Jump to content

Double American Stout - prośba o sprawdzenie receptury


Recommended Posts

Witam. 

 

Zamierzam uwarzyć coś między RISem, a stoutem.

 

Celuję w ok. 20 litrów i 19 blg.

 

Słody ze Strzegoma:

 

(69%) 5,5 kg Pale ale

(10%) 0,8 kg Czekoladowy 1200

(10%) 0,8 kg Karmelowy 300

(6%) 0,5 kg płatki owsiane

(5%) 0,4 kg Jęczmień prażony

 

30 g Marynka 60'

25 g Cascade 20'

25 g Cascade 10'

25 g Cascade 5'

 

(chmielenie jeszcze do przemyślenia, ale generalnie planuję lekką goryczkę od chmieli i lekkie smaki i aromaty od amerykańców).

 

Drożdże: Danstar - Nottingham

 

 

Moje pytania odnośnie powyższego:

 

1) Czy 8 kg zasypu przy 30 l garze nie będzie za gęsto? Może lepiej trochę zmniejszyć zasyp i gotować 90 min? Zależy mi na ok 19 blg.

2) Chcę uzyskać dużą paloność, czy dzięki powyższej proporcji taką uzyskam, czy lepiej coś zmienić?

3) W jakiej temperaturze najlepiej zacierać to piwo, na słodko czy wytrawnie?

 

 

Proszę o pomoc i o inne sugestie :)

Link to comment
Share on other sites

Zacieraj na wytrawnie, i tak z takiej ilości słodów będzie słodko. 8 kg Ci się raczej nie zmieści, lepiej dłużej gotować albo poratować się ekstraktem, w skrajnym wypadku cukrem, może być brązowym. Może być problem z filtracją 8 kg, chyba że na dwa wiadra albo na dwa razy. RISy chmieli się trochę mocniej, tym bardziej że piwo będzie wymagało leżakowania i wtedy część aromau straci. Ja osobiście bym zdjął po 200 - 300 gram czekolady i karmelu a dodał np. dla wydelikacenia kilo ciemnego pszenicznego.  Nie będzie błędem zastąpienie części pale ale monachijskim.

Link to comment
Share on other sites

Za dużo karmelu w mojej opinii, ilość czekoladowego tez bym zmniejszył tak aby była wyrównana z jęczmieniem prażonym. Co do chmielenia to pamiętaj że w american stoucie stosunek IBU:SG powinien być na poziomie 0,88 około. Taka ilość chmielu raczej zgubi się i nie będzie wyczuwalna w aromacie, szczególnie że stout musi dłużej leżakować. Sporo osób american stouty chmieli dodatkowo na zimno. 8 kg może być ciężko zmieścić, ja ostatnio wcisnąłem 7,4kg słodu przy stosunku woda:słód 2,4:1 . Możesz spróbować zacierać przy mniejszym udziale wody, ale wtedy musisz uważać żeby nie przypalić i dodatkowo wydłużyć czas zacierania

Link to comment
Share on other sites

Ja 8,5kg zatarłem w 30l garnku i nie było tragedii. Nawet wydajność całkiem przyzwoita. A w tym konkretnym przypadku za słabe chmielenie i to niezależnie od tego czy mierzysz raczej w stouta czy RIS-a. A jeśli już ma być American, to tym bardziej. Dorzuć chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.