Jump to content

Milk stout. blg receptury, a odczyt.


Recommended Posts

Witam. 

Mam mały problem ze zrozumieniem receptur milk stoutów. Zdaję sobie sprawę że laktoza podbija blg i w ogóle, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, czy podawana w recepturach wartość blg po wysłodzeniu dotyczy wartości bezpośrednio mierzonej z aerometru, czy po przeliczeniu i uwzględnieniu tej laktozy. I tak właśnie zadałem drożdże do swojego milk stout'a i mam wątpliwości. Według przepisu miałem uzyskać 16blg, jednak doliczyłem sobie wpływ laktozy (800g) i uzyskałem ok 18.3blg (ok. 20l). Czy ja dobrze rozumuję? Jeśli nie to mogę ewentualnie dolać wody po niecałych 10h od zadania drożdży? z góry dziękuję za odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

 

 

wartości bezpośrednio mierzonej z aerometru

1. tym tego nie zmierzysz ;)

2. pewnie tylko autor receptury wie co miał na myśli.

Zawsze z milk-stoutem ludziska mają takie problemy :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Na chłopski rozum - skoro laktozę dodajesz dopiero na ostatnie dziesięć minut gotowania, to wartości blg podczas wysładzania są podawane bez laktozy.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Laktoza nie jest fermentowalna przez drożdże, ale normalnie podbija ekstrakt. Jeśli zaraz przed zadaniem drożdży (czyli po dodaniu laktozy) miałeś 18.3 Blg, to taki masz ekstrakt. Myślę, że dodanie 2-3 litrów wody w trakcie burzliwej nie powinno zaszkodzić gotowemu piwu, choć sam tego nie robiłem.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Myślę, że dodanie 2-3 litrów wody w trakcie burzliwej nie powinno zaszkodzić gotowemu piwu

jasne, koncerny to robią permanentnie (HGB) ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

jednak doliczyłem sobie wpływ laktozy (800g) i uzyskałem ok 18.3blg

 

Jak dobrze rozumiem to obliczyłeś sobie wpływ laktozy? Na jakiej podstawie stwierdzasz że masz 16°Blg bez laktozy?

 

Jedyny miarodajny sposób to jest pomiar zawartości cukru i objętości brzeczki nastawnej (no może nie jedyny, ale najprostszy i wystarczająco dokładny). Później obliczenie ile z tego wynosi 800g cukru.

Link to comment
Share on other sites

Jak dobrze rozumiem to obliczyłeś sobie wpływ laktozy? Na jakiej podstawie stwierdzasz że masz 16°Blg bez laktozy?

 

 

Na podstawie uzyskanej objętości i  założeniu że 100g laktozy dodaje 0.28blg przy 20l brzeczki wyliczyłem sobie, że muszę dojść do tych 18.3 stopni by wartość bez laktozy wynosiła 16. Teraz rozumiem, ze trochę przekombinowałem. Dodałem 3l parę godzin po zadaniu drożdży, żeby naprawić swój błąd. Na chwilę obecną pracuje tak, że aż wychlapuje wodę z rurki fermentacyjnej, więc jestem zadowolony.

 

Wszystkim wielkie dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.