mpyrkosz Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Witam, Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z was dezynfekuje sprzęt Oxi z atomizera. Czy w taki sposób sprzęt będzie dobrze zdezynfekowany? Na forum nigdzie nie znalazłem informacji o sposobie używania Oxi. Jedynie co jest rozpuścić w wodzie w proporcji 3-4 g na litr wody. Marcin44 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Moim zdaniem jest zbyt nietrwały do dłuższego przechowywania w postaci roztworu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpyrkosz Posted May 6, 2015 Author Share Posted May 6, 2015 Moim zdaniem jest zbyt nietrwały do dłuższego przechowywania w postaci roztworu. No może i tak, ale przykładowo do dezynfekcji łyżki, chochli itp. wystarczy, że rozpuszczę 1g oxi w 250 ml wody i spryskam wszystkie potrzebne rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Też o tym myślałem. Oczywiście roztwór byłby używany tylko podczas przygotowywania piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Witam, Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z was dezynfekuje sprzęt Oxi z atomizera. Czy w taki sposób sprzęt będzie dobrze zdezynfekowany? Na forum nigdzie nie znalazłem informacji o sposobie używania Oxi. Jedynie co jest rozpuścić w wodzie w proporcji 3-4 g na litr wody. Używam, spryskuję min. drobnicę, wężyki, butelki, fermentor i wieko, zazwyczaj też rozpylam chmurę w okolicy otwieranego gara lub fermentora. Roztwór przygotowuje tego samego dnia, którego planuję użycie. Używam czystego nadwęglanu. Jeśli przygotowuję starter to roztwór przygotowuję w pojemniku w którym będę "kręcił dżordże", wytrząsam, przelewam do atomizera i później z niego psikam co mam do spsikania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 (edited) Moim zdaniem jest zbyt nietrwały do dłuższego przechowywania w postaci roztworu Co ma piernik do wiatraka? Inaczej: co ma twoja odpowiedź, do zadanego pytania? czy ktoś z was dezynfekuje sprzęt Oxi z atomizera. Czy w taki sposób sprzęt będzie dobrze zdezynfekowany? Ja spryskuję większość sprzętu atomizerem. Najpierw używałem piro, teraz oxi [czystego], bo bezwonny i nie drażni dróg oddechowych. Zawsze używam świeżego roztworu. Jak najbardziej możesz doraźnie dezynfekować tak sprzęt. Oxi dezynfekuje aktywnym tlenem, więc nie spryskuj metali podatnych na korozję, n.p. opasek ślimakowych na wężykach. EDIT: orty Edited May 7, 2015 by lukasmac Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Piro w atomizerze... Wow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Moim zdaniem jest zbyt nietrwały do dłuższego przechowywania w postaci roztworu Co ma piernik do wiatraka? Na tak zadane pytania nie będę odpowiadał. Moim zdaniem jest zbyt nietrwały do dłuższego przechowywania w postaci roztworu Inaczej: co ma twoja odpowiedź, do zadanego pytania? Na takie już owszem. Sam w atomizerze trzymam r-r starsanu i zrozumiałem, że koledze chodzi o trzymanie, powiedzmy 0,5L w takim stanie dłuższy czas. Niestety nie sprecyzował on, że chodzi mu o natychmiastowe użycie całego roztworu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpyrkosz Posted May 7, 2015 Author Share Posted May 7, 2015 No raczej chodzilo mi o natychmiastowe uzycie, ale predzej czy pozniej wpadlbym na pomysl aby wykorzystac to pozniej, a tak juz mam rozwiane watpliwosci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 A w ogóle podczas itleniania to ten atomizer nie wybuchnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 A w ogóle podczas itleniania to ten atomizer nie wybuchnie? jeśli ma chwilę stać po przygotowaniu mieszanki to postaw go w miejscu, któremu nie przeszkadza zalania roztworem, albo podstaw szmatkę - mi z rozpylacza kwazara zawsze cieknie... ale zawsze możesz lekko rozkręcić rozpylacz i nic nie będzie ciekło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergie Posted May 9, 2015 Share Posted May 9, 2015 Używam Oxi w atomizerze (spryskiwacz do kwiatów), ale zawsze roztwór robię i wykorzystuję na bieżąco. Ostrożnie z potrząsaniem spryskiwacza w celu zmieszania proszku z wodą - aktywny tlen jest naprawdę aktywny i kiedyś o mało bym sobie zafundowała dezynfekcyjny odpowiednik piwnego granata. Piana szła kołnierzem i rurką, że hej Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Dziwne. Nigdy nie miałem takiego problemu, a trzącham spryskiwaczem z oxi jak epileptyk w PKP. Może mój jest po prostu nieszczelny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergie Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 "epileptyk w PKP" zrobił mi dzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpyrkosz Posted May 11, 2015 Author Share Posted May 11, 2015 Osobiście również nigdy nie zauważyłem zbyt dużego pienienia, tak aby szczelnie zamknięty pojemnik miał wybuchnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Piro w atomizerze... Wow. rozwiń wypowiedź po myciu i płukaniu butelek traktuję je spryskiwaczem z piro i na suszarkę coś nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Dałoby radę zrobić ex tempore roztwór takiego oxi w atomizerze i psikać do butelek zamiast przelewać lejkiem z jednej butelki do drugiej ten roztwór? Ile by to było mniej pracy przy butelkowaniu! Próbował ktoś coś takiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Dałoby radę zrobić ex tempore roztwór takiego oxi w atomizerze i psikać do butelek zamiast przelewać lejkiem z jednej butelki do drugiej ten roztwór? Ile by to było mniej pracy przy butelkowaniu! Próbował ktoś coś takiego? Zazwyczaj robię w ten sposób i się sprawdza. 2-3 psiknięcia i albo odstawić do odcieknięcia, albo wylać przed rozlewem to co pościeka ze ścianek. Po przygotowaniu można lekko rozszczelnić atomizer, jeśli ma stać chwilę nieużywany bo w przeciwnym wypadku roztwór zazwyczaj sam wycieka przez dyszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Uzywam starsana lub saniclean - robie roztwor, ktory uzywam kilka razy. Od znajomych piwowarow wiem,ze mozna tego uzywac przez dlugi okres. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Niedługo wykonam ślepy test na temat czy rzeczywiście oxi jest takie neutralne smakowo. Przy butelkowaniu pszenicy wrzuciłem do jednej butelki około 20 ziarenek oxi, dobrze wymieszałem do rozpuszczenia i zakapslowałem, do drugiej nie dodałem nic. Zrobię ślepy test dwukrotnie próbując rozpoznać które z podanych piw będzie miało jakieś wady, porównam je ze sobą i napiszę Wam co mi wyszło Robił ktoś coś podobnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Robił ktoś coś podobnego? Szkoda piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 20, 2015 Share Posted May 20, 2015 Bez przesady, to tylko jedna butelka, a eksperyment ciekawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 BuDeX, i tak się wypije no i to butelka 0,25 po brukselskim krieku. Opiszę tu efekty pod koniec maja Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Piro w atomizerze... Wow. rozwiń wypowiedź po myciu i płukaniu butelek traktuję je spryskiwaczem z piro i na suszarkę coś nie tak? Chodziło mi o to że piro samo z siebie potrafi dobrze dać po nochalu, rozpylane z atomizera pewnie potrafi dać jeszcze lepiej;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergie Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Niedługo wykonam ślepy test na temat czy rzeczywiście oxi jest takie neutralne smakowo. Przy butelkowaniu pszenicy wrzuciłem do jednej butelki około 20 ziarenek oxi, dobrze wymieszałem do rozpuszczenia i zakapslowałem, do drugiej nie dodałem nic. Zrobię ślepy test dwukrotnie próbując rozpoznać które z podanych piw będzie miało jakieś wady, porównam je ze sobą i napiszę Wam co mi wyszło Robił ktoś coś podobnego?Roztwór oxi daje uczucie śliskości - podobnie jak np. diacetyl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts