Jump to content

Prairie Dog - first Polish-Canadian Home Brewery


Recommended Posts

XuuzfPX.jpg

No to pomału zaczyna się moja przygoda z piwowarstwem domowym.
28 kwietnia 2015 przyjechał do mnie sprzęt, w zasadzie muszę dokupić jeszcze jeden fermentor 40L, z czasem planuję postawić fermentor stożkowy (będę próbował zbudować sam, jeśli nie podołam, to kupię SS BrewTech 7gal). Do tego na dniach będę budował komorę chłodniczą do fermentacji.
Wszystko (oprócz fermentora stożkowego) powinienem skompletować w przeciągu 2 tygodni, a więc na czas mojej pierwszej zaplanowanej warki.

Prairie Dog Home Brewery (Winnipeg, Manitoba, Kanada)
założony 02.05.2015 (Dzień Imigrantów Polskich, oraz Dzień Flagi :))

To póki co mój skromny sprzęt:

f1By8DV.jpg

- 1x Kadź zacierno-warzelna 16gal (60L) (zastanawiam się nad zakupem dedykowanej kadzi zaciernej ale zostawiam to na dalszy plan);
- 1x Fermentor 10.5gal (40L);
- 1x Fermentor 6gal (30L);
- 1x chłodnica miedziana;
- duperele (hydrometr, refraktometr, wężyki, nalewak butelkowy, kapslownica stołowa, itd).

W chwili obecnej mam 48 butelek 650ml, 20 butelek 500ml, oraz po kilka 330/355ml:

VHqSR1i.jpg

Finalnie planuję 80 butli 650ml, dzięki czemu niektóre piwa będą mogły sobie leżakować.

Za ok. 2 tygodnie postaram się uwarzyć moją pierwszą warkę "zerową" #000. DIPA, której receptura jeszcze się dociera. Mam nadzieję że dzięki Waszej pomocy ją dopracuję. Temat znajduje się w dziale Receptury.

 

 

 

Spis warek:

 

001.#000_001. Double IPA (30.05.2015)

002.#001_001. Simcoe SMASH IPA (5.08.2015)

003.#002_001. Cascade Single Hop IPA (8.08.2015)

Edited by Ernest
Link to comment
Share on other sites

Pisz jak najwiecej zarowno tu w zapiskach jak i w swoim blogu, ktory juz sobie dodalem do ulubionych - informacje z innych krajow 'z pierwszej reki' sa zawsze bardzo ciekawe. 

Link to comment
Share on other sites

80 butelek docelowo? Chyba na pierwszą warkę?

 

Wiesz, to są butelki 650ml czyli 52L piwa się zmieści, do tego mam 20 x 500ml czyli kolejne 10L i cały czas dochodzą 330/355ml na "resztki".

Jak uznam, że 80 butelek 650ml to za mało, to cały czas będę sobie dokupował po piwku - tutaj to najpopularniejsze butle, więc jest dużo dobrych piw do wypicia ;)

Link to comment
Share on other sites

52 litry? He, he. Dobry zapas. Traktuję to w formie żartu. Piwo musi swoje odleżeć to po pierwsze, proces produkcyjny trwa to drugie, a poza tym 52 litry to dwie warki :) a u mnie w sumie jedna.

Link to comment
Share on other sites

Zbieraj Ernest, zbieraj te butelki. Ja ociągałem się z warzeniem, stwierdziłem, że nie potrzebuję tyle butelek, że te 200 szt. na strychu starczy - powywalałem mnóstwo dobrych. Teraz jak mnie wciągnęło i machnąłem kilka warek w dość krótkim czasie, to biegam po knajpach i zbieram butelki...

Link to comment
Share on other sites

Niby to tylko 2 warki 5gal, ale ja tak właśnie planuję robić raz na 2 tyg. I przynajmniej póki co style, które pija się na świeżo. Pewnie z czasem jak się rozkręcę, to zbiorę troche butelek. Narazie ze względu na inne obowiązki nawet nie dam rady warzyć więcej ;)

Link to comment
Share on other sites

Czy zamierzasz zbudować sobie mash tun czy będziesz zacierał i gotował w garnku? 

Z butelkami to się tak nie spiesz, wcześniej czy później i tak przejdziesz na kegi :)
Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Hej.

 

Będę zacierał i gotował w garnku. Ostatnio nawet rozmawiałem o mash tun'ach na jednej z kanadyjskich homebrewing grup na fb i chyba mnie przekonali do zakupu.

 

Co do kegów, to narazie nie planuję, ale nie wykluczam że kiedyś kupię zestaw do kegowania ;)

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio nawet rozmawiałem o mash tun'ach na jednej z kanadyjskich homebrewing grup na fb i chyba mnie przekonali do zakupu.

 

Ja wczoraj zbudowałem nowy mash tun: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=526310 

 

Właściwie chciałem zbudować "typowy" tun z ball valve, ale nie mogłem znaleźć 3/4 śruby i i washers ani w Home Depot ani w Lowes. Ale wpadłem na pomysł, żeby użyć kranik z wiadra do butelkowania i z drugiej strony 3/4 inch Water Heater Line, bo akurat posuje w wielkości. Całość wyniosła mnie tylko 15 min czasu i $35 :)
Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Właściwie chciałem zbudować "typowy" tun z ball valve, ale nie mogłem znaleźć 3/4 śruby i i washers ani w Home Depot ani w Lowes. Ale wpadłem na pomysł, żeby użyć kranik z wiadra do butelkowania i z drugiej strony 3/4 inch Water Heater Line, bo akurat pasuje w wielkości. Całość wyniosła mnie tylko 15 min czasu i $35 :)

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

No to gratuluję pomysłu :)

Ja narazie jakoś obejdę się bez mash tuna, a za jakiś czas albo zbuduję z izolowanego baniaka na wodę albo kupię gotowca, może na ebay coś będzie.

Póki co buduję komorę fermentacyjną a w nadchodzący weekend postaram się uwarzyć to pierwsze piwo. Ciągle zmieniam recepturę i nie mogę się zdecydować :)

Link to comment
Share on other sites

W dziale receptura cały czas proszę o sugestie związane z moimi składnikami. Jednak myślę, że powoli klaruje mi się w głowie zamysł ;)

 

A warzyć będę za tydzień, będzie cisza i spokój - dzisiaj mamy tu mały sajgon.

Edited by Ernest
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

No to pierwszą warkę mam już za sobą. A w sumie nazwałem ją warką zerową, bo sam nie wiem co z tego wyjdzie. Był to jeden wielki eksperyment, ale za to zobaczyłem i przekonałem się co z czym i jak się je. Wiem co muszę poprawić, czego mi brakowało i jakie błędy popełniłem. Także myślę, że nauka nie pójdzie w las.

11393271_10205850229908946_3989327521039

#000. Double IPA o roboczej nazwie "The Groundfather"
tak, to nawiązanie do Ojca Chrzestnego w połączeniu z pieskiem preriowym, po angielsku groundhog ;)

Warka #000_001 - 30.05.2015

zlanie na cichą: 28.06.2015
Data butelkowania: 02.07.2015

 

23L wody początkowej, 18L po zacieraniu, 29.5L brzeczki po wysładzaniu.
W kotle warzelnym 29.5L, po gotowaniu, odparowaniu i filtrowaniu zostało ok. 21L - więc wydajność to coś, nad czym na pewno muszę popracować.

OG: 1.067 (17°Blg)
po zlaniu do fermentora było 1.060 (15°Blg)
FG: zobaczymy

***Składniki:***

Słody i dodatki:
- 6kg 2-row Pale malt
- 250g Crystal 45
- 250g Carapils
- 350g Dextrose

Chmiel:
- Amarillo 120g
- Citra 120g
- Galaxy 56g (2oz)
- Simcoe 30g

Drożdże:
- 2x Fermentis Safale US-05

***Proces:***

- 60 minut zacieru w 66-67°C

 

- 90 minut gotowanie brzeczki:
- 60min - 30g Simcoe

- chłodzenie do 85°C
- whirlpool (od 85°C) - 60g Amarillo, 60g Citra, 28g Galaxy - po czym hop stand przez 45min (od ~75 do ~65°C)
- chłodzenie do 19°C, przelane z wysoka do fermentora, tak by dobrze się napowietrzyło, po czym zadane 2 saszetki drożdży.

 

- 23:30 wstawiłem fermentor do pudła fermentacyjnego z temp. 17°C. 

EDIT: po ok. 30h chyba ruszyło, woda w rurce się przemieściła i czuć zapachy.

EDIT2: po ok. 40h pięknie bulgocze i pachnie... Temperatura w pudle 20°C - wstawiłem zamrożoną butlę by zjechać do 19°C.

Po 3 tyg. wrzutka na zimno po zlaniu na cichą - 60g Amarillo, 60g Citra, 28g Galaxy.

11270065_10205850226348857_4645852598303

11313079_10205850226388858_3156532032503

11148847_10205850227868895_8095723473518

10379917_10205850227628889_6616359629737

885504_10205850229788943_359839250533641

1890399_10205850230508961_91213551701841

Jestem bardzo ciekaw co z tego będzie, mam pewne obawy bo nie wszystko poszło tak gładko, jakbym sobie tego życzył. Niemniej jednak była to dla mnie dobra nauka i mam nadzieję, że następna warka pójdzie "smoother" :)
Na pewno będę rozwijał tę recepturę, chcę by The Groundfather był moją regularną Double IPA, dziadkiem-prekursorem mojego browaru domowego.

Edited by Ernest
Link to comment
Share on other sites

Haha to prawda, ale wolałbym, żeby jakość piwa była świetna. Zdjęcia robię od 15 lat (te na których jestem oczywiście robił kto inny), więc tu czuję się jak ryba w wodzie. Natomiast co do warzenia to byłem lekko zagubiony i zestresowany, przez co pewne niedociągnięcia były. Mam nadzieję że z czasem wypracuję sobie workflow :P

Link to comment
Share on other sites

Właśnie wróciłem z pracy, wszedłem z ciekawości do pokoju, w którym trzymam pudło fermentacyjne żeby zerknąć do środka i sprawdzić temperaturę, a tu dziwne odgłosy i mega zapachy roznoszące się po całym pokoju...  :D

 

Drożdżaki jadą na pełnej.

Link to comment
Share on other sites

Jestem ciekawy co wyjdzie z tego piwa bop z chmieleniem pojechałeś na maxa :) Do odważnych świat należy. W jakiej temperaturze fermentujesz?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.