Jump to content

cienias do gęstwy


Recommended Posts

Witam, ostatnio chciałem zrobić jakieś cienkie piwo w granicach 8blg żeby zebrać gęstwę drożdżową do Barley Wine. Moje pytanie jest takie jak wy osiągacie tak niskie blg? bo ja z zaplanowanych 8blg 25l otrzymałem 10blg 20l, bo nie chciałem dalej wysładzać żeby nie wyciągnąć jakiś złych rzeczy z młóta.

Z góry dzięki za odpowiedź

Link to comment
Share on other sites

Teraz już trochę za późno, ale następnym razem tak zrobię, czyli wysładzać tak jak wcześniej tylko dolać, kilka litrów wody?

myślę że gęstwa z 10blg też da radę w przefermentowaniu Barley Wine.

Link to comment
Share on other sites

Zasyp do 3kg i dużo wody a potem trochę do wysładzania :). Tak zazwyczaj płynne wyeast 2112 aktywuję. Powinno wyjść 18~22 l. W moim przypadku jest to pszenica wędzona bo drożdże mi pasują.

Link to comment
Share on other sites

 

 

bo ja z zaplanowanych 8blg 25l otrzymałem 10blg 20l

 

w 20L brzeczki o gęstości 10blg masz tyle samo... no powiedzmy cukrów jak w 25L o gęstości 8blg ( 20 * 10 =  25 * 8 ). tak po prawdzie to, w kontekście procesu wydobywania dobra z ziaren słodu, otrzymałeś dokładnie to co chciałeś, tylko trzymając się ściśle jakiś instrukcji zamiast chwilę pomyśleć nawet sobie z tego nie zdawałeś sprawy. i nie, to nie szydera (chociaż kusiło jak diabli) - wyłączając myślenie zabutelkujesz kiedyś bezrefleksyjnie piwo po tygodniu fermentacji, bo tak rzecze instrukcja, i będzie płacz, że musieli szkło z oka wyciągać.

Link to comment
Share on other sites

jaras nie trzymałem się żadnej instrukcji, tylko po prostu nie chciałem dalej tak bardzo wysładzać, żeby nie wyciągnąć jakiś nie potrzebnych rzeczy z słodu i nie wpadłem na to żeby tam dolać te 5 litrów wody z kranu, jestem na początku swojej przygody i jak na razie to był jedyny problem z którym nie umiałem sobie poradzić, na szybko w stosunku do tego co sam sobie zaplanowałem i stąd też pojawiło się tutaj moje pytanie, bo każdy ma jakiś swój patent, a kiedyś mógłbym użyć i wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie.

Link to comment
Share on other sites

Zaplanuj sobie sprawdzenie gęstości wylatującej brzeczki po uzyskaniu iluś litrów.

Będziesz wiedział, czy jeszcze trochę wysłodzić, czy nie.

Link to comment
Share on other sites

Garbniki to głównie temperatura. Herbata parzona w 90 stopniach jest gorzka a herbata parzona w 70 stopniach jest po prostu herbaciana - niektóre gatunki nawet dają lekko słodki napar. Różnica w zależności od gatunku waha się między ~20% a ~40% jeżeli chodzi o zawartość garbników a z każdym stopniem w dół jest jeszcze lepiej. A co się dzieje z yerbą jak ją wrzątkiem potraktujemy... ;)

Tak czy inaczej myślę, że ze słodem będzie podobnie, jak nie identycznie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.