K14 Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 Witam, W jaki sposób mogę obliczyć o ile wzrośnie BLG w sytuacji jeśli dodam cukier już podczas fermentacji? Przed zadaniem drożdży otrzymałem 18L brzeczki o ekstrakcie 21,5 BLG (RIS). Podczas 4 dnia fermentacji burzliwej zamierzam dodać 100ml płynnego cukru kandyzowanego - o ile może to podbić BLG? Będę bardzo wdzięczny za informację wraz ze sposobem wykonania obliczeń/podlinkowaniem kalkulatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 Szukajcie a znajdziecie! Proszę! K14 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 W pierwszym podanym wzorze brakuje nawiasu.BLG = [[waga cukru w brzeczce] + [cukier który dodajemy] ]X 100 / [waga brzeczki po dodaniu cukru]Wracając do pytania - niewiele. Zależy to ile jest cukru w dodawanym roztworze. Zakładając syrop normalny (1kg cukru w 1l syropu), dodanie tych 100ml podniesie Blg do 21,85. Mam własny arkusz do takich obliczeń, ale nie wiem, jak podłączyć go do posta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 (edited) Tak masz rację! Dzięki. Ja mnożę już z pamięci tak jak by nawias był... ale rzeczywiście można się pomylić bez niego... aaa i trzeba pamiętać że dodając np 1kg cukru, finalna waga brzeczki wzrosnie nie tylko o wagę cukru ale też o wagę wody w której rozpuszczamy cukier... pozdro Edited March 22, 2015 by profik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now