Pancho Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Witam Warzę od stycznia tego roku i muszę przyznać, że wciągnęło mnie na dobre. Nie wyobrażam sobie miesiąca z przynajmniej jedną warkę. Dwie pierwsze uwarzyłem z brewkitów, ale byłem tak niezadowolony z zerowych doznań jakie te piwa dają, że z pomocną filmów na youtube zacząłem warzyć piwo z zacieraniem. W sumie mam na koncie już 7 warek. Póki co receptury układam w programie brewtarget, ale przymierzam się do zakupienia licencji na BeerSmith. Zacieram w pożyczonym 25l garnku. Do każdego piwa staram się stworzyć własną etykietę i sprawia mi to niepowtarzalną frajdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pancho Posted May 1, 2015 Author Share Posted May 1, 2015 (edited) Warka 3 (pierwsza z zacieraniem) Nazwa: "FRAK" Styl: oatmeal stout Data warzenia: 12.02.2015 Słody: - Pale ale 3,23 kg - 78% - Caramunich 0,45 kg - 9% - Caraaroma 0,40 kg - 8% - Płatki owsiane niekleikowane 0,25 kg - 5% - Carafa II 0,20kg - 4% Chmiel: - East kent goldings 5,7%: - 50g - 60' - 10g - 5' - 10g - 7 dni cicha Drożdże: - US-04 Zacieranie: 13L Pale Ale + Płatki - 35' + Caramunich+ Caraaroma+ Carafa - 15' = 50' temperatura: 67°C 10' - 74°C Podgrzanie do 78°C Wysładzanie: 13L - 78°C Ilość brzeczki: 20L Gotowanie: 60', 18L schłodzonej brzeczki + 2L wody Fermentacja: 4dni burzliwa 7dni cicha 10 dni refermentacja 30 dni leżakowania, temp ~10°C Blg: 13,3 Barwa: 54,6 Alkohol: 5,2% IBU: 30 Degustacja: Po 14 dniach leżakowania - Aromat: bardzo mocna paloność i aromat kawowy, lekko karmelowy Wygląd: Czarne, nieprzejrzyste, klarowne, piana drobna, ciemno beżowa, obfita i trwała. Smak: mocno kawowe, pełne, goryczka wyczuwalna, na finiszu zalegająca mocna paloność. Wysycenie: średnie Po miesiącu: znacznie mniejsza paloność w smaku i aromacie. Płatki owsiane praktycznie nie wyczuwalne. Edited May 2, 2015 by ModyCHOW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts