Jump to content

filtrowanie chmielin

nike21

Recommended Posts

siema

w oczekiwaniu na grzałki myślę nad filtrowaniem chmielin i osadów gorących. kadź zacierno-warzelna będzie z kega 50L EURO. po zacieraniu, zacier będę przenosił do fermentora ze sracz wężykiem a kadź będzie myta i gotowa do warzenia. odpływ chcę zrobić tak jak tu http://szymoon.info/keg/FD.jpgpod nr 1.

na dno kega, przed rozpoczęciem warzenia chciałbym położyć krążek wykonany z siatki mesh. i tu zwracam się do szanownego grona piwowarów korzystających z czegoś podobnego. zastanawiam się jaką siatkę użyć? jaka gęstość oczek, jaki gruby drut siatki? siatka będzie zamocowana na jakimś cienkim stelażu żeby nie przyklejała się do dna i żeby filtrowała całą powierzchnią. 

zamawiać będę z themeshcompany.com. siatki do wyboru:

#300, oczko 0,055, grubość drutu 0.03

#300, oczko 0,045, grubość drutu 0,04

#300, oczko 0,049, grubość drutu 0,036

#325, oczko 0,042, grubość drutu 0,036

#400, oczko 0,034, grubość drutu 0,03

#400, oczko 0,039, grubość drutu 0,025

#500, oczko 0,026, grubość drutu 0,025

mi się wydaje że najlepsza będzie pozycja 3 albo 4. jakieś sugestie?

Wliaczając tam osady gorące + ewentualnie osady zimne jeśli będziesz chłodził jeszcze w kegu, to spokojnie siatka o największych oczkach z przytoczonych przez Ciebie wystarczy. Będziesz musiał ładnie to wyprofilować jakimś obiciem, żeby Ci bokiem nic nie przelatywało, szczególnie w kegu, gdzie ścianki nie są proste.

Kiedyś liczyłem dla siatek dostępnych na allegro...

W  siatce o oczku 0.18 i drucie 0,10 drut stanowi 59% powierzchni a wolna powierzchnia stanowi 41%

W siatce o oczku 0,25 i drucie 0,20 drut stanowi 70% powierzchni a wolna powierzchnia 30%

Możesz dla swoich też policzyć.

Do tego - poczytaj tu:

http://www.piwo.org/topic/2188-siatki-filtracyjne-filtracja-osadowchmielin/page-4

http://www.piwo.org/topic/14705-gielda-sprzedam-hop-stopper/

karczmarz, masz na myśli pozycję nr 1?

bart3q, hop stoper kolegi lewatywa8 jest z siatki 325

w związku z tym że kawałek w formacie a3 kosztuje 9 funtów nie chciałbym testować i później się wkurzać że się zapycha albo przepuszcza farfocle...

• 1 year later...

Siema

nike21 na którą siatkę się zdecydowałeś ? Napisz jak się spisuje.

Zamierzam zrobić hop stoper i stoję właśnie przed dylematem: która siatka.

pzdr