Jump to content

jak rozmontować kolumnę ?

Krzycho_gd

Recommended Posts

Czołem, właśnie kompletuje materiał na kegerator. Dostałem dziś kolumnę rozmontowaną w dość nietypowy sposób-w kolumnie została tylnia połówka kranu. Ma ktoś może pomysł jak zdemontować pozostałości po kranach tak żeby nie uszkodzić reszty ?

post-8023-0-61971500-1427992465_thumb.jpg

Edited by Krzycho_gd

Tak też uczyniłem i udało się, sorry za trywialne pytania ale mam pierwszy raz w ręku taki sprzęt. Przy sposobności zapytam jak wygląda uszczelnienie między kranem a gniazdem? U mnie stosunkowo łatwo udało się to wykręcić i tu powstaje pytanie czy w gnieździe powinna być dodatkowa uszczelka ( ślady jakiejś gumy udało mi się dopatrzyć wewnątrz), ale jak na moje to ciut za mało jak na uszczelkę. Znalazłem coś takiego http://www.jarexsc.pl/?183,rurka-piwna-polietylenowa-do-kolumnywygląda jakby był to element wyjmowany - Czy jest jakiś sposób żeby wyjąć obecną (metalową) rurkę razem z flanszą ? siedzi ciasno i ani drgnie. 

Pomyślałem że jak poznam dokładnie konstrukcję to łatwiej będzie to uszczelnić, no i oczywiście dezynfekcja . Zapewne to ta uszczelka: http://www.jarexsc.pl/?136,uszczelka-nypel-5-8-biala-poltwarda . Wygląda że już po mału dochodzę do ładu. Muszę jeszcze zamówić parę drobiazgów i będe testować na piwie. Dzięki za podpowiedź

a ja podepnę się pod temat kolegi, by nie zakładać nowego. Otóż mam mały problem, jak nie korzystam parę dni z kegeratora to później ciężko mi pierwszy raz ruszyć kranami, normalnie klej, jak już "puszczą" to jest dobrze. Nie bawię się w każdorazowe spuszczanie piwa z węży i płukanie kolumny bo to dosyć uciążliwe, czy u Was też się takie sytuacje zdarzają?