Jump to content

cienias do gęstwy

Recommended Posts

Witam, ostatnio chciałem zrobić jakieś cienkie piwo w granicach 8blg żeby zebrać gęstwę drożdżową do Barley Wine. Moje pytanie jest takie jak wy osiągacie tak niskie blg? bo ja z zaplanowanych 8blg 25l otrzymałem 10blg 20l, bo nie chciałem dalej wysładzać żeby nie wyciągnąć jakiś złych rzeczy z młóta.

Z góry dzięki za odpowiedź

Teraz już trochę za późno, ale następnym razem tak zrobię, czyli wysładzać tak jak wcześniej tylko dolać, kilka litrów wody?

myślę że gęstwa z 10blg też da radę w przefermentowaniu Barley Wine.

Zasyp do 3kg i dużo wody a potem trochę do wysładzania :). Tak zazwyczaj płynne wyeast 2112 aktywuję. Powinno wyjść 18~22 l. W moim przypadku jest to pszenica wędzona bo drożdże mi pasują.

bo ja z zaplanowanych 8blg 25l otrzymałem 10blg 20l

w 20L brzeczki o gęstości 10blg masz tyle samo... no powiedzmy cukrów jak w 25L o gęstości 8blg ( 20 * 10 =  25 * 8 ). tak po prawdzie to, w kontekście procesu wydobywania dobra z ziaren słodu, otrzymałeś dokładnie to co chciałeś, tylko trzymając się ściśle jakiś instrukcji zamiast chwilę pomyśleć nawet sobie z tego nie zdawałeś sprawy. i nie, to nie szydera (chociaż kusiło jak diabli) - wyłączając myślenie zabutelkujesz kiedyś bezrefleksyjnie piwo po tygodniu fermentacji, bo tak rzecze instrukcja, i będzie płacz, że musieli szkło z oka wyciągać.

jaras nie trzymałem się żadnej instrukcji, tylko po prostu nie chciałem dalej tak bardzo wysładzać, żeby nie wyciągnąć jakiś nie potrzebnych rzeczy z słodu i nie wpadłem na to żeby tam dolać te 5 litrów wody z kranu, jestem na początku swojej przygody i jak na razie to był jedyny problem z którym nie umiałem sobie poradzić, na szybko w stosunku do tego co sam sobie zaplanowałem i stąd też pojawiło się tutaj moje pytanie, bo każdy ma jakiś swój patent, a kiedyś mógłbym użyć i wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie.

Zaplanuj sobie sprawdzenie gęstości wylatującej brzeczki po uzyskaniu iluś litrów.

Będziesz wiedział, czy jeszcze trochę wysłodzić, czy nie.

Garbniki to głównie temperatura. Herbata parzona w 90 stopniach jest gorzka a herbata parzona w 70 stopniach jest po prostu herbaciana - niektóre gatunki nawet dają lekko słodki napar. Różnica w zależności od gatunku waha się między ~20% a ~40% jeżeli chodzi o zawartość garbników a z każdym stopniem w dół jest jeszcze lepiej. A co się dzieje z yerbą jak ją wrzątkiem potraktujemy... ;)

Tak czy inaczej myślę, że ze słodem będzie podobnie, jak nie identycznie.