Jakub M Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Liczyłem IBU przy pomocy http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/Tam trzeba podać Boil Size i Batch Size. Jak rozumiem, to Boil Size to ilość brzeczki ma początku chmielenia (np 25L), a Batch Size to ilość... no właśnie. Czy to jest brzeczka która poszła do fermentacji (np 20L), czy to jest brzeczka w garze po skończonym chmieleniu (np 20L + 2.5L chmielin)?Jak brałem jedną bądź drugą wartość, to wychodziły mi IBU 26 lub 30. Jak liczyć to liczyć dokładnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 (edited) IBU się nie da wyliczyć dokładnie - każde formuły to większe lub mniejsze przybliżenie - zobacz chociażby różnice przy metodach Ragera i Tinsetha... Wracając co tematu: myślę że w przypadku tych obliczeń dla "batch size" należy przyjąc tzw "wybicie" czyli ilość brzeczki po gotowaniu przed oddzieleniem osadów. Edited May 11, 2015 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 (edited) Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Edited May 10, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Mam podobne zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Poprawiłem - oczywiście mialem na myśli "batch" "Boil" to sprawa jasna - przed gotowaniem - tu pytanie było o "batch" i czy z chmielinami czy w fermentorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 (edited) Wg mnie boil size - przed gotowaniem, batch - po gotowaniu. Poprawiłem - oczywiście mialem na myśli "batch" "Boil" to sprawa jasna - przed gotowaniem - tu pytanie było o "batch" i czy z chmielinami czy w fermentorze.Do wyliczenia IBU to z chmielinami. W przeciwnym wypadku zawyżalibyśmy IBU. Poza tym każdy ma inne straty i podawanie docelowej ilości piwa mijałoby się z celem. Edited May 11, 2015 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Oczywiście że łącznie z chmielinami, one też zawierają rozpuszczone alfa-kwasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now