Jump to content

Browar na pradze


Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, już jakiś czas temu zacząłem przygodę z browarnictwem i postanowiłem zacząc notować moje udane i nie udane podejścia. Kończę już studia a jak wiadomo student nie wielbłąd napić się musi. Początkowo szukałem w domowym browarnictwie oszczędności, jednak szybko się okazało, że nie tędy droga i z oszczędnościami ma to nie wiele wspólnego. Ale narodziło się hobby.

W skrócie 1 i 2 piwo powstało z brewkitów więc nie ma za bardzo co opisywać.

#4 Cydr

Może mało piwny ale również smaczny i warto rozważyc zrobienie go zwłaszcza jeśli ma się kobietę w domu :) . Moja była zachwycona. A czas jaki trzeba poświęcić na zrobienie w porównaniu do piwa jest znikomy. (chyba że ktoś sam tłoczy sok).

20l soku tłoczonego i pasteryzowanego z jabłek(50%antonówka) wlałem do fermentatora i dodałem drożdże. Miesiąc po zabutelkowaniu był super. Po około pół roku zrobił się słodszy i moim zdaniem jeszcze lepszy. Robiłem też cydr z koncentratu(Gozdawa) i nie ma co porównywać do tego z tłoczonych jabłek.

#5 próba zrobienia Grodziskiego

Zasyp:

-słód pszeniczny wędzony 3kg

-słód przeniczny 0,2kg

Zacieranie:

15'-50oC

40'-650C- popełniłem błąd i zostawiłem garnek na kuchence. Temperatura urosła aż do 72oC.

15'-zesawiłem garnek na ziemię i temperatura spadła do 66oC

40'-65oC

Gotowanie 60'

chmielenie:

Marynka granulat 40g -60'

Lubelski granulat 10g -10'

Chmielu dałem za dużo wzorowałem się na recepturze która miała podane wartości dla 40l. Zacieranie też zepsułem ale tragedii nie ma bo wyszło 7oBlg i odfermentowało do 4oBlg teraz przelewam na cichą i 2 butelki już sobie zakapslowałem żeby spróbować jak najszybciej. W tej chwili w smaku dominuje chmiel i zagłusza resztę jednak i tak jest dużo lepiej niż było na początku więc mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej :) .

 

Jako następne piwo chciałbym zrobić Lagera w mojej lodówce na średnim poziomie chłodzenia mam 9oC i rozważam wygospodarowanie miejsca na jeden fermentator :) . Nie wiem czy to dobry pomysł ale chyba warto spróbować?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.