Skocz do zawartości

Budowa warzelni 50l od podstaw


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Jakiś czas temu zbudowaliśmy z kumplami kadź zacierno-warzelną 50 L. Mamy zamontowane dwie grzałki 1750 W każda i mieszadło zasilane silnikiem od wycieraczek. Wszystkim steruje Pamel PRM+. Problem jest z parowaniem zacieru, a później brzeczki. Sprawa jest na tyle poważna, że boimy się o kondycję sufitu w pomieszczeniu, który służy nam za warzelnię. Macie jakieś doświadczenia z tym związane i pomysły na rozwiązanie problemu? Dodam, że zainwestowaliśmy już w specjalną pokrywę z rurą spiro odprowadzającą parę na zewnątrz, ale jeszcze jej nie testowaliśmy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

używam dokładnie taki sam zestaw i jakoś nie mam problemów z parą. sterownik na czas zacierania ustawiony na: PID 30, moc maks 95%, obroty mieszadła minimum. podczas warzenia leci na manualu najpierw na 95% mocy, a jak się zagotuje to ustawiam 75% mocy i temp 102st. wtedy nie przekracza 101 st czyli grzałka cały czas pracuje a moc na poziomie 75% wystarcza na efektywne gotowanie. całość pod kuchennym okapem z wyciągiem, w chacie pachnie parowanymi ziemniakami ale o sufit się nie martwię.

 

korekta czujnika temp na -3,5, ustawiona z termometrem tfa

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz okap z wyciągiem to ok. U mnie paruje jak cholera. Przed sezonem też będę montował okap z wyciągiem na zewnątrz bo w zimie kapie z sufitu, a jak dwie warki szły jedna po drugiej to i po ścianach ciekło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jestem pewien że bez tego wyciągu nic by mi z sufitu nie kapało. wyciągiem redukuję tylko zapach w pozostałej części mieszkania.

 

Tylko tak Ci się wydaje   ;)

Wystarczy, że będzie wentylacja grawitacyjna, to już dużo. Jeśli z warki odparuje 5-7l wody to gdzie ona się podzieje? Jak masz zimny garaż bez wywiewu to para się skrapla i musi kapać. Praw fizyki Pan nie oszukasz...  :facepalm:

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolejny etap budowy za mną.

W końcu zmajstrowałem kadź do grzania wody do wysładzania. Będzie jeszcze modyfikowana, bo nie miałem zaworu trójdrożnego. Zamówiony  u Chińczyków, czekam na dostawę. Zawór potrzebny jest żeby nie stać z garnkiem i nie zawracać pierwszych litrów brzeczki. Teraz używam dwóch oddzielnych zaworów.

post-10012-0-98290900-1465161846_thumb.jpgpost-10012-0-59062000-1465161852_thumb.jpg

Do tego skonstruowałem gruszkę do wysładzania. Działa nadspodziewanie dobrze i jestem bardzo zadowolony.

Można jej również używać do mycia sprzętu zadając większe ciśnienie.

Zrobiłem nawet dwie sztuki różnej wielkości ale obie działają jednakowo dobrze   ;)

post-10012-0-16473800-1465162034_thumb.jpgpost-10012-0-95091500-1465162035_thumb.jpgpost-10012-0-11956200-1465162038_thumb.jpgpost-10012-0-16717400-1465162040_thumb.jpgpost-10012-0-44587100-1465162042_thumb.jpgpost-10012-0-57150000-1465162044_thumb.jpgpost-10012-0-40018600-1465162204_thumb.jpgpost-10012-0-00193600-1465162207_thumb.jpgpost-10012-0-97613200-1465162209_thumb.jpgpost-10012-0-13784400-1465162046_thumb.jpgpost-10012-0-56835400-1465162047_thumb.jpgpost-10012-0-30354200-1465162049_thumb.jpgpost-10012-0-70527700-1465162051_thumb.jpgpost-10012-0-94462200-1465162053_thumb.jpg

 

O okapie i wyciągu pary napiszę innym razem, bo konstrukcja okazała się nie do końca udana.

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najwyższa temperatura jest u góry w kadzi także sonda nie może być na dnie, sondka w rurkę i zdecydowanie pasta lub cokolwiek, mając swoją puszczoną zaplombowaną rurką miedzianą kilku stopniowe wahania się zdarzały cały czas, czasem patrzyłem na kadź coś paruje za bardzo, kontrola analogiem i szok

 

Chciałem dopytać o zacytowane zagadnienie.

Mam sondę, która ma średnicę 6mm, rurka miedziana ma wewnętrzną średnicę 8mm, grubość ścianki 1mm. Czy pasta jest niezbędna? Wiem, że można to sprawdzić sobie samemu, ale chwilowo nie mam dostępu do sondy. 

Poza tym sondę po zacieraniu planuję wykorzystać do kontroli temperatury fermentacji więc po jej wyciągnięciu z rurki część pasty pójdzie na straty, więc praktycznie co warkę musiałbym kupować nową pastę... Może jest jakiś inny, tańszy jej odpowiednik?

 

Edit: Poszukałem trochę po intenetach pod hasłem "silikonowa pasta termoprzewodząca". Kilka złotych za 100g. Jeśli takie coś się nada to w zasadzie problem z częstym uzupełnianiem pasty znika...

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tego co ktoś mi kiedyś mówił, to gruba warstwa pasty termoprzewodzącej nie jest dobra, i działa jak izolator.

albo źle zrozumiałeś, albo źle mówił :(

Sma pasta termoprzewodząca jako taka jest wskazana, a w większej ilości (niż konieczna) może co najwyżej zwiększyć bezwładność czujnika ze względu na zwiększeni pojemności cieplnej całego układu.

Jeśli pasta przewodzi ciepło to nie może być jego izolatorem. Oczywiście mowa o rozsądnych ilościach, a nie wkładaniu czujnika do 1kg pasty bo w takim okładzie wszystko będzie dla czujnika skutecznym izolatorem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czujniki możesz na rj45 podpiąć na przykład albo jack (jesli to 1wire; odradzam złote za złotówe :) ), czujnik sam w sobie jest bardzo tani i jak włożysz raz na paście nie musisz wyciągać bo nie jest łatwe zaaplikować pastę powiedzmy 5cm wgłąb rurki, ale i tak zdecydowanie najlepszym moim fermentacyjnym okiem jest kilka czujników tego typu: http://pl.aliexpress.com/item/Digital-LCD-Probe-Fridge-Freezer-Thermometer-Thermograph-for-Refrigerator-50-110-Degree/32495028621.html- bezbłędne rozwiązanie a 20pln masz 4 sztuki (jeden był zepsuty) i żadnego zasilania nie trzeba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za cenne wskazówki.

Póki co mam takie czujniki jakie mam i postaram się przetestować różne opcje (z pastą i bez pasty). Zobaczę wtedy jakie są odchyłki wskazań w stosunku do termometru analogowego... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.