Jump to content

RIMS by Peny

Recommended Posts

Witam

Jest to mój pierwszy post w dziale DIY więc witam. 

Razem z szanownym kolegą z innego znanego portalu o alkoholach domowych popełniliśmy oto takie cudo.

post-9049-0-63289300-1429894435_thumb.jpg

post-9049-0-29792100-1429894436_thumb.jpg

Rura ma średnicę 42mm i długość całkowita  65cm, grzałka ma 2kW i element grzewczy ma długość 40cm.

Pompka do tego ma być zwykła od solarów z chińskiego portalu.

I tutaj moje pytanie. Czy jest wogóle jakikolwiek sens testować na na "sracz rurce" długości 2m czy sobie odpuścić i poczekać za kegiem do którego już czeka FD?

• 1 month later...

Dobra mam pytanko do fachowców odnośnie pomiaru temp. Czy wystarczy ją mierzyć na wylocie z RIMS czy trzeba jeszcze mierzyć w kadzi zaciernej. Pytam bo póki co tenp się róźnią o jakieś 3 stopnie i tera nie wiem co gdzie umieścić sondę

Jak umiesze w kadzì to na wyjściu z grzałki może być za wysoka co uwali enzymy. Sam nie wiem juź. Hamerykanie mierzą tylko na wyjściu RIMS.

Sam już nie wiem.

• 2 weeks later...

Witam

Jest to mój pierwszy post w dziale DIY więc witam.

Razem z szanownym kolegą z innego znanego portalu o alkoholach domowych popełniliśmy oto takie cudo.

attachicon.gifWP_20150422_001 (1).jpg

attachicon.gifWP_20150422_002 (1).jpg

Rura ma średnicę 42mm i długość całkowita 65cm, grzałka ma 2kW i element grzewczy ma długość 40cm.

Pompka do tego ma być zwykła od solarów z chińskiego portalu.

I tutaj moje pytanie. Czy jest wogóle jakikolwiek sens testować na na "sracz rurce" długości 2m czy sobie odpuścić i poczekać za kegiem do którego już czeka FD?

Czy ta grzałka przeplywową będziesz gotował? U mnie się nie dało zagotować wody taka grzałka. Jak doszło do 90"C zaczęła się strasznie zapowietrzać. Chciałem jej użyć w klonie Braumaistera ale poległem przy grzałkach właśnie.