nie ten koziol Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Ucieszony nowym garnkiem szybko zakupił zestaw surowców. 6x bruntal i 4x100g chmieli z alepiwo wydawało się dobrym rozwiązaniem Dodatkowo dokupił kilo słodu pils i ale. W końcu czas zacząć się rozwijać. Zrobiłem 2 warki Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pale Ale 3.5l na zacieranie +2.5l wysładzanie Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa, drożdże zebrane 1 raz Chmiel: Amarillo 30g 60min, Amarillo 30g 20min, Amarillo 40g 0min Brzeczka: 12.5Blg 22.5l oraz Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pilzneński 3.5l na zacieranie +2l wysładzanie + costam ekstraktu suchego Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa Chmiel: Centennial 30g 60min, Centennial 30g 20min, Centennial 40g 0min Brzeczka: 12.5Blg 23.5l Niestety obydwie zamiast pięknego aromatu chmielu mają warzywa. Nie wiem niestety co poszło nie tak. Może znalazł by się ktoś w okolicach pragi płd Warszawa w celach konsultacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankoś Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Co to znaczy słód Pale Ale 1kg 3,5l + wysładzanie 2,5l bo nie rozumiem za bardzo? Gotowałeś bez pokrywki? Napisz też jak chłodziłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie ten koziol Posted April 1, 2015 Author Share Posted April 1, 2015 Do ekstraktu dodałem brzeczkę ze słodu, 1kg pale ale zacierane w 3.5l wody i 2.5l wody do wysładzania Gotowałem bez przykrywki. Chłodzenie w wannie dość długo. później mogę napisać jak zacierałem, info mam w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Obstawiam na kiepskie chłodzenie, szczególnie do 70o C Ewentualnie jeśli używałeś gęstwy po pierwszej warce do drugiego piwa, to coś z drożdżami nie tak, czasem po prostu trafiają się kiepskie paczki sucharów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 A w jak dużym garze to robiłeś? W sensie ekstrakty też gotowałeś razem z tą brzeczką z 1kg słodu, w jakimś normalnym garze (25l?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie ten koziol Posted April 1, 2015 Author Share Posted April 1, 2015 @karczmarz z sucharów robiłem, a chłodzenie z 100 do 70 nawet w wannie idzie całkiem przyzwoicie. Poza tym akurat chłodzenie już wcześniej takie robiłem i bylo ok. @bart3q gar duży ekstrakty + woda + brzeczka 24l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts