bart3q Posted April 23, 2015 Share Posted April 23, 2015 Hej. Czasem czytając ogłoszenia jest napisane, że kegi pepsi mogą do przechowywania lodów. Ktoś się orientuje, czy dałoby się zrobić lody (pewnie włoskie) w kegu pepsi? I czy ewentualnie byłoby możliwe ich dozowanie przez kran piwny? Wiem że brzmi to szalenie, ale z tego co wyczytałem, to "Przepis na te lody jest jeden masa w proszku + woda :)" Może ktoś coś więcej o tym wie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Hej. Czasem czytając ogłoszenia jest napisane, że kegi pepsi mogą do przechowywania lodów. Ktoś się orientuje, czy dałoby się zrobić lody (pewnie włoskie) w kegu pepsi? I czy ewentualnie byłoby możliwe ich dozowanie przez kran piwny? Wiem że brzmi to szalenie, ale z tego co wyczytałem, to "Przepis na te lody jest jeden masa w proszku + woda :)" Może ktoś coś więcej o tym wie? w kegu masz lody w płynie, maszyna pobiera i zamraza Link to comment Share on other sites More sharing options...
05paw Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Skoro już o innych zastosowaniach to co powiecie na fermentacje w kegu? Piwo było by nagazowane od razu po fermentacji i należało by się tylko pozbyć gęstwy z kega. Co o tym myślicie i dlaczego to zły pomysł ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 A w jakie nagazowanie celujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
05paw Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 (edited) Dobra uwaga ale może by można to jakoś wyregulować reduktorem. Zastanawia mnie czy keg może być takim awaryjnym fermentorem czy są jakieś przeciwwskazania. Edited April 26, 2015 by 05paw Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 26, 2015 Author Share Posted April 26, 2015 Pewnie może, ale weź go później domyj dokładnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 Domycie to nie problem, problemem jest osad, który potem się zasysa. I patent z zakrętką od PETa pod rurkę nie wystarcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 przeprowadzałem fermentację cichą w kegu z zapiętą głowicą z zaworem i manometrem, przy wyszynku drożdże poszły na początku a potem klarowne piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts