zamyślony Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Witam. W przyszłym roku będę bronił pracę inżynierską. Chciałbym poruszyć w niej jakiś problem logistyczny, który może występować w browarach rzemieślniczych. Macie jakieś pomysły? Właściciele browarów rzemieślniczych - macie jakiś problem związany z planowaniem trasy lub innym dotykającym tej dziedziny (logistyki)? Będę wdzięczny za pomysły Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 "Trasa" słodu IMO jest częstym problemem, ręczne noszenie i zasypywanie słodu z wora to częsty obrazek. Może coś fajnego wymyślisz... ja mogę wykonać odpowiedni sprzęt ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Ale trasa czego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 Ale trasa czego? Własnego środka transportu jeśli istnieje itp. To był przykład Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 No to nie ma problemu, bierze się mapę i patrzy jak dojechać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 Niektóre problemy transportowe są bardziej skomplikowane. Stosuje się wtedy algorytmy transportowe, tak, aby trasa była maksymalnie zoptymalizowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Jedyne trasy, które pokonujemy to na festiwale, ale z tym to nie ma problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 A jak wygląda dystrybucja w browarach rzemieślniczych? Z jakich kanałów się korzysta? Bo własny środek transportu to rzadkość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 kurier. Podpisujesz umowę z jakimś kurierem i już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted May 24, 2015 Author Share Posted May 24, 2015 (edited) "Trasa" słodu IMO jest częstym problemem, ręczne noszenie i zasypywanie słodu z wora to częsty obrazek. Może coś fajnego wymyślisz... ja mogę wykonać odpowiedni sprzęt ;-) Nad tym muszę się zastanowić. To dobry pomysł, tylko musiałbym poznać tę drogę od kuchni, a kto mnie wpuści do browaru Poza tym (tak mi się wydaje) browar rzemieślniczy jest rzemieślniczym dlatego, że istnieje ten element (pracy fizycznej etc.) Edited May 24, 2015 by zamyślony Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Na pewno są browary, w których dadzą Ci worki dźwigać ;-) Jak nie znajdziesz to się odezwij. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Takie algorytmy to stosują sklepy spożywce sprzedające przez internet. Kuzyn pracuje w firmie która obsługuje taki sklep w Anglii. Wiem, że to dość skomplikowane, i to jedyna droga aby być konkurencyjnym względem sklepów tradycyjnych. W browarze a na dodatek małym to chyba problemów logistycznych godnych poruszenia w pracy inżynierskiej nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now