mecedo Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 (edited) Jakie są wasze spostrzeżenia odnośnie starzenia się domowego piwa? Macie jakieś metody walki z tym zjawiskiem? Szczególnie chodzi mi o jasne lekkie piwa np. APA, Bitter. Zauważyłem że takie piwa są dobre maks przez miesiąc po refermentacji albo i krócej To co robię by zminimalizować natlenienie to: Delikatne przenoszenie zacieru, bez chlapania, z gara do fermentora z wężykiem z oplotu. Dbanie o to by podczas wysładzania, w wężyku, zaraz za kranikiem, nie robił się wir (z początku nie mogłem tego opanować, ale już mi wychodzi). Cała fermentacja w jednym fermentorze, bez cichej i butelkowanie też z tego samego fermentora (roztwór do refermentacji dodaję strzykawką do butelek). Podczas butelkowania unikanie wirów wężyku, podobnie jak przy wysładzaniu. Zaraz po refermentacji cześć piwa trafia do lodówki, a reszta do kanału w garażu, gdzie mam temperaturę 10-12 °C. Ale niestety niewiele to wszystko pomaga. Zastanawiam się czy refermentacja mocno przyspiesza starzenie? W końcu to dwa tygodnie w temperaturze 20 stopni, która oprócz przyspieszenia procesu nagazowywania, na pewno jest też katalizatorem procesów utleniania. Zastanawiam się też, czy używanie mieszadła mechanicznego, przez cały czas trwania zacierania nie powoduje natleniania zacieru? Co prawda na moim silniku jestem w stani zejść do 17 obr/min, co jest na prawdę małą ilością jak na mieszadło, ale jednak przez godzinę trochę się ten zacier namiesza. Macie jakieś sukcesy na tym polu? Albo czy można coś jeszcze poprawić, czego nie wymieniłem? Edited April 9, 2015 by mecedo Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 APA lekkim piwem? Może udało Ci się stworzyć dobrze zbalansowane piwo, ale nie wydaje mi się żeby było lekki. Bitter prędzej. Chyba, że różnie definiujemy to słowo. Co do tematu, może to infekcja. Nie zwracam aż tak wielkiej uwagi podczas zacierania na to o co napisałeś i nie zauważam, żeby moje piwa był po miesiącu nie do wypicia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Nie jest tak że ten tlen co się rozpuści w brzeczce podczas zacierana i wysładzania uleci w trakcie warzenia? A po warzeniu specjalnie natleniamy brzeczkę co by drożdże mogły hulać.... Widzę pewną sprzeczność. Wiem oczywiście po co się to robi, ale czy jest sens tak przejmować się natlenianiem przed warzeniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Sprzeczności nie ma. Generalnie unika się natleniania gorącej brzeczki, ale z drugiej strony tego nie unikniesz. Jak wspomniałeś, zacier trzeba mieszać, pierwsze litry brzeczki podczas filtracji wrócić do kadzi filtracyjnej. Tlen w gorącej cieczy nie rozpuszcza się tak dobrze jak w zimnej. Po schłodzeniu brzeczki należy ją natlenić, aby drożdże mogły się odpowiednio podzielić i dopiero wtedy mają szansę zrobić swoje. O ile przy gorącej brzeczce należy używać czystych przedmiotów, niekoniecznie sterylnych, to przy zimnej tylko i wyłącznie sterylnych. W przeciwnym razie ryzyko infekcji jest poważne. Warzenie piwa to łatwe zadanie, wiele czynników wpływa na efekt pracy piwowara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 @@lukasmac, w gorącej brzeczce nie musi się rozpuścić tlen, ona się po prostu szybko utlenia (to nie to samo co rozpuszczenie powietrza w brzeczce) Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinp Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Jakie są wasze spostrzeżenia odnośnie starzenia się domowego piwa? Macie jakieś metody walki z tym zjawiskiem? Szczególnie chodzi mi o jasne lekkie piwa np. APA, Bitter. Zauważyłem że takie piwa są dobre maks przez miesiąc po refermentacji albo i krócej A ja mam inne doświadczenie.. o ile faktycznie po dłuższym czasie moje piwa chmielone amerykańcami tracą na zapachu o tyle na smaku zyskują - alkohol i goryczka się układa, jest bardziej gładka (oczywiści nie dotyczy to weizenów). Za mocno chmielony bitter który zawieruszył mi się i został odnaleziony po 1,5 roku był o niebo lepszy od świeżego. Z Twojego opisu wynika że warunki do przechowywania masz dobre.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Cała fermentacja w jednym fermentorze, bez cichej i butelkowanie też z tego samego fermentora (roztwór do refermentacji dodaję strzykawką do butelek). Da się to zrobić jeśli w grę wchodzi fermentor bez kranika? Chodzi mi o butelkowanie. Ściąganie przez wąż kilkadziesiąt razy wydaje się być mocno upierdliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Być może da się jeśli masz rurkę z zaworkiem grawitacyjnym, ale wolałbym jednak kranik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Napowietrzanie zacieru czy gorącej brzeczki nie ma wpływu na utlenienie choć ma inny negatywny wpływ na piwo. Przelewanie na cicha to pierwszy potencjalny problem w procesie, który może powodować utlenianie piwa. Najłatwiej przeciwdziałać poprzez napełnienie nowego fermentora gazem typu co2. Kolejny potencjalny problem to rozlew. Refermentacja zbyt wolna tez może mieć swoje 3 grosze. Najlepiej unikać refermentacji i rozlewac beer-gun'em lub kegowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 (edited) Artykuł codera o przelewaniu, napowietrzaniu oraz ultenianiu piwa: http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-14.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-15.pdf Moje doświadczenia to: zapobiegania rozchlapywaniu, przelewanie zawsze "od dołu" (czyli wężyk leży na dnie docelowego naczynia) - również wody, przenoszenie do filtracji bez chlapania (idealnie by było mieć gar zacierno-filtracyjny). Unikam cichej chyba, chyba że chmielę na zimno a potrzebuję drożdży. Z mokrym kartonem nie miałem do czynienia od około 30 warek stosując powyższe. ps. miej świadomość, że przetrzymywanie słabszego piwa (powiedzmy poniżej 15blg) dłuższy czas (powiedzmy pół roku i więcej) naraża to piwo na początki utlenienia nawet przy zachowaniu wszystkich prawideł Edited April 9, 2015 by cml Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 @@lukasmac, w gorącej brzeczce nie musi się rozpuścić tlen, ona się po prostu szybko utlenia (to nie to samo co rozpuszczenie powietrza w brzeczce)Ok. Czaję różnicę. Co do sprzeczności, to był taki żarcik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mecedo Posted April 10, 2015 Author Share Posted April 10, 2015 APA lekkim piwem?Chodziło mi o coś co nie ma >16 Blg Cała fermentacja w jednym fermentorze i butelkowanie - Da się to zrobić jeśli w grę wchodzi fermentor bez kranika?Oczywiście. Trzeba skorzystać z syfonu z druciakiem na końcówce. Jak się po drugiej stronie, do wężyka, przyłączy zworek grawitacyjny, to trzeba tylko zakombinować by na początku zaczęło lecieć. Przy kolejnych butelkach nie ma już problemu.Napełnienie nowego fermentora gazem typu CO2, rozlewanie beer-gun'emJak dla mnie zbyt drogie/zaawansowane/czasochłonne rozwiązania. Na taki poziom nie będę wchodził, bo już piwowarstwo pochłania mi strasznie dużo czasu, a jak podliczam koszt inwestycji w browar, to się zastanawiam, czy nie lepiej by było jakbym po prostu kupował piwa rzemieślnicze. Tym bardziej że ciągle nie mogę uzyskać zadowalających efektów, z wyjątkiem mocnych piw, takich jak porter. No ale dwa lata temu jak zaczynałem, to nie było tylu sklepów z piwami rzemieślniczymi A przy beergunie już widzę problem. Pomijam problemy z czyszczeniem, ale jak się tego beerguna wyciąga, to w szyjce pozostaje sporo powietrza przed zakapslowaniem. A to nie wróży niczego dobrego.Artykuł codera o przelewaniu, napowietrzaniu oraz utlenianiu piwa:Właśnie tym artykułem się inspirowałem przy przejściu na fermentację z jednego fermentora. Ale tak jak wspominałem, nie widzę by to jakoś specjalnie pomagało.Przetrzymywanie słabszego piwa (powiedzmy poniżej 15blg) dłuższy czas (powiedzmy pół roku i więcej) naraża to piwo na początki utlenienia nawet przy zachowaniu wszystkich prawidełJakby mi piwo zachowywało świeżość przez trzy miesiące, to bym był szczęśliwy. Ja mam problemy już w okolicach miesiąca:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Jak dla mnie zbyt drogie/zaawansowane/czasochłonne rozwiązania. Na taki poziom nie będę wchodził, bo już piwowarstwo pochłania mi strasznie dużo czasu, a jak podliczam koszt inwestycji w browar, to się zastanawiam, czy nie lepiej by było jakbym po prostu kupował piwa rzemieślnicze. Tym bardziej że ciągle nie mogę uzyskać zadowalających efektów, z wyjątkiem mocnych piw, takich jak porter. No ale dwa lata temu jak zaczynałem, to nie było tylu sklepów z piwami rzemieślniczymi A przy beergunie już widzę problem. Pomijam problemy z czyszczeniem, ale jak się tego beerguna wyciąga, to w szyjce pozostaje sporo powietrza przed zakapslowaniem. A to nie wróży niczego dobrego. drogie - tak zaawansowane - nie sądzę czasochłonne - zdecydowanie mniej niż butelkowanie z refermentacja czasu właśnie dzięki temu oszczędzisz koszty warzenia vs koszty picia piwa rzemieślniczego - wszystko zależy czy wolisz łapać króliczka czy złapać króliczka brak zadowalających efektów skomentuje cytatem "if you want increase your success rate double your failure rate" - IBM founder problem z czyszczeniem beerguna? w szyjce nie pozostaje powietrze a dwutlenek węgla - procedura wygląda tak - napełniasz flaszkę CO2 ( z beergun'a ) później napełniasz piwo wciągając beergun'a - CO2 jest cięższe od powietrza więć będzie go bardzo mało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 @ mecedo Te rzeczy, o których piszesz to w większości niuanse, w warunkach domowych zupełnie bez znaczenia. Szczególnie mam tu na myśli natlenienie gorącej brzeczki. Kompletnie nie warto się tym przejmować ( chyba, że oczywiście ktoś grubo przesadza ). Poza tym trwałość aromatu i smaku chmielowego nie ma zupełnie nic wspólnego z "gorącym" natlenieniem. Jedyne utlenienie, jakiego warto się wystrzegać w warunkach domowych to utlenienie w trakcie chmielenia na zimno, a także rozlewu do butelek. Do tego znaczenie ma ilość i jakość drożdży mających kontakt z piwem w tym czasie. Robienie wszystkiego w jednym fermentorze, bez żadnego przelewania wg mnie nie jest dobrym pomysłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 (edited) Poza tym trwałość aromatu i smaku chmielowego nie ma zupełnie nic wspólnego z "gorącym" natlenieniem. Jedyne utlenienie, jakiego warto się wystrzegać w warunkach domowych to utlenienie w trakcie chmielenia na zimno, a także rozlewu do butelek. Do tego znaczenie ma ilość i jakość drożdży mających kontakt z piwem w tym czasie. jak w warunkach domowych zachować maksimum CO2 przy chmieleniu na zimno? - przelewać (tak jak piszą poniżej) przed spadnięciem ballinga na cichą żeby drożdże wytworzyły nowy płaszcz CO2? - jak dodawać chmiel żeby nie wprowadziły O2 do zielonego piwa? https://byo.com/stories/issue/item/3187-advanced-dry-hopping-techniques Edited April 10, 2015 by cml Sławek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Może w przypadku sztucznego wysycania z corneliusa wsypać tam chmiel przez zalaniem piwem, napełnić go gazem żeby tlen uleciał z chmielu? piwo się nachmieli z czasie wysycania i będzie je można przelać po 3-4 dniach beergunem do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now