vpatyk Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 (edited) Witam - przez weekend miałem okazję skosztować "nowego" piwa z Pinty Call me Simon i powiem szczerze, że wyjątkowo mi zasmakowało. Chętnie podjąłbym próbę skopiowania, ale niestety moja wiedza na temat budowania receptur jest znikoma. Mam więc nadzieję, że z waszą pomoc uda się ułożyć recepturę zbliżoną do "Simona". Planowana objętość warki to ok 20 l (lub 25 l - w zależności ile wyniesie zasyp). słody Weyermann®: pale ale, wiedeński, Caramunich® Typ III, melanoidynowy, żytni, palony jęczmień, ekstrakt słodowy jasny; chmiele (USA): Columbus, Amarillo, Mosaic; drożdże Fermentis S-04. styl: Imperial Irish Red Aleekstrakt: 19,1°alkohol: 6,9 % obj.IBU: 78 Jakieś sugestie odnośnie proporcji? Edited April 10, 2015 by vpatyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 (edited) http://www.wiki.piwo.org/Irish_Red_Ale_(Czerwony_top%C3%B3r),_Krzysztof_Fidler_(Infam) Gotowa odpowiedź znajduje się w WIKI. Wystarczy zmodyfikować ilość słodów i chmielu do swojej objętości, a że ma to być imperial więc dać tych słodów odpowiednio więcej. Jak chcesz koniecznie robić z tych słodów co napisałeś to na bazie w/w przepisu twórz swój własny, być może stworzysz coś lepszego niż pierwowzór, to zaleta domowego piwowarstwa. Edited March 16, 2015 by mariucha Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Dawno temu Infam mówił, żeby się tą recepturą nie sugerować za mocno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Być może mnie wtedy jeszcze nie było na forum, ale skoro tak mówisz, to pewnie tak jest. Innym rozwiązaniem może być rzut oka na składy gotowych zestawów w sklepach piwowarskich i na ich podstawie stworzyć coś swojego, ewentualnie poszukać na forach obcojęzycznych. Możliwości jest naprawdę dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted March 17, 2015 Author Share Posted March 17, 2015 Dzięki za sugestie, lecz nie chodziło mi o uwarzenie piwa w stylu IIRA, lecz próbę skopiowania konkretnego piwa, a tu zaczyna się problem, bo wiedza zbyt mała. Także jeśli ktoś miałby wiedzę jak tą konkretna recepturę ułożyć, to czekam na dalsze sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krugerius Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Spróbuj napisać do pinty, może jakiś wskazówek udzielą. Jak nie odpiszą to trudno a może jakieś informacje dostaniesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 vpatryk, uwarz IIRA i porównaj z Simonem, skoryguj recepturę. Tak się zdobywa doświadczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Albo napisz do samego Simona Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Simona Mola? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 jeśli byłby w stanie pomóc.... choć lepiej napisać do Simona Martina: realaleguide@googlemail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 (edited) Simona Mola? jeśli byłby w stanie pomóc.... Nie chcę nawet myśleć w jaki sposób mógły to zrobić ... i czym . Edited April 7, 2015 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted April 10, 2015 Author Share Posted April 10, 2015 (edited) Do Simona raczej pisać nie zamierzałem i nie zamierzam... Natomiast podążając za sugestiami spróbowałem ułożyć własną recepturę. Z uwagi na fakt, iż do tej pory korzystałem z gotowych zestawów prosiłbym o jej zweryfikowanie. Planowana objętość 25 l, wg BS IBU 70,7, BLG 21,17 (o ile dobrze powpisywałem dane do BS, bo przyznam, iż nie mam doświadczenia w zabawie z nim) Pale Ale 5 kg Monachijski 2kg Żytni 2 kg Melanoidowy 1 kg Carramunich 1 kg zacieranie 66-67s 60 min, 72s 10 min, 78s 5 min Chmiele: 60' - Chinook 25 g 30' -amarillo 30 g 15' mosaic 30 g 10' citra 30g 5 ' mozaic, citra i amarillo po 20 g NIe wiem, czy nie lepiej będzie zmniejszyć ilość chmieli do gotowania i część dorzucić na zimno- tu czekam na sugestie. Poza tym nie wiem, czy w/w receptura nie będzie bardziej pasowała jako Double Aipa, tutaj też czekam na opinie bardziej doświadczonych kolegów. Jako drożdży planowałem użyć gęstwy po milk stoucie (nie wiem, czy mogę po tym stylu, więc tu kolejne pytanie do was) i na koniec korzystajć z okazji, proszę o zweryfikowanie receptury na milk stouta. Obj 25 l wg BS BLG-14,66, IBU 21,7 Pale Al 5 kg Pilzneński 1 kg Czekoladowy 1 kg cararoma 0,5 kg zacieranie: tu przyznam się nie wiem jakie będzie najkorzystniejsze chmiel: 60' perle 30g laktoza 750 g Z góry dzięki za odpowiedzi. Edited April 10, 2015 by vpatyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
alechanted Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 (edited) strasznie dużo karmelowego. 300g potrafi ostro przyciemnić 20l warkę a i tak już robi się z tego karmelowo-tostowy ulepek. Jesteś pewien, że chcesz użyć całego kilograma? a, właśnie. Który monachijski i który caramunich? Edited April 18, 2015 by alechanted Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpatyk Posted April 23, 2015 Author Share Posted April 23, 2015 (edited) Dzięki za odpowiedź- składniki zakupiłem (MIlk Stout uwarzony), w przyszły czwartek zabieram cię do IIRA. Zamiast Monachijskiego 2kg ma być wiedeński caramunich to Weyermann typ III Po konsultacjach melanoidowy zmniejszyłem do 0,2, więc cała receptura wygląda następująco: Słody: Pale Ale 5 kg Wiedeński 2kg Żytni 2 kg Melanoidowy 0,2 kg Carramunich 1 kg Chmiele: 60' - Chinook 25 g 30' -amarillo 30 g 15' mosaic 30 g 10' citra 30g 5 ' mozaic, citra i amarillo po 20 g Prawdopodobnie zmniejszę też ilość chmieli do 60 IBU (czyli odpowiedni zamiast po 30 g amarilo, mosaica i citry- sypnę po 20 g) Edited April 23, 2015 by vpatyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 23, 2015 Share Posted April 23, 2015 (edited) 10% karmelu i do tego słód melanoidynowy, chyba będzie słodko. 20% wiedeńskiego też dołoży trochę ciastkowego, słodkiego odczucia. Ja to bym wręcz podciągnął te IBUsy, w takiej sytuacji. Choć z drugiej strony może żyto wprowadzi nieco wytrawności. Ta przerwa w 72C, przy takim zasypie, też może zbędna? Sądzę, że opcja Wyspiański wyspiarska w 66C wystarczy. Edited April 23, 2015 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 vpatyk co wyszło z tego Twojego piwka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 (edited) Nie wiem jak vpatyk, ale ja miałem finał w B2015. Receptura poniżej, może się przyda. PARAMETRY:Pojemność: 11LBLG: 21IBU: 70 (dawka na pełne gotowanie 45 IBU) Zacieranie: 67C/60 min + wygrzew Gotowanie: 90 minut Drożdże: FM Irlandzkie ciemnościZASYP:2,700 kg (62,4%) Pale Malt (Weyermann)0,500 kg (11,5%) Munich I (Weyermann)0,500 kg (11,5%) Wheat Malt, Pale (Weyermann)0,300 kg (6,9%) Rye Malt (Weyermann)0,150 kg (3,5%) Karmelowy czerwony (Strzegom)0,100 kg (2,3%) Karmelowy 150 (Strzegom)0,050 kg (1,2%) Karmelowy 300 (Strzegom)0,030 kg (0,7%) Carafa Special III (Weyermann)CHMIELENIE:20,00 g Iunga [11,00 %] - First Wort 90,0 min 10,00 g Citra [13,50 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min10,00 g Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min 10,00 g Nelson Sauvin [11,40 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min25,00 g Citra [13,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min25,00 g Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min 25,00 g Nelson Sauvin [11,40 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min15,00 g Citra [13,50 %] - Dry Hop 10,0 Days 15,00 g Mosaic [12,00 %] - Dry Hop 10,0 Days15,00 g Nelson Sauvin [11,40 %] - Dry Hop 10,0 DaysPierwszy dodatek chmielu na aromat został dodany w momencie wyłączenia palnika i "wirowany" bez chłodzenia 30 minut. W tym czasie temperatura brzeczki spadła do ok. 80C. Dodany został drugi dodatek i także "wirowany" 30 minut. Dopiero potem brzeczka poszła do chłodzenia.UWAGI: Słusznie prawią Ci, którzy mówią, że goryczka goryczce nierówna. Późne dodatki, co prawda wg. BS2 wniosły jakieś tam IBUsy, ale sumacyjna goryczka wyszła poniżej moich oczekiwań. Od serii warek na Birofilię przestałem w ogóle brać pod uwagę IBU wnoszone po gotowaniu. Prawda pewnie będzie gdzieś po środku . Także warząc piwo raz jeszcze dałbym więcej chmielu na pełne gotowanie. Kolorek wyszedł ładny, ciemno czerwony. Myślę jednak, że możnaby spróbować bez Carafy. Ktoś powie, że chmielu poszło jak do DIPA. Może i tak, ale aromat wyszedł ładny i utrzymuje się do dziś. Myślę jednak, że możnaby nieco obniżyć ilość wyjściową, bo teraz patrzę, że faktycznie poszło dość sporo . Skłaniałbym się ku dawkom po 10 gr. na każdym etapie. Drugi raz zacierałbym może nieco niżej i użył wyżej odfermentowujących drożdży. Mój kumpel, który przetestował więcej kraftów niż ja widziałem w ogóle na oczy, twierdzi, że lepsze od Simona . Edited October 21, 2015 by santa frc and DonBeer 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Nie wiem jak vpatyk, ale ja miałem finał w B2015. Receptura poniżej, może się przyda. PARAMETRY: Pojemność: 11L BLG: 21 IBU: 70 (dawka na pełne gotowanie 45 IBU) Zacieranie: 67C/60 min + wygrzew Gotowanie: 90 minut Drożdże: FM Irlandzkie ciemności ZASYP: 2,700 kg (62,4%) Pale Malt (Weyermann) 0,500 kg (11,5%) Munich I (Weyermann) 0,500 kg (11,5%) Wheat Malt, Pale (Weyermann) 0,300 kg (6,9%) Rye Malt (Weyermann) 0,150 kg (3,5%) Karmelowy czerwony (Strzegom) 0,100 kg (2,3%) Karmelowy 150 (Strzegom) 0,050 kg (1,2%) Karmelowy 300 (Strzegom) 0,030 kg (0,7%) Carafa Special III (Weyermann) CHMIELENIE: 20,00 g Iunga [11,00 %] - First Wort 90,0 min 10,00 g Citra [13,50 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min 10,00 g Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min 10,00 g Nelson Sauvin [11,40 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min 25,00 g Citra [13,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min 25,00 g Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min 25,00 g Nelson Sauvin [11,40 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min 15,00 g Citra [13,50 %] - Dry Hop 10,0 Days 15,00 g Mosaic [12,00 %] - Dry Hop 10,0 Days 15,00 g Nelson Sauvin [11,40 %] - Dry Hop 10,0 Days Pierwszy dodatek chmielu na aromat został dodany w momencie wyłączenia palnika i "wirowany" bez chłodzenia 30 minut. W tym czasie temperatura brzeczki spadła do ok. 80C. Dodany został drugi dodatek i także "wirowany" 30 minut. Dopiero potem brzeczka poszła do chłodzenia. UWAGI: Słusznie prawią Ci, którzy mówią, że goryczka goryczce nierówna. Późne dodatki, co prawda wg. BS2 wniosły jakieś tam IBUsy, ale sumacyjna goryczka wyszła poniżej moich oczekiwań. Od serii warek na Birofilię przestałem w ogóle brać pod uwagę IBU wnoszone po gotowaniu. Prawda pewnie będzie gdzieś po środku . Także warząc piwo raz jeszcze dałbym więcej chmielu na pełne gotowanie. Kolorek wyszedł ładny, ciemno czerwony. Myślę jednak, że możnaby spróbować bez Carafy. Ktoś powie, że chmielu poszło jak do DIPA. Może i tak, ale aromat wyszedł ładny i utrzymuje się do dziś. Myślę jednak, że możnaby nieco obniżyć ilość wyjściową, bo teraz patrzę, że faktycznie poszło dość sporo . Drugi raz zacierałbym może nieco niżej i użył wyżej odfermentowujących drożdży. Mój kumpel, który przetestował więcej kraftów niż ja widziałem w ogóle na oczy, twierdzi, że lepsze od Simona . Dzieki na pewno skorzystam W zasypie Pinta uzyła słodu melanoidynowego, dlaczego nie brałeś go pod uwagę w swoim zasypie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Przy takim zasypie prawdę mówiąc nie widziałem sensu. Nie celowałem w "kukułkę" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now