Jump to content

Trzcina cukrowa w piwie

Recommended Posts

Witam kolegow, 

szybkuje sie do uwarzenia owianego stouta, jako ze mam dosc latwy dostep do trzciny cukrowej pomyslalem aby wzbogadzic stouta o rumowe nuty alkoholowe, co o tym myslicie? Czy ktos juz probowal czegos takiego? Zastanawiam sie czy dodac trzcine do gotowania czy moze wyciagnac syrop mechanicznie i dodac go do brzeczki? Uwarzylbym risa bo mysle ze takie nuty bylby bardzo interesujace ale nie mam gdzie go trzymac tak dlugo. 

Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7. 

pozdrawiam

Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7.

Zacieraj w wyższych temperaturach, np. 67C. Zmienił bym drożdże na angielskie, moim zdaniem S05 do RISa ne bardzo pasują. Jeżeli suchelce to już lepsze powinny być S-04. Bardzo udany porter wyszedł mi na Magrove Jack`s M07 British Ale, to może  o nich pomyśl

jakie chcesz początkowe blg że by ci zostało 6-7 ?

jeśli chodzi o aromaty rumowe,z tego co wiem to nie jest to wina samej trzciny cukrowej ,a procesu fermentacji ,tak tylko będzie więcej cukru przez co będzie większe odfermentowanie i wytrawność