Kuriel Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Witam. Mam mały problem ze zrozumieniem receptur milk stoutów. Zdaję sobie sprawę że laktoza podbija blg i w ogóle, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, czy podawana w recepturach wartość blg po wysłodzeniu dotyczy wartości bezpośrednio mierzonej z aerometru, czy po przeliczeniu i uwzględnieniu tej laktozy. I tak właśnie zadałem drożdże do swojego milk stout'a i mam wątpliwości. Według przepisu miałem uzyskać 16blg, jednak doliczyłem sobie wpływ laktozy (800g) i uzyskałem ok 18.3blg (ok. 20l). Czy ja dobrze rozumuję? Jeśli nie to mogę ewentualnie dolać wody po niecałych 10h od zadania drożdży? z góry dziękuję za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 wartości bezpośrednio mierzonej z aerometru 1. tym tego nie zmierzysz 2. pewnie tylko autor receptury wie co miał na myśli. Zawsze z milk-stoutem ludziska mają takie problemy Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 (edited) Na chłopski rozum - skoro laktozę dodajesz dopiero na ostatnie dziesięć minut gotowania, to wartości blg podczas wysładzania są podawane bez laktozy. Edited April 4, 2015 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jim Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Laktoza nie jest fermentowalna przez drożdże, ale normalnie podbija ekstrakt. Jeśli zaraz przed zadaniem drożdży (czyli po dodaniu laktozy) miałeś 18.3 Blg, to taki masz ekstrakt. Myślę, że dodanie 2-3 litrów wody w trakcie burzliwej nie powinno zaszkodzić gotowemu piwu, choć sam tego nie robiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Myślę, że dodanie 2-3 litrów wody w trakcie burzliwej nie powinno zaszkodzić gotowemu piwu jasne, koncerny to robią permanentnie (HGB) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 jednak doliczyłem sobie wpływ laktozy (800g) i uzyskałem ok 18.3blg Jak dobrze rozumiem to obliczyłeś sobie wpływ laktozy? Na jakiej podstawie stwierdzasz że masz 16°Blg bez laktozy? Jedyny miarodajny sposób to jest pomiar zawartości cukru i objętości brzeczki nastawnej (no może nie jedyny, ale najprostszy i wystarczająco dokładny). Później obliczenie ile z tego wynosi 800g cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuriel Posted April 5, 2015 Author Share Posted April 5, 2015 Jak dobrze rozumiem to obliczyłeś sobie wpływ laktozy? Na jakiej podstawie stwierdzasz że masz 16°Blg bez laktozy? Na podstawie uzyskanej objętości i założeniu że 100g laktozy dodaje 0.28blg przy 20l brzeczki wyliczyłem sobie, że muszę dojść do tych 18.3 stopni by wartość bez laktozy wynosiła 16. Teraz rozumiem, ze trochę przekombinowałem. Dodałem 3l parę godzin po zadaniu drożdży, żeby naprawić swój błąd. Na chwilę obecną pracuje tak, że aż wychlapuje wodę z rurki fermentacyjnej, więc jestem zadowolony. Wszystkim wielkie dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now