xyzydor Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Na początek WITAJCIE. Bardzo się cieszę, że mogę napisać mój pierwszy post. Chciał was bardzo prosić o pomoc w zestawieniu zasypu. Będzie to moje pierwsze piwo lecz chciałbym aby było w moim guście. Bardzo lubię ciemne esencjonalne, kleiste z trwałą pianą i słodkie. Czy możecie podpowiedzieć jakąś recepturę na 25 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Jak kleiste, to panie kolego nie ma inaczej jak żyto! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Żyto na start jak znalazł! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Bardzo lubię ciemne esencjonalne, kleiste z trwałą pianą i słodkie. Porter bałtycki jak nic:-) Na początek nie polecam. Zrób AAA (American Amber Ale) może nie będzie za ciemne ale do ciemnych mocnych piw dojdziesz z czasem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drejpa Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 (edited) Oatmeal stout... trudny nie jest a będzie jak znalazł Tu masz recepturę kolegi anteksa http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Edited April 25, 2015 by Drejpa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Ja polecam kupić jakiś gotowy zestaw na milk/oatmeal stouta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzydor Posted April 26, 2015 Author Share Posted April 26, 2015 Bardzo lubię ciemne esencjonalne, kleiste z trwałą pianą i słodkie. Porter bałtycki jak nic:-) Na początek nie polecam. Zrób AAA (American Amber Ale) może nie będzie za ciemne ale do ciemnych mocnych piw dojdziesz z czasem Kolego trafiłeś jak trza. Mówiąc szczerze to najbardziej pasuje mi portret z okocimia. Idąc za waszą radą zatrę to co sugerujące. Ale mam jeszcze jedno pytanko gdyż nigdy nie piłem, a korci mnie właśnie RIS. Czy jako pierwsze piwo nie wypuszczę się na zbyt głębokie wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 Może i z RIS-em dasz radę, ale na wypicie będziesz czekał parę miesięcy, albo wypijesz niedobre. Zrób coś, co będziesz mógł spróbować szybko. Milk stout wydaje się być dobrym wyborem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzydor Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 (edited) Słuchajcie, kupiłem zestaw Sweet Stout 14°BLG Zasyp Składniki: Słód Pale ale 3,7kg Słód Czekoladowy 0,35kg Słód karmelowy ciemny 0,4kg Jęczmień palony 0,2kg Laktoza 500g Chmiel Northdown 25g Co by mi wyszło gdybym gotował do uzyskania 18 Blg? Czy smakowo będzie w odczuciu więcej "mięsa", będzie bardziej wyraźne, czy raczej wpłynie to tylko na moc? Edited September 11, 2015 by xyzydor Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Daj 800 g płatków jak chcesz mieć więcej ciała i mocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyzydor Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Aż tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts