Ernest Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 (edited) No to pomału zaczyna się moja przygoda z piwowarstwem domowym.28 kwietnia 2015 przyjechał do mnie sprzęt, w zasadzie muszę dokupić jeszcze jeden fermentor 40L, z czasem planuję postawić fermentor stożkowy (będę próbował zbudować sam, jeśli nie podołam, to kupię SS BrewTech 7gal). Do tego na dniach będę budował komorę chłodniczą do fermentacji.Wszystko (oprócz fermentora stożkowego) powinienem skompletować w przeciągu 2 tygodni, a więc na czas mojej pierwszej zaplanowanej warki.Prairie Dog Home Brewery (Winnipeg, Manitoba, Kanada)założony 02.05.2015 (Dzień Imigrantów Polskich, oraz Dzień Flagi )To póki co mój skromny sprzęt:- 1x Kadź zacierno-warzelna 16gal (60L) (zastanawiam się nad zakupem dedykowanej kadzi zaciernej ale zostawiam to na dalszy plan);- 1x Fermentor 10.5gal (40L);- 1x Fermentor 6gal (30L);- 1x chłodnica miedziana;- duperele (hydrometr, refraktometr, wężyki, nalewak butelkowy, kapslownica stołowa, itd).W chwili obecnej mam 48 butelek 650ml, 20 butelek 500ml, oraz po kilka 330/355ml:Finalnie planuję 80 butli 650ml, dzięki czemu niektóre piwa będą mogły sobie leżakować.Za ok. 2 tygodnie postaram się uwarzyć moją pierwszą warkę "zerową" #000. DIPA, której receptura jeszcze się dociera. Mam nadzieję że dzięki Waszej pomocy ją dopracuję. Temat znajduje się w dziale Receptury. Spis warek: 001.#000_001. Double IPA (30.05.2015) 002.#001_001. Simcoe SMASH IPA (5.08.2015) 003.#002_001. Cascade Single Hop IPA (8.08.2015) Edited August 8, 2015 by Ernest elroy and krzychu_72 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serpiente Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 uważyć tu waga się przyda Powodzenia i udanych warek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 Damn! Tak to jest jak się nie używa na co dzień j. polskiego Poprawione! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Granik Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 i tak gratuluje, że chce Ci się opisywać swoje zapiski na polskim forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 Czemu nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 80 butelek docelowo? Chyba na pierwszą warkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Pisz jak najwiecej zarowno tu w zapiskach jak i w swoim blogu, ktory juz sobie dodalem do ulubionych - informacje z innych krajow 'z pierwszej reki' sa zawsze bardzo ciekawe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xjaniux Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Dobre jakościowo zdjęcia zachęcają do zaglądania tutaj, warz i rejestruj to widzów nie zabraknie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 3, 2015 Author Share Posted May 3, 2015 80 butelek docelowo? Chyba na pierwszą warkę? Wiesz, to są butelki 650ml czyli 52L piwa się zmieści, do tego mam 20 x 500ml czyli kolejne 10L i cały czas dochodzą 330/355ml na "resztki". Jak uznam, że 80 butelek 650ml to za mało, to cały czas będę sobie dokupował po piwku - tutaj to najpopularniejsze butle, więc jest dużo dobrych piw do wypicia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 52 litry? He, he. Dobry zapas. Traktuję to w formie żartu. Piwo musi swoje odleżeć to po pierwsze, proces produkcyjny trwa to drugie, a poza tym 52 litry to dwie warki a u mnie w sumie jedna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu_72 Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Zbieraj Ernest, zbieraj te butelki. Ja ociągałem się z warzeniem, stwierdziłem, że nie potrzebuję tyle butelek, że te 200 szt. na strychu starczy - powywalałem mnóstwo dobrych. Teraz jak mnie wciągnęło i machnąłem kilka warek w dość krótkim czasie, to biegam po knajpach i zbieram butelki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 4, 2015 Author Share Posted May 4, 2015 Niby to tylko 2 warki 5gal, ale ja tak właśnie planuję robić raz na 2 tyg. I przynajmniej póki co style, które pija się na świeżo. Pewnie z czasem jak się rozkręcę, to zbiorę troche butelek. Narazie ze względu na inne obowiązki nawet nie dam rady warzyć więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 (edited) Czy zamierzasz zbudować sobie mash tun czy będziesz zacierał i gotował w garnku? Z butelkami to się tak nie spiesz, wcześniej czy później i tak przejdziesz na kegi Edited May 5, 2015 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 6, 2015 Author Share Posted May 6, 2015 Hej. Będę zacierał i gotował w garnku. Ostatnio nawet rozmawiałem o mash tun'ach na jednej z kanadyjskich homebrewing grup na fb i chyba mnie przekonali do zakupu. Co do kegów, to narazie nie planuję, ale nie wykluczam że kiedyś kupię zestaw do kegowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Jakim sprzętem cykasz takie fajne fotki? Wytrwałości w prowadzeniu zapisków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 (edited) Ostatnio nawet rozmawiałem o mash tun'ach na jednej z kanadyjskich homebrewing grup na fb i chyba mnie przekonali do zakupu. Ja wczoraj zbudowałem nowy mash tun: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=526310 Właściwie chciałem zbudować "typowy" tun z ball valve, ale nie mogłem znaleźć 3/4 śruby i i washers ani w Home Depot ani w Lowes. Ale wpadłem na pomysł, żeby użyć kranik z wiadra do butelkowania i z drugiej strony 3/4 inch Water Heater Line, bo akurat posuje w wielkości. Całość wyniosła mnie tylko 15 min czasu i $35 Edited May 6, 2015 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 (edited) Właściwie chciałem zbudować "typowy" tun z ball valve, ale nie mogłem znaleźć 3/4 śruby i i washers ani w Home Depot ani w Lowes. Ale wpadłem na pomysł, żeby użyć kranik z wiadra do butelkowania i z drugiej strony 3/4 inch Water Heater Line, bo akurat pasuje w wielkości. Całość wyniosła mnie tylko 15 min czasu i $35 Edited May 6, 2015 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 7, 2015 Author Share Posted May 7, 2015 No to gratuluję pomysłu Ja narazie jakoś obejdę się bez mash tuna, a za jakiś czas albo zbuduję z izolowanego baniaka na wodę albo kupię gotowca, może na ebay coś będzie. Póki co buduję komorę fermentacyjną a w nadchodzący weekend postaram się uwarzyć to pierwsze piwo. Ciągle zmieniam recepturę i nie mogę się zdecydować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 No i jak tam? Uwarzyłeś już to piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 (edited) W dziale receptura cały czas proszę o sugestie związane z moimi składnikami. Jednak myślę, że powoli klaruje mi się w głowie zamysł A warzyć będę za tydzień, będzie cisza i spokój - dzisiaj mamy tu mały sajgon. Edited May 10, 2015 by Ernest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 31, 2015 Author Share Posted May 31, 2015 (edited) No to pierwszą warkę mam już za sobą. A w sumie nazwałem ją warką zerową, bo sam nie wiem co z tego wyjdzie. Był to jeden wielki eksperyment, ale za to zobaczyłem i przekonałem się co z czym i jak się je. Wiem co muszę poprawić, czego mi brakowało i jakie błędy popełniłem. Także myślę, że nauka nie pójdzie w las.#000. Double IPA o roboczej nazwie "The Groundfather"tak, to nawiązanie do Ojca Chrzestnego w połączeniu z pieskiem preriowym, po angielsku groundhog Warka #000_001 - 30.05.2015 zlanie na cichą: 28.06.2015Data butelkowania: 02.07.2015 23L wody początkowej, 18L po zacieraniu, 29.5L brzeczki po wysładzaniu.W kotle warzelnym 29.5L, po gotowaniu, odparowaniu i filtrowaniu zostało ok. 21L - więc wydajność to coś, nad czym na pewno muszę popracować.OG: 1.067 (17°Blg)po zlaniu do fermentora było 1.060 (15°Blg)FG: zobaczymy***Składniki:***Słody i dodatki:- 6kg 2-row Pale malt- 250g Crystal 45- 250g Carapils- 350g DextroseChmiel:- Amarillo 120g- Citra 120g- Galaxy 56g (2oz)- Simcoe 30gDrożdże:- 2x Fermentis Safale US-05***Proces:***- 60 minut zacieru w 66-67°C - 90 minut gotowanie brzeczki:- 60min - 30g Simcoe - chłodzenie do 85°C- whirlpool (od 85°C) - 60g Amarillo, 60g Citra, 28g Galaxy - po czym hop stand przez 45min (od ~75 do ~65°C)- chłodzenie do 19°C, przelane z wysoka do fermentora, tak by dobrze się napowietrzyło, po czym zadane 2 saszetki drożdży. - 23:30 wstawiłem fermentor do pudła fermentacyjnego z temp. 17°C. EDIT: po ok. 30h chyba ruszyło, woda w rurce się przemieściła i czuć zapachy. EDIT2: po ok. 40h pięknie bulgocze i pachnie... Temperatura w pudle 20°C - wstawiłem zamrożoną butlę by zjechać do 19°C.Po 3 tyg. wrzutka na zimno po zlaniu na cichą - 60g Amarillo, 60g Citra, 28g Galaxy.Jestem bardzo ciekaw co z tego będzie, mam pewne obawy bo nie wszystko poszło tak gładko, jakbym sobie tego życzył. Niemniej jednak była to dla mnie dobra nauka i mam nadzieję, że następna warka pójdzie "smoother" Na pewno będę rozwijał tę recepturę, chcę by The Groundfather był moją regularną Double IPA, dziadkiem-prekursorem mojego browaru domowego. Edited July 11, 2015 by Ernest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Świetna jakość zdjęć! Aż chce się na nie patrzeć Gratuluję... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted May 31, 2015 Author Share Posted May 31, 2015 Haha to prawda, ale wolałbym, żeby jakość piwa była świetna. Zdjęcia robię od 15 lat (te na których jestem oczywiście robił kto inny), więc tu czuję się jak ryba w wodzie. Natomiast co do warzenia to byłem lekko zagubiony i zestresowany, przez co pewne niedociągnięcia były. Mam nadzieję że z czasem wypracuję sobie workflow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted June 1, 2015 Author Share Posted June 1, 2015 Właśnie wróciłem z pracy, wszedłem z ciekawości do pokoju, w którym trzymam pudło fermentacyjne żeby zerknąć do środka i sprawdzić temperaturę, a tu dziwne odgłosy i mega zapachy roznoszące się po całym pokoju... Drożdżaki jadą na pełnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Jestem ciekawy co wyjdzie z tego piwa bop z chmieleniem pojechałeś na maxa Do odważnych świat należy. W jakiej temperaturze fermentujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now