Jump to content

Odzyskanie gęstwy z totalnej partaniny :D

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj na uczelni w ramach przedmiotu "Biotechnologia w przemyśle chemicznym" warzyliśmy piwo. Byłem ciekaw co nam przygotują - wymyślili warzenie Irish Red Ale i Marcowego. O ile zacieranie zrobione klasowo - przerwy, czas, temperatura OK to dalej katastrofa. Za dużo słodów (to marcowe będzie miało z 10% alko ale nie wiem ile na pewno bo... nie mierzyliśmy cukrów gdyż aerometr padł :D), filtrowanie przez gazę (brak czasu na normalne) i za dużo chmielu (20 l marcowego i 120g chmielu :D). Na koniec wlanie brzeczki do nieodkażonego(!) fermentora z chmielinami i wytrąconymi białkami. No i chodzi mi o to, że do fermentacji poszły drożdże Wyeast Urquell i Irish Ale (nie wiem czemu suchych nie kupili) - chciałem odzyskać gęstwę drożdżową ale jest jakiś sposób by to zrobić (zakładając, że piwo się nie zakazi)? Myślałem żeby zebrać gęstwę, potem przepłukać wodą i przefiltrować przez sterylną gazę.

Ostatnio przy warzeniu piwa zdekantowałem brzeczkę z dużą liczbą osadu, powstałych w gotowaniu (ok 2 litry osadu wyjdą), jak oczyścić taką gęstwę??

A nie wpadłeś na to żeby zamieszać wszystko gwałtownie po gotowaniu celem zrobienia stożka ze śmieci na środku gara (patrz "whirpool"), po czym wężykiem zaopatrzonym w pończochę na końcu zdekantować to do fermentora pobierając brzeczkę przy ściance gara ? Metoda stara jak świat i rewelacyjnie się sprawdza  a w fermentorze po fermentacji masz jedynie cieniutki dywan z drożdży z odrobiną syfu. Taką gęstwę przepłukujesz 2-3 razy i masz to co chciałeś.

Edited by mariucha

lepiej pogadaj z opiekunem laboratorium - pewnie mają drożdży całą lodówkę, skoro sucharów po taniości nie używają do takiej kaszanki. obiecaj mu za to 4-pak tyskiego :D