Jump to content

Jak sprawdzić grubość szkła w butelkach aby nie stały się granatami ?


Recommended Posts

Cześć !

Mam nie lada problem - boję się, że moje pierwsze zabutelkowane piwo przemieni się w granaty i zacznie wybuchać stojąc w piwnicy. Zastanawiam się nad tym jak sprawdzić grubość szkła w butelkach. Mam 2 skrzynki butelek, które dostałem od znajomego prowadzącego knajpę. Butelki są po piwie z Browaru Ninkasi. Czy ktoś z Was może rozlewał do tych butelek swoje piwo ? Nie wiem czym mam się sugerować sprawdzając grubość szkła czy też jego wytrzymałość. 

 

Na wszelki wypadek zbieram też butelki po Miłosławach (głównie Pilzner i Marcowe). Może ktoś z Was korzysta z tego szkła ?

 

Widziałem kiedyś w necie filmik gdzie ktoś ważył te butelki i sugerował się ich wagą. Może to jest metoda ?

 

Będę wdzięczny za podpowiedzi,

pozdr,

Łukasz

Link to comment
Share on other sites

No własnie wagą, nie mam pojęcia o co mu chodziło :)

 

 

 

Każdy jest do około 3.5 vol cisnienie. Niemieckie troche lepszy. Belgiskie lepszy niz Niemieckie. Po szampana najlepszy

 

Nie do końca rozumiem. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale piwo już stanowczo wychodzi z butelki po otwarciu, że się tak granatów obawiasz?

 

nie, jeszcze nie. ja się do tego rozlewu dopiero zabierać będę. jednak wole mieć już pewność na starcie, że od strony butelek, granatów nie będzie.

 

 

 

Nie ma oddzielnych norm wytrzymałości dla opakowań zwrotnych i niezwrotnych.

 

Tak też myślałem.

 

 

 

Ja używam czeskich po np. Primatorze, bo mi się podobają oraz euro no i oczywiście bączki ale tylko te grube.

 

Sprawdzę sobie zatem te primatory, wrzucę to na wagę i będę wiedział. te miłosławskie butelki też dobrze wyglądają.

Link to comment
Share on other sites

Najlepiej nie produkować granatów, wtedy można stosować dowolne butelki ;P

Cienkie butelki z pinty ważą 250 g a mówi się że są ok, grube np. z primatora ok 350 g czyli wszystko inne pewnie gdzieś tak pomiędzy.

Link to comment
Share on other sites

Jak granaty to szkło za słabe proponuję może metalowe pojemniki po gaśnicach :P

ps Butelkujemy odfermentowane piwo i dodajemy z glową środka do refermeentacji

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

4g cukru na butelkę 0,5l daje bezpieczny poziom nagazowania na każdą butelkę. A jest to już ilość zbyt duża dla większości stylów.

Ważne aby piwo było dobrze odfermentowane przed butelkowaniem i już nie spadało mu dalej Blg.

Link to comment
Share on other sites

 

 

4g cukru na butelkę 0,5l daje bezpieczny poziom nagazowania na każdą butelkę. A jest to już ilość zbyt duża dla większości stylów. Ważne aby piwo było dobrze odfermentowane przed butelkowaniem i już nie spadało mu dalej Blg.

 

Nachodzi pytanie ile z tego 0,5 l będzie zalewane do butelki, bo pewnie też bezpiecznie będzie nie zalewać na maksa. ja zamierzam lać tak do 1/3 szyjki max. Fermentacji będę bardzo pilnował, wiem, że ma to dużo przełożenie na gazowanie się.

Link to comment
Share on other sites

 

4g cukru na butelkę 0,5l daje bezpieczny poziom nagazowania na każdą butelkę. A jest to już ilość zbyt duża dla większości stylów. Ważne aby piwo było dobrze odfermentowane przed butelkowaniem i już nie spadało mu dalej Blg.

 

Nachodzi pytanie ile z tego 0,5 l będzie zalewane do butelki, bo pewnie też bezpiecznie będzie nie zalewać na maksa. ja zamierzam lać tak do 1/3 szyjki max. Fermentacji będę bardzo pilnował, wiem, że ma to dużo przełożenie na gazowanie się.

 

A były dzisiaj w Poznaniu Warsztaty Piwowarskie, trzeba było przyjść i popytać lajf

Link to comment
Share on other sites

Pytanie w temacie jest do dupy postawione, nie chodzi o dobry stopień nagazowania do wytrzymałości butelki tylko chodzi o przyjemność picia czyli nie gazowanie na maksa. MOIM! zdaniem gazowanie domowego piwa powyżej 2,2 jest pomyłką. Niechcę pić co2 tylko piwo. I dotego dochodzi standartowy błąd młodego piwowara czyli niedofermentowanie = fuj

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pytanie w temacie jest do dupy postawione, nie chodzi o dobry stopień nagazowania do wytrzymałości butelki tylko chodzi o przyjemność picia czyli nie gazowanie na maksa. MOIM! zdaniem gazowanie domowego piwa powyżej 2,2 jest pomyłką. Niechcę pić co2 tylko piwo. I dotego dochodzi standartowy błąd młodego piwowara czyli niedofermentowanie = fuj

 

Ale jak to zmierzyć ? Zmniejszyć ilość cukru ?

 

 

 

A były dzisiaj w Poznaniu Warsztaty Piwowarskie, trzeba było przyjść i popytać lajf

 

Przyznam się szczerze, że nie wiedziałem. gdzie takie info można zdobyć wcześniej ? :) 

Link to comment
Share on other sites

 

Pytanie w temacie jest do dupy postawione, nie chodzi o dobry stopień nagazowania do wytrzymałości butelki tylko chodzi o przyjemność picia czyli nie gazowanie na maksa. MOIM! zdaniem gazowanie domowego piwa powyżej 2,2 jest pomyłką. Niechcę pić co2 tylko piwo. I dotego dochodzi standartowy błąd młodego piwowara czyli niedofermentowanie = fuj

 

Ale jak to zmierzyć ? Zmniejszyć ilość cukru ?

 

 

Chyba nie czytałeś http://www.wiki.piwo.org/Rozlew

 

To + program do obliczania ilości cukru potrzebnego do refermentacji (do pobrania w plikowni) twoim kluczem do sukcesu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.