Jump to content

14 st. C w piwnicy - czy to odpowiednia temperatura na dolniaka?

Recommended Posts

Witam.

Mam taką temperaturę w piwnicy i myślę, że jeszcze przez miesiąc spokojnie się ona utrzyma. Czy mogę w niej jeszcze fermentować dolniaki, czy lepiej wrzucić coś z górnej fermentacji (3 fermentory chciałbym jeszcze zapełnić)?

Guest pitupitu

Za wysoko na dolniaki, szkoda roboty. Na początku burzliwej będziesz miał ok 17°C. Efekt mizerny.

Ja bym jeszcze dorzucił Mangrove Jacks' M10 Workhorse - też dają fajny, czysty profil. No i są tańsze, bo sucharki.

Pomyśl o Koelsch'u - w takich warunkach, pomijając lagerowanie, można spróbować coś podziałać. Mnie się w zeszłym sezonie udało z całkiem dobrym efektem :)

Edited by ThoriN

Mangrove Jacks' M10 Workhorse - też dają fajny, czysty profil

czysty profil z notkow, usow czy 1728 ( bo z tymi miałem doświadczenie fermentując w temp 12-14°C ) jest zupełnie inny jak profil lagera ( również czysty ) 

Więc jeśli chcemy robić lagera to nie podrobimy tego żadnymi z powyżej wymienianych drożdży górnej fermentacji. 

To taka dygresja na marginesie 

No właśnie też zdecydowałem się na Koelsch'a,

to bardzo dobra opcja - choć osobiście wśród niemieckich ale preferuje Alty

Edited by FurioSan

Możesz spróbować, jeśli masz miejsce w tej piwnicy, "obudować" fermentory styropianem i dorzucać tam co jakiś czas zamarzniętych butelek PET, albo specjalnych wkładów do lodówek turystycznych.Wkłady pewnie będą wytrzymywać dłużej niż butelki, aczkolwiek trzeba będzie w takim przypadku często kontrolować temperaturę i wymieniać elementy chłodzące. Z kolei też efekt może być niezadowalający, bo jak zejdzie o 2-3 stopnie no to mija się to z celem.

A ja mam pytanie inne czy temperatura 7-10°C to dobra temperatura do lagera ? Mam pustą lodówkę ale termostat na najniższym stopniu chłodzenia daje taki przedział temperatury i samej góry jest te 9-10°C a na samym dole 7-8°C. 

Oraz co warto zrobić z lagera ? 

Mangrove Jacks' M10 Workhorse - też dają fajny, czysty profil

czysty profil z notkow, usow czy 1728 ( bo z tymi miałem doświadczenie fermentując w temp 12-14°C ) jest zupełnie inny jak profil lagera ( również czysty ) 

Więc jeśli chcemy robić lagera to nie podrobimy tego żadnymi z powyżej wymienianych drożdży górnej fermentacji. 

To taka dygresja na marginesie 

Absolutnie się z tym nie mogę zgodzić.

1. Dopisałeś sobie ideologię do mojego postu. Nic nie pisałem o żadnych US-05, Nottinghamach czy innych WY. Pisałem o MJ M10! Oczywiście rozumiem, że coś kiedyś na nich robiłeś w dolnych zakresach temperatur i doskonale wiesz, że to naprawdę jest niemożliwe zbliżenie się tymi drożdżami do czystego, lagerowego profilu?

Na dobry początek polecam zerknąć na charakterystykę tych drożdży.

2. Poczytaj sobie trochę o Koelsch'u - dobrze zrobiony może smakować niczym Pilsner pomimo tego, że jest to piwo górnej fermentacji.. czyli może jednak się da? Niemcy potrafią. Kiedyś na BB bodajże Zgoda pisał o tym, że Niemcy nazywają ten styl piwa "lagerem górnej fermentacji" (lub coś w tym stylu) - jak myślisz skąd to się wzięło?

A ja mam pytanie inne czy temperatura 7-10°C to dobra temperatura do lagera ? Mam pustą lodówkę ale termostat na najniższym stopniu chłodzenia daje taki przedział temperatury i samej góry jest te 9-10°C a na samym dole 7-8°C. 

Oraz co warto zrobić z lagera ? 

Z lagera warto jest zrobić szampon.

miałem na myśli jakiego warto uwarzyć lagera

Jak lubisz piwa goryczkowe to np Pils i Tmave. Jeśli wolisz piwa mniej nachmielone uwarz sobie Marcowe lub  Dortmundera

Edited by Szwed

oczywiście masz do tego prawo

1. Dopisałeś sobie ideologię do mojego postu. Nic nie pisałem o żadnych US-05, Nottinghamach czy innych WY. Pisałem o MJ M10! Oczywiście rozumiem, że coś kiedyś na nich robiłeś w dolnych zakresach temperatur i doskonale wiesz, że to naprawdę jest niemożliwe zbliżenie się tymi drożdżami do czystego, lagerowego profilu? Na dobry początek polecam zerknąć na charakterystykę tych drożdży.

Nie - tych drożdży nie miałem w rękach - ale .... sięgając do źródłą http://mangrovejacks.com/products/workhouse-yeast-10g można przeczytać 

A top fermenting yeast  ...

co prawda dalej jest 

Suitable for brewing a range of styles from light lager to Baltic porter.

daje to jednak mocnym marketingiem - WY1728, Notki i USy też fermentują w temperaturach prawie szczepów fermentacji dolnej ale mimo że profil jest czysty to jednak że to nie 'lager' to pomylić się nie da :)

Oczywiście mogę się mylić - jak już zaznaczyłem nie miałem tych drożdży w ręku.

Czy da się osiągnąć profil drożdży fermentacji dolnej, drożdżami górnej fermentacji ? nie wiem ale prawda jest taka że w cuda to wierzy mój pięcioletni syn - ja już nie 

2. Poczytaj sobie trochę o Koelsch'u - dobrze zrobiony może smakować niczym Pilsner pomimo tego, że jest to piwo górnej fermentacji.. czyli może jednak się da? Niemcy potrafią. Kiedyś na BB bodajże Zgoda pisał o tym, że Niemcy nazywają ten styl piwa "lagerem górnej fermentacji" (lub coś w tym stylu) - jak myślisz skąd to się wzięło?

Ale ja o piwach hybrydowych ( nie tylko niemieckich ) już sporo czytałem - może jakieś linki a czy skany ... człowiek się uczy całe życie.

Powoływanie się na źródła/autorytety których nikt nie jest w stanie sprawdzić czasem bywa skuteczne - do czasu aż ktoś powie sprawdzam. 

Nie wiem jak dużo masz do czynienia z niemieckimi piwami i z Niemcami - oni wiele rzeczy nazywają dziwnie - poza tym nawet jak nazwiesz osła jednorożcem to on dalej będzie osłem.

Dla większości Niemców alt/kolsh to nie piwo - i poza rejonem ich pochodzenia przeciętny Niemiec/turek/czy inny nowy protegowany Angeli śmieje się z tych piw ( dla nich to szczyny )

koronny przykład nazwy nie adekwatnej do zawartości to weizenbock - :> 

a wracając do wątku kolsh/alt to jak najbardziej lager górnej fermentacji - tylko pamiętaj że lager nie pochodzi od dolnej fermentacji tylko od lagerowania

To lager-> dolna fermentacja to często popełniany błąd ( skrót myślowy )

i na koniec link ze wspominanego BB i pochodzący od wspominanego Zgody 

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=937730&postcount=6

7-8°C.    Oraz co warto zrobić z lagera ? 

wszystko :D jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. na jednej saszetce ogarniesz kilka dwoma pasażami: 9-10 -> 12-13 -> 16-22 blg

Kolego, zrób test, uwarz zwykłą jasną warkę, podziel na pół, zadaj je lagerowymi drożdżami zaś drugą cześć drożdżami ejlowymi, fermentuj w tej samej temperaturze, wylageruj, zrób panel porównawczy z kilkoma osobami, opublikuj wnioski.

fermentuj w tej samej temperaturze,

IMHO To chyba nie było by właściwe podejscie, bo nie pisał że w tej samej temperaturze, a jedynie że się da.

15stC na dolniakach to maximum, a dla ejli minimum, więc porównywanie takich efektów nie bedzie adekwatne.

Raczej powinno sie porównywać przy optymalnej temeraturze fermentacji dolniaka i dla ejla, temperatura o której twierdzi że, daje takie efekty

Ale jak to częto pisze Dr2: ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo

Edit: Patrz 2 posty niżej

Edited by lukasmac

IMHO To chyba nie było by właściwe podejscie, bo nie pisał że w tej samej temperaturze, a jedynie że się da. 15stC na dolniakach to maximum, a dla ejli minimum

11-12°C dla wielu szczepów górnej fermentacji do nie problem. 

Nie twierdziłem że problem...

...ale po przeczytaniu tematu jeszce raz, i przemyśleniu, wycofuję się tamtego posta

Edited by lukasmac

Guest pitupitu

Panowie, pytanie było jasno postawione i taka też była moja odpowiedź, również ilość warek na koncie pytającego powinna ograniczyć dywagacje w temacie. Chyba niepotrzebnie rozmywacie temat.

Wiadomo, że można pokombinować i uzyskać w tej temperaturze poprawnego dolniaka operując szczepami drożdży i temperaturą ale to  chyba temat do rozmów w innym wątku ;)

Edited by fidoangel

Kolego, zrób test, uwarz zwykłą jasną warkę, podziel na pół, zadaj je lagerowymi drożdżami zaś drugą cześć drożdżami ejlowymi, fermentuj w tej samej temperaturze, wylageruj, zrób panel porównawczy z kilkoma osobami, opublikuj wnioski.

Ja tak chyba zrobie przy następnej warce :) połowa pójdzie jako ALE druga połowa jako LAGER

• 2 weeks later...

Póki co pójdą jeszcze 3 górniaki, skrzynki styropianowe sobie przywiozę i później rozważę opcję z wychładzaniem.