Jump to content

Sztobry (sadzonki)

Zbyszek T

Recommended Posts

Witam,

(może trochę za późno)

Gdyby ktoś (z okolicy Wrocławia) się chciał podzielić sztobrami/sadzonkami chmielu, to byłbym bardzo zainteresowany.

W zamian mogę się podzielić fajnymi sadzonkami winorośli.

Proponuję wysłać kilka maili do instytucji/firm które zajmują się chmielem. Ja od jednej z nich dostałem 8 sztorbów (4 różne polskie gatunki) za darmo. Nie chce pisać skąd dokładnie, bo wypadałoby się ich najpierw zapytać o zgodę na taką publikację. W moim przypadku druga instytucja/firma odpowiedziała pozytywnie na maila. Powodzenia :)

A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach.

Zapraszam do mnie po Cascade jak trochę podrośnie i da się zrobić sadzonki. Niestety, jak już kiedyś pisałem, nie mam do tego ręki, więc służę po prostu pędami wedle uznania. 

A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach.

Zapraszam do mnie po Cascade jak trochę podrośnie i da się zrobić sadzonki. Niestety, jak już kiedyś pisałem, nie mam do tego ręki, więc służę po prostu pędami wedle uznania. 

O, jak fajnie! :) Czyli dasz znać, jak już nadejdzie "ten dzień"? :)

Życzysz sobie dostać w rewanżu ukorzenioną winorośl, której zupełnie nie przeszkadza "ogrodnik bez ręki"? ;)

• 3 weeks later...

oddam a najchętniej wymienię na inne odmiany, dwie dorodne rośliny marynki.

tylko trzeba się spieszyć bo jak wyrośnie na dwa metry to kicha :)

Mieszkam w woj opolskim

Edited by girgi

Może ktoś w Warszawie lub okolicach ma do oddania jakieś sztobry? Na razie ma Sybillę a nie chcę żeby była samotna :)

• 1 month later...

Planuję założenie przydomowego chmielnika, czy mógłby sie ktoś podzielić sadzonkami/sztobrami amerykańskich chmieli (Kraków i okolice, ewentualnie przesyłka). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie można by je kupić... Pomożecie ? :)

Planuję założenie przydomowego chmielnika, czy mógłby sie ktoś podzielić sadzonkami/sztobrami amerykańskich chmieli (Kraków i okolice, ewentualnie przesyłka). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie można by je kupić... Pomożecie ? :)

Mam Citrę. Reflektujesz? Ale teraz to już za późno, dopiero w przyszłym sezonie.

Faktycznie, zauważyłem ze cieżko w Polsce znaleźć firmę która oferowała by coś oprócz polskich chmieli. Orientujecie sie w czym tkwi problem i dlaczego nie ma ich w sprzedaży? Prawa patentowe? Bardzo ciekawi mnie ten temat :)

Faktycznie, zauważyłem ze cieżko w Polsce znaleźć firmę która oferowała by coś oprócz polskich chmieli. Orientujecie sie w czym tkwi problem i dlaczego nie ma ich w sprzedaży? Prawa patentowe? Bardzo ciekawi mnie ten temat :)

Raczej brak popytu na takie rzeczy... ;) Nie opłaca się sklepom sprowadzić kilku korzonków dla kilku geeków piwnych, bo na tym nie zarobią i tyle moim zdaniem, gra nie warta świeczki. Tylko niektóre odmiany są opatentowane i nie dostaniesz ich, ale część da radę kupić. Nie dawno jeden z kolegów wysiewał z nasion amerykańskie odmiany, ale efektów nie opisał dokładnych. Moim zdaniem nie ma co też się bawić w te chmiele, bo nie będą one takie same jak w klimacie amerykańskim i wiele osób może się poczuć zawiedzionym z tego powodu. Po za tym ostatnio reaktywuje się Polskie stare odmiany chmielu i słyszałem, że chcą podjąć pracę nad nowymi krzyżówkami ich, więc może coś u nas ciekawego wyjdzie.

• 5 weeks later...

ja chętnie przygarnąłbym sadzonkę/sadzonki od kogoś z Warszawy lub okolic :) 

Elroy,  podarowałbyś kilka pędów na Riverwashu? :) Powinienem dać radę przetransportować (chyba) ;) 

Raczej brak popytu na takie rzeczy... ;) Nie opłaca się sklepom sprowadzić kilku korzonków dla kilku geeków piwnych, bo na tym nie zarobią i tyle moim zdaniem, gra nie warta świeczki. Tylko niektóre odmiany są opatentowane i nie dostaniesz ich, ale część da radę kupić. Nie dawno jeden z kolegów wysiewał z nasion amerykańskie odmiany, ale efektów nie opisał dokładnych. Moim zdaniem nie ma co też się bawić w te chmiele, bo nie będą one takie same jak w klimacie amerykańskim i wiele osób może się poczuć zawiedzionym z tego powodu. Po za tym ostatnio reaktywuje się Polskie stare odmiany chmielu i słyszałem, że chcą podjąć pracę nad nowymi krzyżówkami ich, więc może coś u nas ciekawego wyjdzie.

Tam oj tam oj :D w pierwszym roku ukorzeniały się, drugi rok bez efektu, roślina buja tyle że nie daje żadnych kwiatów - ani męskich, ani żeńskich. Jak w kolejnym roku nic nie wydadzą - eksperyment zostawiam jako nieudany, ale jakbym nie sprawdził to byśmy nadal dyskutowali w granicach teorii :)

@@madbart - jasne, nie wiem, czy Ci przeżyją, ale spróbować warto :)

po odbiorze zaniosę do hotelu/mieszkania i do wody. powinny przetrwać.

co z tym dalej? do wody i poczekać aż puści korzenie? 

• 5 months later...
  • 4 weeks later...

Jeśli ktoś jest zainteresowany z Pomorskiego (Bytów) będę mógł się podzielić Marynką, Lubelskim i Sybillą. Dużo tego nie będzie ale po 3 latach w ziemi powinno być co podzielić.

• 2 weeks later...

Bardzo chętnie przygarnę w tym sezonie jakieś sztoberki chmielu. Interesuje mnie głownie Ameryka, ale coś fajnego z naszego podwórka też wchodzi w grę. Jeśli ktoś coś wie, posiada to proszę piszcie. Przesyłka jeśli komuś nie sprawia kłopotu też może być.

• elroy changed the title to Sztobry (sadzonki)