Jump to content

Recommended Posts

Witam!
Mamy już drugą połowę kwietnia, ciepłe dni coraz bliżej, grille idą w ruch. Wiadomo na takie dni najlepsze będą piwa orzeźwiające, dlatego też planuję uwarzyć Weizena. Jako, że lubię zaskakiwać znajomych ( i siebie :) ) chciałbym zmierzyć się z tym piwem trochę pod innym kątem - stworzyć wersje Kristall. Tutaj zaczynają się moje rozterki i pytania do bardziej doświadczonych piwowarów:
Jaki sposób na klarowanie będzie idealny - nie chcę stracić tego co w tych piwach najcenniejsze - aromatu, czy wystarczy fermentacja cicha? jak tak, to jak długo ją przeprowadzić? czy zabawa z dodawaniem mchu irlandzkiego bądź żelatyny może znacząco wpłynąć na minus w tym stylu? wykonywał ktoś takie doświadczenia?
Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Każde pozbycie się osadu z pszenicznego będzie miało wpływ na jego smak, tego nie unikniesz. Jednak jeśli wszystko dobrze zrobisz, to charakter pszenicy zostanie i tak wyraźny. Użycie mchu czy żelatyny nie ma znaczenia, coś wybrać musisz. Ja użyłbym mchu (bo go mam). Po burzliwej zlej na cichą, potrzymaj w maksymalnie niskiej temperaturze i lej w butelki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.