piwoo Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Witam, W czym gotujecie chmiel? Kupiłem zestaw surowców na homebreewing.pl i nie jestem pewny czy to chmiel w szyszkach, czy granulacie a na opakowaniu nie ma opisu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem i chmieleniem, więc znawcą nie jestem, ale wydaje mi się "macając" że to jednak granulat. I tu pytanie: w czym to gotować? Czy rajstopy by się sprawdziły, ew. coś innego co udałoby się szybko wykombinować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 To jest granulat, ja gotuję w garnku Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Chmiel gotujesz razem z brzeczką więc dobrze jest to robić w garnku. Jak opanujesz technologię "WHIRPOOL" możesz chmielić sypiąc chmiel prosto do garnka, po skończeniu gotowania i ostudzeniu brzeczki mieszasz ją energicznie w garze w wyniku czego na środku gara zrobi się stożek z chmielu i ściętych białek, teraz pozostaje ściągnięcie delikatnie nachmielonej brzeczki wężykiem przy ścianie gara. Opcjonalnie chmiel możesz wrzucać do gara w pończosze, ale nie wyeliminuje to osadzania się drobin chmielu na dnie gara i bez "whirpoola" się nie obejdzie, z tym, że śmieci w garze masz znacznie mniej. Podobny efekt uzyskasz stosując muślinowe woreczki do chmielenia do kupienia w sklepach. Podsumowując roboty jest tyle samo przy każdym sposobie więc po co kombinować? Jedyna zaleta pończochy jest taka, że masz mniejsze straty brzeczki bo mniej syfu musisz oddzielić po gotowaniu, ale nie są to jakieś duże oszczędności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Podobny efekt uzyskasz stosując muślinowe woreczki do chmieleniaw moich workach jest takie oczko, że granulat raczej cały wypłynie. nadają się tylko do szyszki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Ja od ostatniej warki gotuję chmiel w granulacie w tzw. Hop Spider lub Hop Blocker jak to nazywają amerykanie . Sprawuje się świetnie. Naprawdę niewielka ilość chmielu przedostaje się przez worek. Bardzo ułatwia i przede wszystkim przyspiesza końcową filtrację brzeczki nastawnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 mat - a jak z przełomem? Zauważyłeś może czy nie jest aby czasem mniejszy? Fakt - próbka mała i jeszcze piwo piwu nie równe, ale jakbyś mógł jakąś w miarę sensowną statystykę przeprowadzić przy okazji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 (edited) Słuszne pytanie jaras. Pierwsze próby odbyły się na CDA więc jak to w ciemnych piwa przełom był mało widzialny, ale był. Specjalnie na to zwróciłem uwagę. Przy następnej warce jasnego piwa napiszę coś więcej. Edited March 18, 2015 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Zbudowałem sobie identyczny Hop Spider. Uważam, że spisuje się świetnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
me-to Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Jakiej siatki użyliście do zrobienia takiego koszyczka? Jaki rozmiar oczek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted March 20, 2015 Share Posted March 20, 2015 Ja nałożyłem zdezynfekowaną pończochę na również zdezynfekowany durszlak i tak po schłodzeniu brzeczki pozbyłem się wszelkiego syfu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 20, 2015 Share Posted March 20, 2015 Zbudowałem, spisuje się świetnie. Mój prymitywny też śmiga Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 Jest to siatka do biab z tb. Średnicy oczek nie znam, nie mierzylem. Mało co się przedostaje do brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
me-to Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 mat, dzięki za odpowiedź Ja nałożyłem zdezynfekowaną pończochę na również zdezynfekowany durszlak i tak po schłodzeniu brzeczki pozbyłem się wszelkiego syfu. Do tej pory robiłem podobnie z tym że używałem siateczki do chmielenia zamiast pończochy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now