Jump to content

Praca inż. - problem logistyczny w browarze rzemieślniczym.

zamyślony

Recommended Posts

Witam.

W przyszłym roku będę bronił pracę inżynierską. Chciałbym poruszyć w niej jakiś problem logistyczny, który może występować w browarach rzemieślniczych. Macie jakieś pomysły? Właściciele browarów rzemieślniczych - macie jakiś problem związany z planowaniem trasy lub innym dotykającym tej dziedziny (logistyki)? Będę wdzięczny za pomysły :)

"Trasa" słodu IMO jest częstym problemem, ręczne noszenie i zasypywanie słodu z wora to częsty obrazek. Może coś fajnego wymyślisz... ja mogę wykonać odpowiedni sprzęt ;-) 

Niektóre problemy transportowe są bardziej skomplikowane. Stosuje się wtedy algorytmy transportowe, tak, aby trasa była maksymalnie zoptymalizowana.

A jak wygląda dystrybucja w browarach rzemieślniczych? Z jakich kanałów się korzysta? Bo własny środek transportu to rzadkość.

"Trasa" słodu IMO jest częstym problemem, ręczne noszenie i zasypywanie słodu z wora to częsty obrazek. Może coś fajnego wymyślisz... ja mogę wykonać odpowiedni sprzęt ;-) 

Nad tym muszę się zastanowić. To dobry pomysł, tylko musiałbym poznać tę drogę od kuchni, a kto mnie wpuści do browaru :D

Poza tym (tak mi się wydaje) browar rzemieślniczy jest rzemieślniczym dlatego, że istnieje ten element (pracy fizycznej etc.)

Edited by zamyślony

Takie algorytmy to stosują sklepy spożywce sprzedające przez internet. Kuzyn pracuje w firmie która obsługuje taki sklep w Anglii. Wiem, że to dość skomplikowane, i to jedyna droga aby być konkurencyjnym względem sklepów tradycyjnych. W browarze a na dodatek małym to chyba problemów logistycznych godnych poruszenia w pracy inżynierskiej nie ma.