edzius90 Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Witam, ostatnio chciałem zrobić jakieś cienkie piwo w granicach 8blg żeby zebrać gęstwę drożdżową do Barley Wine. Moje pytanie jest takie jak wy osiągacie tak niskie blg? bo ja z zaplanowanych 8blg 25l otrzymałem 10blg 20l, bo nie chciałem dalej wysładzać żeby nie wyciągnąć jakiś złych rzeczy z młóta. Z góry dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Dolej wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Jak zrobisz 10 Blg i z tego zbierzesz gęstwę to też będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzius90 Posted April 3, 2015 Author Share Posted April 3, 2015 Teraz już trochę za późno, ale następnym razem tak zrobię, czyli wysładzać tak jak wcześniej tylko dolać, kilka litrów wody? myślę że gęstwa z 10blg też da radę w przefermentowaniu Barley Wine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Zasyp do 3kg i dużo wody a potem trochę do wysładzania . Tak zazwyczaj płynne wyeast 2112 aktywuję. Powinno wyjść 18~22 l. W moim przypadku jest to pszenica wędzona bo drożdże mi pasują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzius90 Posted April 3, 2015 Author Share Posted April 3, 2015 Zasyp do 3kg i dużo wody a potem trochę do wysładzania Dużo wody, to znaczy ile? 5l na kg? czy może jeszcze więcej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 bo ja z zaplanowanych 8blg 25l otrzymałem 10blg 20l w 20L brzeczki o gęstości 10blg masz tyle samo... no powiedzmy cukrów jak w 25L o gęstości 8blg ( 20 * 10 = 25 * 8 ). tak po prawdzie to, w kontekście procesu wydobywania dobra z ziaren słodu, otrzymałeś dokładnie to co chciałeś, tylko trzymając się ściśle jakiś instrukcji zamiast chwilę pomyśleć nawet sobie z tego nie zdawałeś sprawy. i nie, to nie szydera (chociaż kusiło jak diabli) - wyłączając myślenie zabutelkujesz kiedyś bezrefleksyjnie piwo po tygodniu fermentacji, bo tak rzecze instrukcja, i będzie płacz, że musieli szkło z oka wyciągać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzius90 Posted April 3, 2015 Author Share Posted April 3, 2015 jaras nie trzymałem się żadnej instrukcji, tylko po prostu nie chciałem dalej tak bardzo wysładzać, żeby nie wyciągnąć jakiś nie potrzebnych rzeczy z słodu i nie wpadłem na to żeby tam dolać te 5 litrów wody z kranu, jestem na początku swojej przygody i jak na razie to był jedyny problem z którym nie umiałem sobie poradzić, na szybko w stosunku do tego co sam sobie zaplanowałem i stąd też pojawiło się tutaj moje pytanie, bo każdy ma jakiś swój patent, a kiedyś mógłbym użyć i wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Jakbyś nie ciągnął tych demonicznych garbników w początkowej fazie wysładzania...,herbata ma dużo i jakoś ta zalana 3 raz jest praktycznie wodą herbacianą , olej te bzdury i wysładzaj do objętości albo dolej wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Zaplanuj sobie sprawdzenie gęstości wylatującej brzeczki po uzyskaniu iluś litrów. Będziesz wiedział, czy jeszcze trochę wysłodzić, czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Zasyp do 3kg i dużo wody a potem trochę do wysładzania Dużo wody, to znaczy ile? 5l na kg? czy może jeszcze więcej? 4~5 litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
alechanted Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Garbniki to głównie temperatura. Herbata parzona w 90 stopniach jest gorzka a herbata parzona w 70 stopniach jest po prostu herbaciana - niektóre gatunki nawet dają lekko słodki napar. Różnica w zależności od gatunku waha się między ~20% a ~40% jeżeli chodzi o zawartość garbników a z każdym stopniem w dół jest jeszcze lepiej. A co się dzieje z yerbą jak ją wrzątkiem potraktujemy... Tak czy inaczej myślę, że ze słodem będzie podobnie, jak nie identycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now