Jump to content

Ile glukozy do stouta


redachtor

Recommended Posts

To żeś mnie zaskoczył. W swej naiwności myślałem, że zawsze należy oscylować wokół wartości 4g na butelkę. Ale jak radzisz, tak uczynię :tort: Dam 2 g. A tak na marginesie - mogliby w tych kalkulatorach też cywilizowane jednostki miar stosować :) Zanim to człowiek wszystko poprzelicza...

Edited by redachtor
Link to comment
Share on other sites

To wychodzi około 100 gram na 23 litry piwa. A jak się da więcej to po prostu będzie piwo "bezstylowe" czy jakoś rażąco to wpłynie na smak itp.?

Dobre pytanie bo też jestem na etapie warzenia pierwszego stouta :tort:

Link to comment
Share on other sites

A tak na marginesie - mogliby w tych kalkulatorach też cywilizowane jednostki miar stosować :) Zanim to człowiek wszystko poprzelicza...

Akurat w tym kalkulatorze tak zrobili, że można podawać w innych jednostkach.

W volume trzeba wpisać np 20L

a w temperature 20C.

 

P.S. Też początkowo nie wiedziałem i pracowicie przeliczałem. :tort:

Link to comment
Share on other sites

To wychodzi około 100 gram na 23 litry piwa. A jak się da więcej to po prostu będzie piwo "bezstylowe" czy jakoś rażąco to wpłynie na smak itp.?

Eee, tam... od razu "bezstylowe" - to będzie stout - tego już nie zmienisz. :tort: Dasz więcej glukozy, to po prostu będzie to bardziej nagazowany stout.

Ja ostatnio dałem 100g na 25l i wg mnie jest ok.

Link to comment
Share on other sites

piwo ma smakować !

teraz się zastanówmy komu ?

ja lubię piwo nagazowane, stout w stylu mi nie smakuje bo posiada mało gazu. Jak robię piwa dla siebie do je gazuję tak jak lubię

jak robię piwa dla kogoś... - nie robię :tort:

Link to comment
Share on other sites

piwo ma smakować !

teraz się zastanówmy komu ?

ja lubię piwo nagazowane, stout w stylu mi nie smakuje bo posiada mało gazu. Jak robię piwa dla siebie do je gazuję tak jak lubię

jak robię piwa dla kogoś... - nie robię :tort:

i to jest zasadniczo dobre podejscie, piwo powinno się gazować na smak, przegazowany lekki bitter też jest obiektywnie rzecz biorąc niesmaczny. A wiekszość piw ma dość liberalne widełki stylu, praktycznie każde można przyzwoicie nagazować (2 vol albo i 2.5), jedyny wyjątek to bitter:

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

Link to comment
Share on other sites

Z tymi bitterami to też nie tak do końca. Jeśli chcemy uzyskać wersję a`la beczkową to ma być prawie bez gazu. Ale jak już robimy wersję, która ma przypominać wersję z butelki to już można spokojnie zawyżyć ilość co2.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.