 6 BLG, w sumie zgodnie z wyliczeniami. BLG jest wysokie przez dodanie laktozy. Czy powinno być tak wysokie, zależy ile jej dodałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrahim Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 (edited) Do gara poszlo 500g laktozy na ostatnie 15 minut. Zestaw z twojbrowar.pl Edited April 10, 2015 by ibrahim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Do gara poszlo 500g laktozy na ostatnie 15 minut. Zestaw z twojbrowar.pl Jeszcze troche powinno zejść BLG: http://www.wiki.piwo.org/Laktoza Link to comment Share on other sites More sharing options...
altanis Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Mniej więcej tydzień temu butelkowałem Milk Stauta, ale troszeczkę inaczej zatartego (45 min w 64 + 45 min w 69). Użyte drożdże to WLP003 i 400g laktozy. Łącznie zjechał do 5 BLG. Proponowałbym powtórzyć pomiar za 2-3 dni i jeżeli bez zmian - do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekp Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04. Z czym przegiales? Laktoza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekp Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 (edited) Ja trochę przegiąłem, miałem 18 Blg, zeszło do 8, ale zacierałem 10+20+30min (pierwsza białkowa), do tego 500g laktozy, drożdże S-04. Z czym przegiales? Laktoza? Wydaje mi się, że trochę za wysokie Blg początkowe mi wyszło, choć z drugiej strony jeśli pijący chwalą to nie ma się co martwić Co do laktozy, to myślę że nie było jej za dużo, następnym razem dałbym jeszcze nieco więcej. Edited April 17, 2015 by wojtekp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now