RyS Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 (edited) Sprawa dotyczy co prawda bardziej wina niż piwa ale w sumie nie powinno to mieć aż takiego znaczenia gdyż ogólnie chodzi o skalę na refraktometrze który i do wyrobu piwa używać można. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę w skalach alkoholowych na refraktometrach (obu wyskalowanych do pomiaru potencjalnego alkoholu w soku winogronowym ale to akurat nie powinno mieć wielkiego chyba znaczenia przy tłumaczeniu samej przyczyny takiej różnicy)?Różnice są dosyć spore:wg jednego np. z soku o zawartości cukru 10 Brix wyjdzie ok 4.8 % alc a wg drugiego z takiego samego soku wyjdzie ok 6.8 alc.I najciekawsze jest to że skale te nie są równo przesunięte względem siebie tylko przybierają zupełnie inne wartości.Skąd takie różnice w tych skalach? Czym te refraktometry się różnią (linki do przykładowych urządzeń są zupełnie przypadkowe - po prostu na obrazkach widać dokładnie te skale)?http://lumen.en.alibaba.com/product/497939446-212912079/Hot_Sale_Po...http://www.gainexpress.com/products/rhwn-25atcbr-0-25-atc-new-alcoh...A skąd takie pytanie? Ano stąd, że zakupiłem refraktometr (taki jak ten z linku lumen.en) i na instrukcji jest na obrazku jedna skala a w samym urządzeniu druga - więc nie mam pojęcia jak to zinterpretować?! Edited May 22, 2015 by RyS Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 Zawartość alkoholu obliczaj za pomocą dwóch wskazań poziomu cukru.. nie odczytuj ze skali.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RyS Posted May 26, 2015 Author Share Posted May 26, 2015 Zawartość alkoholu obliczaj za pomocą dwóch wskazań poziomu cukru.. nie odczytuj ze skali.. No właśnie taki mam zamiar... ale zainteresowała mnie ta skala... Na oko wydaje się że jest to ilość alkoholu wagowo a nie objętościowo (tak jak się to zazwyczaj podaje). Ale nie mam pojęcia komu potrzebna wartość ilości alkoholu w winie wagowo (nawet nie bardzo wiadomo jak to przeliczyć bo to co w winie poza cukrem to przecież nie ma ciężaru wody)?! Nawet zrobiłem sobie arkusz do tych obliczeń... oczywiście wyliczenia w oparciu o wskazania alkoholu nie mają sensu (lub należy zastosować jakiś inny algorytm) ale obliczenia w oparciu o Brix i Blg już bardziej sensowne wyniki dają. Kalkulator_wino.xls Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now