Maciuss2 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Witam,Zabieram się do warzenia swojej czwartej warki. Będzie to AIPA. Chciałem was prosić o rady (A może i propozycje) dotyczące chmielenia. Mam zestaw na 20 litrów na słodach: Pilzneńskim (2,2 kg), Monachijskim (2,6 kg) i karmelowym jasnym (0,4kg). Zestaw obliczony na 14 BLG. Zastanawiam się jak najlepiej ustawić chmielenie. Posiadam następujące chmiele(wszystkie w granulatach)WARRIOR - 100gAMARILLO - 50gCASCADE - 100gCENTENIAL - 50 gWdzięczny będę za wszelkie sugestie PozdrawiamMaciek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vazz Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Dobrze byłoby znać jeszcze oczekiwaną przez Ciebie wartość IBU, wtedy można coś wyliczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciuss2 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Dobrze byłoby znać jeszcze oczekiwaną przez Ciebie wartość IBU, wtedy można coś wyliczyć. W sumie to im więcej tym lepiej . Myślę że tak 70-80 było by optymalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 (edited) Warrior na goryczkę, połowa pozostałych na ostatnie 15-10-0' (czy jak tam wolisz) i druga połowa na zimno. Ewentualnie można dać mniej na ostatnie minuty gotowania i zostawić trochę na whirpool. Ja bym to zrobił mniej więcej tak Jak będziesz zacierał na wytrawnie i sypniesz na 80 ibu to powinno być konkretnie Tak nawiasem to dla AIPA na papierze zgodnie ze stylem górne widełki to 70 IBU ale syp ile chcesz, w końcu Tobie ma smakować, chyba że jedziesz na konkurs. Edited May 28, 2015 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciuss2 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Nie na konkurs żaden się nie szykuje, ale też nie chciałbym przesadzić sypiąc "ile się da". Czasowo jestem w stanie uwarzyć kilka warek rocznie, dlatego wolę się poradzić, bardziej doświadczonych piwowarów, a nie od początku do końca eksperymentować . Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 (edited) Ja niestety doświadczony nie jestem ale w miarę możliwości mogę coś napisać. Odczuwanie goryczki jest subiektywne, ja jestem w stanie dużo znieść i lubię to jednak przy 14blg celowałbym raczej w przedział 60-70 IBU niż 70-80 (używam Tinsetha). I tak będzie mocno goryczkowe a jednocześnie nie przytłumi reszty doznań. Jeszcze też kwestia jak będziesz zacierać. A może skoro tak rzadko warzysz i lubisz gorycz to pokusisz się o IIPA? Ja się powoli do tego zbieram, prawdopodobnie skorzystam z tej receptury: http://www.bertusbrewery.com/2012/11/ipa-clone-series-firestone-walker.html(wstępnie liczyłem i koszt surowców to ~170zł z czego ~100zł stanowi chmiel i 20zł 2 suchary). Edited May 28, 2015 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciuss2 Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 IIPA juz uwarzylem . Refermentuje od 3 tygodni. W sumie to masz rację, pewnie 60-70 IBU, będzie tu akurat. A można prosić o konkretną propozycje chmielenia? Od początku warze z zacieraniem ale do tej pory opierałem się na gotowych zestawach i instrukcjach. Nie wyliczalem jeszcze sam w zadnym programie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 A skorzystasz z tej konkretnej propozycji chmielenia? Przygotowanie konkretnej propozycji chmielenia żeby to miało ręce i nogi to circa 10-15 minut roboty, ale 99% młodych piwowarów i tak to olewa i ostatecznie robi po swojemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 (edited) Co do obliczania IBU to na górze media->pliki, tam znajduje się gotowy arkusz w excelu. Warriora z 30g na 60' to da z 50ibu, resztę, czyli z 20ibu osiągniesz dając po 25g z każdego pozostałego pod koniec gotowania np. jeden na 10', drugi na 5', trzeci na 0' czy jak tam wolisz. Wtedy zostaje Ci jeszcze 125g, możesz całość zostawić na zimno, możesz 25-50g wrzucić na whirpool i resztę na zimno, czego nie zrobisz i tak będzie dobrze, kolejnym razem spróbujesz inaczej i zobaczysz co wolisz. Ściągnij ten arkusz i tam sobie to wyliczysz dokładniej, ja tylko tak na szybko z głowy sugeruję jak to może wyglądać, jeszcze niedawno sam pytałem o podobne rzeczy przejmując się co to wyjdzie, jak się okazało niepotrzebnie, ważniejsze od tego wszystkiego to pilnować temperatury fermentacji i czystości, przynajmniej ja nie odczuwam mega różnic związanych z metodami chmielenia w moich piwach, no może poza tym, że późne chmielenie rzeczywiście trochę zmienia odczucie goryczki na mniej intensywne. @UP Ja tam skorzystałem z rad przy pierwszej warce praktycznie w 100%, chciałem robić nie wiadomo jaki zasyp a ostatecznie użyłem polecane przez forumowiczów 100% pale ale, do rodzajów chmieli i schematu chmielenia też się zastosowałem, warto było bo piwko wyszło przednie. Edited May 28, 2015 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 (edited) Z chmieleniem zrobisz jak uważasz, w tym temacie zdania są mocno podzielone ! Od siebie dodam tylko tyle żebyś zredukował do zera słód karmelowy ewentualnie do minimum w postaci 100 g (tylko na kolor). Braki możesz uzupełnić cukrem. No może mała sugestia - Warrior na goryczkę Edited May 29, 2015 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciuss2 Posted May 29, 2015 Author Share Posted May 29, 2015 Dzięki za wszelkie rady.Obczaiłem trochę te pliki i dobiorę sobie już chmielenie wg. tej metody Ragera (plik IBU_Rager_Tinshet_v2). Wygląda najsensowniej. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now