Zbyszek T Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Witam, (może trochę za późno) Gdyby ktoś (z okolicy Wrocławia) się chciał podzielić sztobrami/sadzonkami chmielu, to byłbym bardzo zainteresowany. W zamian mogę się podzielić fajnymi sadzonkami winorośli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted April 19, 2015 Share Posted April 19, 2015 A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted April 19, 2015 Share Posted April 19, 2015 Dołączę się do prośby, jeżeli ktoś ma na zbyciu sadzonki chmielu w Krakowie to chętnie kupię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacu Posted April 19, 2015 Share Posted April 19, 2015 Proponuję wysłać kilka maili do instytucji/firm które zajmują się chmielem. Ja od jednej z nich dostałem 8 sztorbów (4 różne polskie gatunki) za darmo. Nie chce pisać skąd dokładnie, bo wypadałoby się ich najpierw zapytać o zgodę na taką publikację. W moim przypadku druga instytucja/firma odpowiedziała pozytywnie na maila. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 19, 2015 Share Posted April 19, 2015 A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach. Zapraszam do mnie po Cascade jak trochę podrośnie i da się zrobić sadzonki. Niestety, jak już kiedyś pisałem, nie mam do tego ręki, więc służę po prostu pędami wedle uznania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach. Zapraszam do mnie po Cascade jak trochę podrośnie i da się zrobić sadzonki. Niestety, jak już kiedyś pisałem, nie mam do tego ręki, więc służę po prostu pędami wedle uznania. O, jak fajnie! Czyli dasz znać, jak już nadejdzie "ten dzień"? Życzysz sobie dostać w rewanżu ukorzenioną winorośl, której zupełnie nie przeszkadza "ogrodnik bez ręki"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
girgi Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 (edited) oddam a najchętniej wymienię na inne odmiany, dwie dorodne rośliny marynki. tylko trzeba się spieszyć bo jak wyrośnie na dwa metry to kicha Mieszkam w woj opolskim Edited May 6, 2015 by girgi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Może ktoś w Warszawie lub okolicach ma do oddania jakieś sztobry? Na razie ma Sybillę a nie chcę żeby była samotna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzycho_gd Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Po ogławianiu pozostały mi sztorby (sybilla i Marynka), które jak widać ładnie się przyjęły, jeżeli ktoś z Trójmiasta lub Kaszub jest chętny to mogę się podzielić -odbiór tylko osobisty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raku20 Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 (edited) Ma ktoś może sybillę i jungę? Moje zakupione chyba się nie przyjeły. Plus jakieś chmiele amerykańskie. Edited May 13, 2015 by raku20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipman Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 Planuję założenie przydomowego chmielnika, czy mógłby sie ktoś podzielić sadzonkami/sztobrami amerykańskich chmieli (Kraków i okolice, ewentualnie przesyłka). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie można by je kupić... Pomożecie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 To jest raczej trudny temat. Gdyby ktoś miał Amerykańce to też chętnie nabędę drogą kupna Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 http://www.eickelmann.de/Hopfen-Shop/Aroma-Hopfen/ ipman 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted July 5, 2015 Share Posted July 5, 2015 Planuję założenie przydomowego chmielnika, czy mógłby sie ktoś podzielić sadzonkami/sztobrami amerykańskich chmieli (Kraków i okolice, ewentualnie przesyłka). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie można by je kupić... Pomożecie ? Mam Citrę. Reflektujesz? Ale teraz to już za późno, dopiero w przyszłym sezonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipman Posted July 6, 2015 Share Posted July 6, 2015 Faktycznie, zauważyłem ze cieżko w Polsce znaleźć firmę która oferowała by coś oprócz polskich chmieli. Orientujecie sie w czym tkwi problem i dlaczego nie ma ich w sprzedaży? Prawa patentowe? Bardzo ciekawi mnie ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 7, 2015 Share Posted July 7, 2015 Faktycznie, zauważyłem ze cieżko w Polsce znaleźć firmę która oferowała by coś oprócz polskich chmieli. Orientujecie sie w czym tkwi problem i dlaczego nie ma ich w sprzedaży? Prawa patentowe? Bardzo ciekawi mnie ten temat Raczej brak popytu na takie rzeczy... Nie opłaca się sklepom sprowadzić kilku korzonków dla kilku geeków piwnych, bo na tym nie zarobią i tyle moim zdaniem, gra nie warta świeczki. Tylko niektóre odmiany są opatentowane i nie dostaniesz ich, ale część da radę kupić. Nie dawno jeden z kolegów wysiewał z nasion amerykańskie odmiany, ale efektów nie opisał dokładnych. Moim zdaniem nie ma co też się bawić w te chmiele, bo nie będą one takie same jak w klimacie amerykańskim i wiele osób może się poczuć zawiedzionym z tego powodu. Po za tym ostatnio reaktywuje się Polskie stare odmiany chmielu i słyszałem, że chcą podjąć pracę nad nowymi krzyżówkami ich, więc może coś u nas ciekawego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madbart Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 ja chętnie przygarnąłbym sadzonkę/sadzonki od kogoś z Warszawy lub okolic Elroy, podarowałbyś kilka pędów na Riverwashu? Powinienem dać radę przetransportować (chyba) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 @@madbart - jasne, nie wiem, czy Ci przeżyją, ale spróbować warto Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 Raczej brak popytu na takie rzeczy... Nie opłaca się sklepom sprowadzić kilku korzonków dla kilku geeków piwnych, bo na tym nie zarobią i tyle moim zdaniem, gra nie warta świeczki. Tylko niektóre odmiany są opatentowane i nie dostaniesz ich, ale część da radę kupić. Nie dawno jeden z kolegów wysiewał z nasion amerykańskie odmiany, ale efektów nie opisał dokładnych. Moim zdaniem nie ma co też się bawić w te chmiele, bo nie będą one takie same jak w klimacie amerykańskim i wiele osób może się poczuć zawiedzionym z tego powodu. Po za tym ostatnio reaktywuje się Polskie stare odmiany chmielu i słyszałem, że chcą podjąć pracę nad nowymi krzyżówkami ich, więc może coś u nas ciekawego wyjdzie. Tam oj tam oj w pierwszym roku ukorzeniały się, drugi rok bez efektu, roślina buja tyle że nie daje żadnych kwiatów - ani męskich, ani żeńskich. Jak w kolejnym roku nic nie wydadzą - eksperyment zostawiam jako nieudany, ale jakbym nie sprawdził to byśmy nadal dyskutowali w granicach teorii Link to comment Share on other sites More sharing options...
madbart Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 @@madbart - jasne, nie wiem, czy Ci przeżyją, ale spróbować warto po odbiorze zaniosę do hotelu/mieszkania i do wody. powinny przetrwać. co z tym dalej? do wody i poczekać aż puści korzenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kastuog Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 A moze w okolicach gdanska jakas dobra dusza sie znajdzie i podzieli sie lub odsprzeda sadzonke Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kerni Posted February 21, 2016 Share Posted February 21, 2016 Jeśli ktoś jest zainteresowany z Pomorskiego (Bytów) będę mógł się podzielić Marynką, Lubelskim i Sybillą. Dużo tego nie będzie ale po 3 latach w ziemi powinno być co podzielić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bromaniack Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Bardzo chętnie przygarnę w tym sezonie jakieś sztoberki chmielu. Interesuje mnie głownie Ameryka, ale coś fajnego z naszego podwórka też wchodzi w grę. Jeśli ktoś coś wie, posiada to proszę piszcie. Przesyłka jeśli komuś nie sprawia kłopotu też może być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 W planach likwidacja 2-4 karp Marynki Mogę oddać w dobre ręce Może jakaś Sybilla ale nie obiecuję... Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Poszukuje sadzonek z Łódzkiego, Marynka, Lubelski, Perle, Sybilla lub inne odmiany, ktoś posiada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts