Pierre Celis Posted March 29, 2015 Share Posted March 29, 2015 To był niezły maraton – czwartek Zawiercie i Kraków razem z Pintą i To Øl, piątek to kranoprzejęcie Redena i Kraftwerka w Samych Kraftach. A i sobota zapowiadała się grubo – najpierw jubileusz Gościszewa w Kuflach i Kapslach na czele z premierą wędzonego portera bałtyckiego 24° Blg, a potem premiery „Hard Bride” od AleBrowaru i uwarzonego wspólnie z Artezanem „So Far, So Dark” w Chmielarni Marszałkowska. Zacząłem jednak od „Drwala” czyli nowości z Gościszewa. Aromat przypomniał mi pierwsze piwa uwarzone za kadencji Michała Saksa w Gościszewie, które premierę miały na ubiegłorocznym Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa. Czyli siarka niestety. W smaku wyraźna, grejpfrutowa goryczka nasuwająca skojarzenia z AleBrowarowym podejściem. Gdyby poprawić aromat to byłby pierwszy AleBrowarowy lager No dobra, ale to piwo to miała być tylko przygrywka do bohatera wieczoru czyli wędzonego portera bałtyckiego uwarzonego specjalnie na 24 urodziny gościszewskiego browaru. Tutaj już nie chcę Wam psuć zabawy i odsyłam do materiału , który nagrałem razem z Michałem Saksem. 24° Blg to nie żarty, więc trochę się zeszło zanim dotarliśmy do Chmielarni. Tam powitał nas istny tłum ludzi, a dopchanie się do baru i szybkie zamówienie było możliwe tylko dla zasłużonych i znajomych królika. Na pierwszy ogień poszło kooperacyjne So Far, So Dark. Nie ma co ukrywać, nie przepadam za lukrecją i obawiałem się efektu jej zastosowania. W aromacie jednak nie było tak źle, lukrecja była tylko w tle. W smaku też niezgorzej jednak po kilku łykach wyczuwało się ten specyficzny posmak. Lepsze wrażenie wywarło na mnie Hard Bride. Początkowo wyraziście goryczkowe, czuć że amerykański chmiel został tu hojnie użyty. Od połowy piwo natomiast ujawniało swój słodowy, mocny, typowy dla barley wine charakter. Także tego wieczoru zaserwowano nam solidny woltaż, ale co ciekawe zamiast odczuwać ból głowy następnego dnia, obudziłem się rześki o 7 rano. Craft leczy W bonusie dwa materiały wideo – pierwszy to kilka słów od ekipy Browaru Gościszewo, drugi to degustacja jubileuszowego wędzonego portera bałtyckiego! Wyświetl pełny artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now