witur Posted January 31 Share Posted January 31 49 minut temu, rafple napisał: U mnie ładniej schodzi brzeczka przy takim ułożeniu resztek chmielu, niż jak ściągam bez zakręcenia. Dzięki że mnie wręczyłeś. Nie lubię walczyć ze sztuczną inteligencją Mijnheer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 31 Share Posted January 31 40 minut temu, witur napisał: Dzięki że mnie wręczyłeś. Nie lubię walczyć ze sztuczną inteligencją Ja chyba słabo kręcę lub daje za duzo chmielu bo w domu w garnku elektrycznym nigdy stożek mi nie wyszedł. To po prostu oklejony hopstoper ps Wg sztucznej inteligencji stożek w kadzi wygląda tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted January 31 Share Posted January 31 Kilka razy mieszałem ręcznie i udało mi się tylko strącić hopstoper. Teraz zakładam na wiertarkę zwykłą plastikową łyżkę piwowarską, kilka sekund kręcenia po środku gara i wir sięga prawie dna kociołka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 31 Share Posted January 31 1 godzinę temu, rafple napisał: zakładam na wiertarkę zwykłą plastikową łyżkę piwowarską, kilka sekund kręcenia po środku gara i wir sięga prawie dna kociołka. To jest dobry pomysł. Chętnie sprawdzę najbliższym razem. Dotychczas spuszczałem przez wykończona w Starsanie nylonową siatkę na warzywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonek Posted February 14 Share Posted February 14 S40 na TB za 1679pln, chyba tak dobrze jeszcze nie bylo: https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/grainfather/grainfather-s40 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozibest Posted February 17 Share Posted February 17 Cytat S40 na TB za 1679pln, chyba tak dobrze jeszcze nie bylo: https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/grainfather/grainfather-s40 Ktoś powie coś więcej o S40?? Pieniądze nieduże, ale czy mimo wszystko warto? jakie wady, zalety?? Intryguje mnie czy można transferować brzeczkę do fermentora poprzez pompę. Jeśli tak to jak zabezpieczyć się przed zatkaniem otworu przez chmieliny?? Bo widziałem, że rura od pompy odchodzi od dna małym otworem z jakąś nakrętką? Ma ktoś może jakieś doświadczenie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 22 Share Posted February 22 Ja próbowałem w S40 coś takiego wykombinować ale w ciężko znaleźć coś co będzie pasowało do tej dziurki. Zostałem przy hop stoperze podpiętym do kranu. I tak idzie na wymiennik więc jest ok. Brzeczka czysta i klarowna.Wydaje mi się że S40 jest na tyle innym grainfatherem że przydałby mi się osobny wątek. Może admin wydzieli?Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyero Posted March 3 Share Posted March 3 Cześć. Czy ktoś już może ocenić Grainfather S40? Przymierzam się do kupna i chce utwierdzić się w przekonaniu że warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyero Posted March 24 Share Posted March 24 Cześć Zdecydowałem się na zakup Grainfather S40. Dzisiaj uwarzyłem pierwszą warkę. Moje spostrzeżenie tak na szybko: Jestem bardzo zadowolony, fajnie, czyściej, mniej kombinacji i wygodniej. Już wiem, że zainwestowane pieniądze nie poszły na marne. Nie wróciłbym do gara. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli kupujemy gotowy zestaw surowców z danej firmy (w tym przypadku Twój Browar) trzeba zmienić ilość wody do zacierania oraz wysładzania tzn. - dodajemy 3 L do zacierania a odejmujemy z wysladzania. Chociaż ja odjąłem tylko 2 L do wysładzania. Użyłem ogólnie 35 L wody a aplikacja GF podała, że muszę użyć 35,8. Jedyny minus jaki na ten moment widzę to duże bagno mimo stosowania hop spidera do gotowania i zlewania do fermentatora. Dołączam zdjęcie. Trzeba nad tym pomysleć. A teraz kilka informacji co do czasu produkcji. Zasyp 11.30 - przelew do fermentacji 16.00 czyli łączny czas 4,5 h. Chlodzenie - 25 min do temp 24 stopnie przy temp wody w kranie 14 stopni. Później przeniesione wiadro na klatkę schodową, gdzie jest 18 stopni. Od końca wysladzania do gotowania - 30 minut. Link do warki: West Coast IPA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted March 25 Share Posted March 25 To ile w sumie litrów uzyskałeś brzeczki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyero Posted March 28 Share Posted March 28 (edited) W dniu 25.03.2023 o 12:58, zielony07 napisał: To ile w sumie litrów uzyskałeś brzeczki ? Równo 25 litrów po gotowaniu. W tej chwili fermentuje więc napiszę ile wleje do butelek. Pewnie jeszcze że 2 l odpadnie. https://piwo.org/forums/topic/17406-browar-bez-kicka/?do=findComment&comment=562324 Edited March 28 by Soyero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krucziniu Posted April 3 Share Posted April 3 Cześć, Przyszedł G30 z ostatniej promocji na TB. Dotychczas z materiałów znalezionych w internecie wynika, że na dnie kotła znajduje się bezpiecznik/przycisku. W mojej wersji tego nie ma. Spotkał się ktoś z tym wcześniej? To jest wada do reklamacji, czy może były jakieś zmiany w ostatnim czasie dotyczące tego przycisku. Załączam zdjęcie dna kociołka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 3 Share Posted April 3 14 minut temu, Krucziniu napisał(a): Cześć, Przyszedł G30 z ostatniej promocji na TB. Dotychczas z materiałów znalezionych w internecie wynika, że na dnie kotła znajduje się bezpiecznik/przycisku. W mojej wersji tego nie ma. Spotkał się ktoś z tym wcześniej? To jest wada do reklamacji, czy może były jakieś zmiany w ostatnim czasie dotyczące tego przycisku. Załączam zdjęcie dna kociołka. Ukradli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 3 Share Posted April 3 (edited) Mnie wydaje się że tam jest pewnie wyłącznik termiczny, który po powrocie do normalnej temp pracy załącza się sam. Bo tam pewnie jest zabezpieczenie termiczne przed grzaniem na sucho. Edit: A jednak jest resetowany. Edited April 3 by Koora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 3 Share Posted May 3 Jestem posiadaczem fermentorów Grainfathera i zastanawiam się w jaki sposób wprowadzać do piwa cukier do refermentacji. Jak wleje syrop do fermentora to wszystkie osady się zmieszają. Ostatnio rozlewałem do butelek i dosypywałem cukier do każdej butelki, ale ten sposób jest mało efektywny i nieprecyzyjny. Możecie podpowiedzieć jak to najlepiej zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 3 Share Posted May 3 Możesz dodać cukier do kega i butelkować po wymieszaniu z kega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 3 Share Posted May 3 3 godziny temu, Eselchen napisał(a): Jestem posiadaczem fermentorów Grainfathera i zastanawiam się w jaki sposób wprowadzać do piwa cukier do refermentacji. Jak wleje syrop do fermentora to wszystkie osady się zmieszają. Ostatnio rozlewałem do butelek i dosypywałem cukier do każdej butelki, ale ten sposób jest mało efektywny i nieprecyzyjny. Możecie podpowiedzieć jak to najlepiej zrobić? Drugi fermentor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted May 3 Share Posted May 3 Albo syrop strzykawką bezpośrednio do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 4 Share Posted May 4 Rozlewam bezpośrednio z fermentora klarstein do butelek. Cukier dodaję miareczką do każdej butelki, różnica w nagazowaniu każdej z nich jest dla mnie pomijalna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 5 Share Posted May 5 W takim razie muszę się zaopatrzyć w kegi 19l, żeby z nich przelewać do butelek. Jeszcze pytanie odnoście obsługi fermentora stożkowego. Co ile dni należy spuszczać osad? Obecnie po 6 dniach fermentacji chciałem zebrać trochę osadów i mam wrażenie, że spuściłem same drożdże i teraz obawiam się, że piwo mi nie dofermentuje. Fermentuje lagera na W34/70 i Kolsch na us-05. Dodatkowo przy upuszczaniu zasysało mi powietrze przez rurkę fermentacyjną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 6 Share Posted May 6 Odbieram dwa razy. Pierwszy raz pomiędzy 10, a 14 dniem. Drugi raz, dwa lub trzy dni przed rozlewem. 12 godzin temu, Eselchen napisał(a): mam wrażenie, że spuściłem same drożdże i teraz obawiam się, że piwo mi nie dofermentuje. Dofermentuje, bez obaw. 12 godzin temu, Eselchen napisał(a): Dodatkowo przy upuszczaniu zasysało mi powietrze przez rurkę fermentacyjną. Normalne zjawisko, ważne by nie zassało płynu z rurki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 6 Share Posted May 6 13 godzin temu, Eselchen napisał(a): W takim razie muszę się zaopatrzyć w kegi 19l, żeby z nich przelewać do butelek. Jeszcze pytanie odnoście obsługi fermentora stożkowego. Co ile dni należy spuszczać osad? Obecnie po 6 dniach fermentacji chciałem zebrać trochę osadów i mam wrażenie, że spuściłem same drożdże i teraz obawiam się, że piwo mi nie dofermentuje. Fermentuje lagera na W34/70 i Kolsch na us-05. Dodatkowo przy upuszczaniu zasysało mi powietrze przez rurkę fermentacyjną. To nie są fermentory ciśnieniowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 6 Share Posted May 6 46 minut temu, anteks napisał(a): To nie są fermentory ciśnieniowe? Nie są, wytrzymują raptem 1-2psi, że można wypchnąć piwo różnicą ciśnień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted May 6 Share Posted May 6 W swoich klarsteinach pozbyłem się rurek fermentacyjnych i zamontowałem ball locki do gazu. Przy fermentacji zakładam głowicę z wężykiem wsadzonym do słoiczka z płynem. Tylko przy rozlewie piw mocno chmielonych podłączam dwutlenek by wypełniał przestrzeń po ubytku piwa. Resztę piw rozlewam zasysając powietrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 6 Share Posted May 6 1 godzinę temu, Eselchen napisał(a): Nie są, wytrzymują raptem 1-2psi, że można wypchnąć piwo różnicą ciśnień. Czyli to takie wiadro tylko z blachy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.