Jump to content

Odfermentowanie Belgian Saison

Recommended Posts

Witam piwowarzy,

Ostatnio warzyłem Saison na drożdżach płynnych Belgian Saison i po 2 tygodniach fermentacji z 14 blg zeszło tylko do 10. Startera nie robiłem bo stwierdziłem ze nie ma potrzeby ( ostatnio robiłem Apa na 1056 bez startera i ruszyło normalnie ). Co sie dzieje i czy da sie to jakoś uratować? Narazie zrobiłem tak ze zebrałem gęstwę, napowietrzylem to co niedofermentowalo i zadałem jeszcze raz. Pomoże ? Da sie tu coś jeszcze zrobić żeby to uratować ?

1. Czym robiłeś pomiar cukru? Jesteś pewny że dobrze pokazuje wynik?

2. Jak wyglądała fermentacja, kontrolowałeś ją, piana była? Jak w smaku i zapachu po tych dwóch tygodniach?

3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz....

4. Może i pomoże, ale efekty utlenienia są tu raczej nieuniknione. Źle zrobiłeś napowietrzając, trzeba było zadać nowe inne drożdże.

5. Poda jeszcze schemat zacierania i ilość słodów.

1. Balingometrem. Na kranowce pokazywał 0 wiec powinno być ok.

2. Piana była co2 sie wydzielało, fermentacja ruszyła szybko, po 6-8 godzinach gdzieś.

3. Nie mam mieszadła temu odpuściłem :).

5. 44c - 30min

64c - 60min

72c - 15min

Pilzneński 3,8 kg

Pszeniczny 0,75

Monachijski 0,5

Cukier 0,4

Cara gold 0,2

3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz....

zawsze zalecają robienie startera z płynnych ,może do 8-9 blg bym się pokusił bez 

to że raz się udało nie znaczy że zawsze tak będzie ,tak na prawdę nie wiadomo w jakich warunkach były trzymane drożdże wcześniej (może w kontenerze na morzu +50C było) to że wcześniej przefermentowało nie znaczy że poprawnie ,do poprawnej fermentacji jest potrzebna odpowiednia ilość drożdży w b.dobrej kondycji 

Te drożdże tak mają. Mi z 15 zjechały do 8,5°Blg. Podnieś temperaturę, ale znacznie tak do 26-27°C. Dojedzą. Zeszły do 1,5°Blg.

Dori na blogu coś pisała o tym stylu :)

zawsze zalecają robienie startera z płynnych ,może do 8-9 blg bym się pokusił bez 

to że raz się udało nie znaczy że zawsze tak będzie ,tak na prawdę nie wiadomo w jakich warunkach były trzymane drożdże wcześniej (może w kontenerze na morzu +50C było) to że wcześniej przefermentowało nie znaczy że poprawnie ,do poprawnej fermentacji jest potrzebna odpowiednia ilość drożdży w b.dobrej kondycji 

To była ironia ;)

edyt.

Tak na przyszłość. Jak nie masz mieszadła to możesz ewentualnie w słoiku sobie starter zrobić.

Edited by dzeju

A jak zbiorę z tego gęstwę, zrobię starter około 8 blg namnożą się ? I kolejne pytanie, czy faktycznie może to być temperatura ? Mam 20C a wszyscy wiemy, że te te drożdże lubią cieplej.