Jump to content

Cukier dodany podczas fermentacji i jego wpływ na BLG


Recommended Posts

Witam,

W jaki sposób mogę obliczyć o ile wzrośnie BLG w sytuacji jeśli dodam cukier już podczas fermentacji?

Przed zadaniem drożdży otrzymałem 18L brzeczki o ekstrakcie 21,5 BLG (RIS).

Podczas 4 dnia fermentacji burzliwej zamierzam dodać 100ml płynnego cukru kandyzowanego - o ile może to podbić BLG?

Będę bardzo wdzięczny za informację wraz ze sposobem wykonania obliczeń/podlinkowaniem kalkulatora.

Link to comment
Share on other sites

W pierwszym podanym wzorze brakuje nawiasu.
BLG = [[waga cukru w brzeczce] + [cukier który dodajemy] ]X 100 / [waga brzeczki po dodaniu cukru]
Wracając do pytania - niewiele. Zależy to ile jest cukru w dodawanym roztworze. Zakładając syrop normalny (1kg cukru w 1l syropu), dodanie tych 100ml podniesie Blg do 21,85. Mam własny arkusz do takich obliczeń, ale nie wiem, jak podłączyć go do posta.

Link to comment
Share on other sites

Tak masz rację! Dzięki. Ja mnożę już z pamięci tak jak by nawias był... ale rzeczywiście można się pomylić bez niego...

 

aaa i trzeba pamiętać że dodając np 1kg cukru, finalna waga brzeczki wzrosnie nie tylko o wagę cukru ale też o wagę wody w której rozpuszczamy cukier...

pozdro

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.