Jump to content

Witam

Morten

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

Nazywam się Marcin i pochodzę z okolic Raciborza.

Piwowarstwem zainteresowałem się na początku tego roku, także narazie straszny ze mnie świeżak.

Swoje pierwsze piwko uwarzyłem 17marca :) Dzisiaj mierzyłem BLG i nie zmieniło się od tygodnia, tak więc jutro postaram się zabutelkować mojego stouta:) Stout został uwarzony na zestawie surowców ześrutowanych z BA. 

Następna warka już w planach, a ma nią być Pale Ale(zestaw BA), a do tego kupiłem 100g citry :) Więc wyjdzie chyba takie pseudo-apa :P

Aktualnie szukam pracy ;; więc mam sporo czasu na czytanie forum i zadawanie głupich pytań.

Już kiedyś tutaj pisałem z innego konta, ale e-mail przepadł więc założyłem nowe. Warzę w starym emaliowanym garze 40l. A i korzystam z starego piecyka na węgiel, bo gazu się boję pomimo ukończenia studiów związanych z gazownictwem :P

Interesuje się fotografią, zdrową żywnością, pszczelarstwem, naukami technicznymi i przyrodniczymi (tj. lubię czytać czasopisma i książki popularnonaukowe :P), oglądać dobre seriale/filmy oraz słuchać muzyki.

Uwielbiam herbatę i chyba mam manię na tym punkcie,a i nie piję kawy (preferuję yerba-mate).

Pozdrawiam wszystkich piwowarów :)

Edited by Morten

17 marca to ważna data. Oby ten dzień przyniósł Ci szczęście w warzeniu piwa. Poczytaj trochę o tym chmielu. Citra ma to do siebie, że nie trzeba jej dużo używać. Moja APA miała 30 g Citry na zimno (plus trochę innych chmieli) i czuć ją bardzo intensywnie. Single Hop na tym chmielu też dobrze wychodzi. Poczytaj, przeanalizuj, działaj i pij w miarę świeże piwo po nagazowaniu.

Jaka yerba aktualnie w obiegu? ;)

Hej! Colon Seleccion Especial, całkiem dobra :)

17 marca to ważna data. Oby ten dzień przyniósł Ci szczęście w warzeniu piwa. Poczytaj trochę o tym chmielu. Citra ma to do siebie, że nie trzeba jej dużo używać. Moja APA miała 30 g Citry na zimno (plus trochę innych chmieli) i czuć ją bardzo intensywnie. Single Hop na tym chmielu też dobrze wychodzi. Poczytaj, przeanalizuj, działaj i pij w miarę świeże piwo po nagazowaniu.

Hej. Tja, sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. W zestawie pod tego Pale Ale, jest 30g East Kent Goldings oraz 30g Fuggles także kombinuje wrzucić 50g na 0' i 50g na zimną. Ale nie spieszę się z warzeniem drugiej warki, narazie muszę poprawić kilka rzeczy przy chłodnicy oraz wykombinować gdzie przerzucić butelki z refermentującym stoutem (narazie stoją w garze warzelnym, w razie wybuchu:P).

• 4 weeks later...