Grzegorz Żukowski Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 (edited) Potrzebuję porady jakie surowce dokupić, żeby sensownie zużyć to, co mam. Na stanie posiadam: 5kg ale Ale 0,2kg Abbey 45EBC 50g Lubelski szyszki 3%aa 50g Dana szyszki 7,9%aa 30g Perle 5-7%aa 30G Iunga 10-13%aa Drożdże Danstar Nottingham i BRY-97 Chciałem zrobić dwie warki po 20l Planowałem zrobić coś w stylu Słowiańska IPA 14-15blg z gęstwy po Nottinghamach z Bittera. Awaryjnie mam paczkę BRY-97. Nie używałem tych chmieli, ale wydaje się, że Dana i Iunga powinny współgrać ze sobą. Myślałem o rozłożeniu tych chmieli na gorycz/aromat 50/50. Podejrzewam, że z całości IBU wyjdzie za wysokie. Perle i może lubelski zastanawiałem się, żeby zużyć do jakiegoś belga, typu Amber Abbey 15blg. Jeszcze nie dorobiłem się programu, żeby rozplanować warzenie. Czy mógłby ktoś mi pomóc w sensownym rozłożeniu tych surowców. Chmiel lubelski zastanawiam się, czy w ogóle do któregoś z tych zestawów dodawać. W razie czego, zostałby na jesień do jakiegoś Pilsa/Lagera. Rozważę każdy sensowny pomysł. Z góry dziękuję za porady Edited April 17, 2015 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 Chciałem zrobić dwie warki po 20l Z takiej ilości słodu można wykonać 32l dziesiątki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted April 17, 2015 Author Share Posted April 17, 2015 Do wymienionych zestawów będę dokupować jeszcze słody, możliwe że chmiele i na pewno drożdże do belga. jeśli chodzi o belga to planowałem wypróbować fermentum mobile Nie mam pojęcia jakie jest Wasze zdanie do użycia mieszanki Iunga i Dana. Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by używał tego chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 jeśli chodzi o belga to planowałem wypróbować fermentum mobile Zwróć tylko uwagę na to, że liczba tych drożdży w fiolkach jest, delikatnie rzecz ujmując, nie największa. A w Belgach to kwestia kluczowa, dlatego też będzie Ci potrzebny jakiś starter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 iunga na FWH oraz na gorycz od 60min dana na smak, aromat i na zimno - i będziesz wiedział jak to smakuje - o czym nie zapomnij napisać na forum jeśli brakuje Ci surowca do 2x20l to podgoń płatkami jęczmiennymi, owsianymi, ryżowymi itd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted February 27, 2016 Author Share Posted February 27, 2016 Dzieki za podpowiedzi. Po prawie roku czasu robie podsumowanie. Stwierdziłem ze tych chmieli jest troche malo i dokupilem jeszcze 30g Iungi (taki chmiel jest posiada akurat sklep w okolicy). Dorzucilem trochę Iungi na smak i resztę na zimno. Niestety to byl według mnie blad, chociaż znajomym smakuje. Dana daje sporo aromatow kwiatowych. Kwiatki sa mocno wyczuwalne. Iunga daje naprawde przyjemna goryczke. Bardzo pasuje do brytyjskiego stylu (wedlug mnie). Bez ściągania czy zalegania. Brakuje mi jednak w tej goryczce takiego uderzenia. Przydalby sie dodatek jakiegos innego chmielu nadajacego charakteru. Na smak kompletnie mi Iunga nie podchodzi. Wnosi smak przejrzalych owocow. Według mnie taka mocno dojrzała brzoskwinia, która jak by polezala pare godzin dłużej, to by sie zaczela psuć. Odnośnie Dana. Jest przyjemna, ale zadnej części ciała nie urywa. Takie wzmocnienie Ale'owych posmakow. Kwiatki i w zasadzie tyle. Na pewno wiecej nie uzyje Nottinghamow. Piwa wychodza bardzo poprawne, jednak wedlug mnie trochę za metne. W szczególności przy chmieleniu na zimno. Tutaj wychodzi duza przewaga US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now