Jump to content

Refermentacja Portera Bałtyckiego

Recommended Posts

Witam serdecznie !

W sobotę mam zamiar butelkować Portera Bałtyckiego. Jak do tej pory refermentacja odbywała się dzięki cukrowi ale tym razem chcę użyć glukozy.

W poprzednich warkach używałem programiku "Refermv 21" ale pokazuje tam tylko ile trzeba dodać cukru.

I tutaj moje pytanie...

jaka jest zależność między cukrem a glukozą ? jeżeli mi pokazuje programik abym dodał 60g cukru to ile jest to glukozy ?

Dane piwka:

Początkowe BLG: 24blg

Końcowe: 8BLG

Objętość zielonego piwka: 12l

Temperatura przy rozlewaniu: 5 oC

Chciałbym uzyskać 2.5 CO2

Pozdrawiam !

I czekam na odpowiedź :)

Edited by Darkloczek

Ja korzystam z Beersmitha, tłumaczenie zawiera glukozę, ale ja daję cukru tyle samo. Niedawno również butelkowałem BP i wszystko wskazuje na to, że jest ok, piwo powoli się nagazowuje - dokładnie tak jak chciałem.

a jeszcze mam takie pytanie. Pewnie dość banalne.

Jak na tej stronie mam okienko gdzie wpisuję: "Beer temperature at bottling (°F)". Jeżeli schładzam piwo do 5 stopni Celcjusza przed butelkowaniem to mi pokazuje, abym dodał 27g glukozy. A gdy zmieniam na 20 stopni Celcjusza to ilość glukozy wzrasta do 55g. Skąd taka różnica ?

Skoro piwo będzie później stało w normalnych warunkach ( około 14 stopniach) to po co podaje się temperature piwa przy rozlewie ?

• 6 years later...

Mam portera na cichej dwa miesiące, a ogólnie od warzenia minęło ponad 100 dni. Czy przy butelkowaniu dodać łyżkę świeżej gęstwy do wiadra rozlewowego, czy jednak refermentacja powinna ruszyć bez problemu?

Drożdże to wb34/70

Blg początkowe 21.3

Blg końcowe 4.8

Edited by smola