inz_specjalista Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Witam!Mamy już drugą połowę kwietnia, ciepłe dni coraz bliżej, grille idą w ruch. Wiadomo na takie dni najlepsze będą piwa orzeźwiające, dlatego też planuję uwarzyć Weizena. Jako, że lubię zaskakiwać znajomych ( i siebie ) chciałbym zmierzyć się z tym piwem trochę pod innym kątem - stworzyć wersje Kristall. Tutaj zaczynają się moje rozterki i pytania do bardziej doświadczonych piwowarów:Jaki sposób na klarowanie będzie idealny - nie chcę stracić tego co w tych piwach najcenniejsze - aromatu, czy wystarczy fermentacja cicha? jak tak, to jak długo ją przeprowadzić? czy zabawa z dodawaniem mchu irlandzkiego bądź żelatyny może znacząco wpłynąć na minus w tym stylu? wykonywał ktoś takie doświadczenia?Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Zostaw na 2 tygodnie po butelkowaniu i będziesz miał kristal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Każde pozbycie się osadu z pszenicznego będzie miało wpływ na jego smak, tego nie unikniesz. Jednak jeśli wszystko dobrze zrobisz, to charakter pszenicy zostanie i tak wyraźny. Użycie mchu czy żelatyny nie ma znaczenia, coś wybrać musisz. Ja użyłbym mchu (bo go mam). Po burzliwej zlej na cichą, potrzymaj w maksymalnie niskiej temperaturze i lej w butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Ja swojej pszenicy nie klarowałem, po prostu odstawiłem skrzynki do piwnicy i się samo świetnie sklarowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Wszystkie moje pszenice są Kristall, chciałbym zrobić jakąś mętną Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Naklej etykietki na butelki do góry nogami i przed otworzeniem butelki ją przeczytaj alechanted 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts