Pinhead Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 (edited) Uwarzyłem ostatnio IIPA 20 blg. Przy przelewaniu na cichą zauważyłem, że jest zdecydowanie gęściejsze od choćby 18 blg, którą też miałem okazje robić. Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Nigdy wcześniej nie uwarzyłem piwa o tak dużym ekstrakcie i patrząc na nie teraz obawiam się o jakąś sensowną piane. Może nie słusznie? Edited March 21, 2015 by Pinhead Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 20°Blg to nie jest ekstrakt aby był problem z nagazowaniem Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Raczej mocniejsze piwa są wysycone niżej ale to dużo zależy od stylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted March 21, 2015 Author Share Posted March 21, 2015 Nie no oczywiście, że nie jest. Chodzi mi o to, że gęstość piwa prawdopodobnie w jakimś stopniu hamuje powstawanie się piany. IPA ma być na pewno bardziej wysycone od jakiegoś RISA. Tylko czy sypać więcej cukru do 20 niź do dajmy na to 14? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 Jeśli już to wyższy alkohol pogarsza pianę. Ja bym nie sypał, dla mnie piana jest drugorzędna, nie polepszał bym piany kosztem odpowiedniego odczucia w ustach Pomijając już że wyższe nagazowanie tylko do pewnego momentu polepsza pianę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 Uwarzyłem ostatnio IIPA 20 blg. Przy przelewaniu na cichą zauważyłem, że jest zdecydowanie gęściejsze od choćby 18 blg, którą też miałem okazje robić. Stąd pytanie czy takie gęściejsze piwa nagazowywać bardziej? Nigdy wcześniej nie uwarzyłem piwa o tak dużym ekstrakcie i patrząc na nie teraz obawiam się o jakąś sensowną piane. Może nie słusznie? Nagazować normalnie ( o ile oczywiście jest odfermentowane w 100%; jeżeli nie jest i tak się przegazuje ) Zlać na cichą i pozwolić sklarować się. Chmielić na zimno. Rozlać. Swoją drogą bez użycia niestandardowych słodów nie wierzę, że da się rozpoznać na oko różnicę w gęstości pomiędzy 18 a 20 Blg. Jeżeli jest widoczna, to albo miałeś zupełnie inny zasyp, albo piwo jest inaczej odfermentowane w stosunku do pierwszego, albo masz mnóstwo drożdży w piwie w stosunku do pierwszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted March 22, 2015 Author Share Posted March 22, 2015 Jest różnica w odfermentowaniu o jakies 1,5 blg plus 2 blg w ekstrakcie początkowym. Ale dam sobie wszystko uciąć, że różnica jest zauważalna. Zasyp podobny w obu piwach, skądinąd oparty na Twoim IIPA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 A mętność? Obecność drożdży w zawiesinie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted March 22, 2015 Author Share Posted March 22, 2015 (edited) Też właśnie praktycznie tak samo. Klarowanie już dosyć zaawansowane było pod koniec burzliwej. No chyba, że mi się balingometr rozkalibrował. Edited March 22, 2015 by Pinhead Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 No cóż, może i tak było jak piszesz. W każdym bądź razie wracając do meritum, nagazowanie sugerowałbym takie samo - o ile poprzednie było ok i piwo jest odfermentowane w 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted March 23, 2015 Author Share Posted March 23, 2015 Ok dzięki wielkie za radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now