Forest Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Witam mam pytanko czy można (czy nie zaszkodzi to zbytnio gotowemu piwu) jednego dnia zrobić zacieranie a w kolejny dzień uwarzyć piwo ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 (edited) A czym wg Ciebie jest warzenie piwa? Edited April 6, 2015 by yoshko Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercik Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Do se, jo tak roz zrobił z przymusu i piwo mi wyszło, ale osobiscie wola wszysko w 1 dziyń machnyć. avicena 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 A czym wg Ciebie jest warzenie piwa? Warzyć znaczy gotować ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 W związku z brakiem czasu kilka razy kończyłem dzień wysładzaniem żeby następnego dnia warzyć. Podstawowy problem jest długi czas doprowadzania brzeczki do wrzenia, po tym jak już ostygła przez noc. Generalnie staram się z tego względu unikać takich praktyk, ale bywają różne sytuacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Jak lager robisz to najlepiej zamrozić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted April 6, 2015 Author Share Posted April 6, 2015 Ale nie powinno mieć to negatywnego wpływu na końcowy smak piwa. Jedynym problemem będzie doprowadzenie do wrzenia 24litrów brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Bardzo czesto koncze wysladzac o godzinie 1-2 w nocy. Nastawiam budzik na 6-7 rano i wlaczam. Jak sie ogarne, zjem sniadanie etc brzeczka juz wrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Spokojnie, wiele razy tak robiłem i nic złego z piwem sie nie stało. Problem jest tylko z podgrzaniem takiej ilości brzeczki do wrzenia. Ja na kuchence gazowej wspomagam się jeszcze grzałką zanurzeniową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now