hills Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Ostatnio podczas robienia porządków w kuchni trafiła mi do ręki przykrywka zrobiona z sita http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ Postanowiłem wypróbować jak się spisze w roli fałszywego dna. Ma ona odrobinę większą średnicę niż dno standardowego wiadra używanego do fermentacji. Po dociśnięciu z dwóch stron ładnie wygina się w ósemkę i przylega do ścianek zostawiając trochę przestrzeni nad dnem na filtrat. Warto podeprzeć od spodu jakąś rurką albo wężykiem, jak w tym przypadku. W porównaniu z samym wężykiem filtracja to bajka. Trzeba więcej brzeczki zawrócić zanim złoże się dobrze ułoży i brzeczka będzie klarowna, ale po tym można filtrować w zasadzie w dowolnym tempie. Dno dało radę nawet zasypowi z 20% żyta i 45% pszenicy. (Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę ) Różnicy w wydajności nie zauważyłem. Czyszczenie znacznie łatwiejsze. Jest nawet uchwyt dzięki któremu można łatwo wyciągnąć dno. Cena bardzo konkurencyjna, więc nic tylko szturmować półki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HerrOs Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Ciekawy patent. Jaka orientacyjna cena? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 na stronie ikei niecałe 13zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Kiedyś testowałem, siatka jest nierdzewna ale obręcz i drut w środku zaczęły rdzewieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Ostatnio podczas robienia porządków w kuchni trafiła mi do ręki przykrywka zrobiona z sita http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ Postanowiłem wypróbować jak się spisze w roli fałszywego dna. Ma ona odrobinę większą średnicę niż dno standardowego wiadra używanego do fermentacji. Po dociśnięciu z dwóch stron ładnie wygina się w ósemkę i przylega do ścianek zostawiając trochę przestrzeni nad dnem na filtrat. Warto podeprzeć od spodu jakąś rurką albo wężykiem, jak w tym przypadku. W porównaniu z samym wężykiem filtracja to bajka. Trzeba więcej brzeczki zawrócić zanim złoże się dobrze ułoży i brzeczka będzie klarowna, ale po tym można filtrować w zasadzie w dowolnym tempie. Dno dało radę nawet zasypowi z 20% żyta i 45% pszenicy. (Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę ) Różnicy w wydajności nie zauważyłem. Czyszczenie znacznie łatwiejsze. Jest nawet uchwyt dzięki któremu można łatwo wyciągnąć dno. Cena bardzo konkurencyjna, więc nic tylko szturmować półki. Dzialam w ten sposob od 5 warek. Sraczwezyk mozna usunąć ;-) choć na poczatku tez dawalem. Ja robię na początek podbicie jak w falszywym dnie z wody do wysladzania. Nastepnie ją cofam wraz z pierwszą brzeczka. Pozniej jest klarowna ze ho ho. No i póki co ani razu nie umknęło mi filtrowanie. Nie wiem jak z poprzednimi sitami ale poki co nie zauwazylem sladu korozji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HerrOs Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 Myślicie, że sprawdzi się przy odfiltrowywaniu chmielin? Jeśli za grube oczko zawsze mógłbym dodatkowo obciągnąć firanką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Kupiłem to sitko i po włożeniu do fermentora wychodzi mi, że podbicie musiałoby wynosić 10L. LIPA, i co teraz? Radzio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bychawa Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Kupiłem to sitko i po włożeniu do fermentora wychodzi mi, że podbicie musiałoby wynosić 10L. LIPA, i co teraz? Mi po odpowiednim wygięciu (tak jak zrobił to picl) w fermentorze od BA wystarcza 3-4L podbicia. Wyginałeś? Radzio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
QQRQ Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Jeszcze nie. Powyginam i zobaczę jak jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)? Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk". Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)? Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk". Bardziej się zastanawiałem, czy samo utrzyma taki ciężar. No nic położę coś pod spód... a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy? Filtruje złoże filtracyjne, ale odrobinę powinno pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 chodziło mi czy zastąpi np łuskę używaną do filtracji pszenicy tak żeby nie zapchać sraczwężyka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę Myślę że tak to będzie wyglądać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)?Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk". Bardziej się zastanawiałem, czy samo utrzyma taki ciężar. No nic położę coś pod spód... U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło. a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy? Filtruje złoże filtracyjne, ale odrobinę powinno pomóc. Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło. Dobrze wiedzieć Jak będę robił coś z takim zasypem, to się podzielę wrażeniami. Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania. To sito, to jakiś terminator? Cieszę się, że mam takowe, wygląda na to, że nie do zajechania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 (edited) U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło. Dobrze wiedzieć Jak będę robił coś z takim zasypem, to się podzielę wrażeniami. Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania. To sito, to jakiś terminator? Cieszę się, że mam takowe, wygląda na to, że nie do zajechania... No tu akurat był mały zasyp 3-3,5kg. Edited October 10, 2016 by pingwin71 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Ja filtrowałem grodziskie 100% pszenicy na zwykłym sraczwężu i też nic się nie przytykało Link to comment Share on other sites More sharing options...
HoppyFlowers Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Uzywalem tego patentu przez kilka warek, ale do szewskiej pasji doprowadzalo mnie ukladanie tego filtra w fermentorach tak, zeby przylegal do scianek. Jak juz sie ustawilo to dzialal bardzo dobrze, nawet pszenice filtrowal jak burza, wydajnosc OK. Wrocilem do sraczwezyka, bo w moim browarze wiecej zamieszania jest z podbiciem i wkurzalo mnie ukladanie tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted October 9, 2023 Share Posted October 9, 2023 Odkopuję - czy dalej to jest dostępne w Ikea? Jak ten produkt się nazywa, bo szukam i nie widzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 9, 2023 Share Posted October 9, 2023 Jest. https://www.ikea.com/pl/pl/p/klockren-przykrywka-sito-40449168/?gclid=CjwKCAjwyY6pBhA9EiwAMzmfwYpXWRBxdBtLh8qyN4C1SJJjnKkLFKVn92wrwsQBgp6LCj7VRF-SPxoCSGIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted October 9, 2023 Share Posted October 9, 2023 To chyba nie to, bo ma uchwyt boczny. Aczkolwiek też spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 9, 2023 Share Posted October 9, 2023 (edited) 31 minut temu, Rheged napisał(a): To chyba nie to, bo ma uchwyt boczny. Aczkolwiek też spoko. W internetach jest tego trochę: https://bit.ly/46LaglD Edited October 9, 2023 by monodem Zbyt długi link Rheged 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted October 9, 2023 Share Posted October 9, 2023 2 godziny temu, monodem napisał(a): Jest. https://www.ikea.com/pl/pl/p/klockren-przykrywka-sito-40449168/?gclid=CjwKCAjwyY6pBhA9EiwAMzmfwYpXWRBxdBtLh8qyN4C1SJJjnKkLFKVn92wrwsQBgp6LCj7VRF-SPxoCSGIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Kiedyś pomyślałem, że mógłbym kupić właśnie to sito z rączką z boku i wyciąć ją szlifierką, ale obawiam się, że nie uda się później wyszlifować krawędzi na tyle, żeby nie rysowała ścianek fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts