Jump to content

Zacieranie,Warzenie.


Recommended Posts

Witam mam pytanko czy można (czy nie zaszkodzi to zbytnio gotowemu piwu) jednego dnia zrobić zacieranie a w kolejny dzień uwarzyć piwo ??

 

 

Link to comment
Share on other sites

W związku z brakiem czasu kilka razy kończyłem dzień wysładzaniem żeby następnego dnia warzyć.

Podstawowy problem jest długi czas doprowadzania brzeczki do wrzenia, po tym jak już ostygła przez noc.

Generalnie staram się z tego względu unikać takich praktyk, ale bywają różne sytuacje.

Link to comment
Share on other sites

Ale nie powinno mieć to negatywnego wpływu na końcowy smak piwa. Jedynym problemem będzie doprowadzenie do wrzenia 24litrów brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie, wiele razy tak robiłem i nic złego z piwem sie nie stało. Problem jest tylko z podgrzaniem takiej ilości brzeczki do wrzenia.

Ja na kuchence gazowej wspomagam się jeszcze grzałką zanurzeniową.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.