Marciu11 Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 (edited) Witam. Czy Star San, a właściwie znajdujący się tam kwas fosforowy, nadaje się aby zmodyfikować nim poziom pH wody? Czy stosował już ktoś taki zabieg? Chodzi o to, że Star San mam na stanie, kwasu fosforowego nie (jedynie siarkowy do akumulatora )... Edited May 29, 2015 by Marciu11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 A cytrynowy? Może tez się nadaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 (edited) Zważywszy na takie właściwości Star San'a jak silne pienienie się, bym nie zaryzykował. Poza tym jest tam pewnie rownież dużo innych niezbyt korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Edited May 30, 2015 by Robler Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 Zważywszy na takie właściwości Star San'a jak silne pienienie się, bym nie zaryzykował. Poza tym jest tam pewnie rownież dużo innych niezbyt kożystnych dla zdrowia związków chemicznych. Dlaczego? Jeśli nie wymaga płukania! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted May 29, 2015 Author Share Posted May 29, 2015 Spoko Rozumiem Głupi pomysł.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 (edited) Zważywszy na takie właściwości Star San'a jak silne pienienie się, bym nie zaryzykował. Poza tym jest tam pewnie rownież dużo innych niezbyt kożystnych dla zdrowia związków chemicznych.Dlaczego? Jeśli nie wymaga płukania!Ale tylko do pewnego stężenia, poza tym silnie się pieni. Edited May 30, 2015 by Robler Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 A czy jest jakiś zamiennik star sana ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Clo2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted May 30, 2015 Author Share Posted May 30, 2015 A czy jest jakiś zamiennik star sana ? Jako dezynfekcja,jak podał bart3q Clo2 (OXI), jako modyfikator pH kwas mlekowy, fosforowy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Robler, włącz sobie słownik pisowni polskiej ("kożystnych"). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 jedynie siarkowy też można użyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted May 30, 2015 Author Share Posted May 30, 2015 jedynie siarkowy też można użyć Ale taki zwykły ze sklepu rolniczego do akumulatora?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 (edited) A cytrynowy? Może tez się nadaje. Oczywiście, że tak - w postaci kwasku cytrynowego pH obniży - tyle, że nawet w małych stężeniach może wprowadzać do piwa posmaki... Mlekowy robi to samo - też wnosi posmaki, tylko że pojawiają się one w nieco większych stężeniach niż przy kwasku cytrynowym. Kwas fosforowy jest chyba najbardziej rozsądną opcją - jest w miarę łatwo dostępny, nie wnosi do piwa jakichś szczególnych posmaków i przy tym nie jest bardzo drogi. Równie dobrze można użyć siarkowego lub solnego - tyle, że te są nieco bardziej agresywne i nieco trudniej je zdobyć (szczególnie cz.d.a). Ale taki zwykły ze sklepu rolniczego do akumulatora?? Taki techniczny może być zanieczyszczony... i choć w tak małych stężeniach nie powinno mieć to większego wpływu ani na zdrowie, ani na piwo, to raczej nikt nie powie Ci: "tak, lej i się nie przejmuj". Na własne ryzyko. Najlepiej używać odczynników spożywczych/cz.d.a (czyste do analizy) - choć te ostatnie są najdroższe. Co do StarSanu to sam się zastanawiałem kiedyś nad tym - problem jest taki, że on w jakiś sposób przy kontakcie z brzeczką degraduje się do pożywki dla drożdży. Jak ktoś bardziej ogarnia chemię, to może potrafiłby wyjaśnić jak to się dzieje - dla mnie efekt jest nie do końca przewidywalny. PS. Może SS poprawia pienistość? Edited May 31, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu_72 Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 PS. Może SS poprawia pienistość? W sensie piwa w szkle? Poprawia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted May 31, 2015 Author Share Posted May 31, 2015 No właśnie... Wedle postu Gawrona i odniesienia się tam do mojego postu o posiadaniu takiego technicznego siarkowego kwasu, odczytałem to że może być. Dlatego moje zdziwienie... Sam raczej bym się przeżegnał, niż go dolał, do czegoś, co będę spożywał. Więc taka konsternacja Oczywiście Gawron nie napisał wprost: "oczywiście lej go" i w żaden sposób tego nie twierdzę. Po prostu odczytałem to w sposób a czemu nie... Czysty kwas siarkowy, oczywiście Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 http://www.piwo.org/topic/16878-redukcja-alkalicznosci-wody-kwasem-siarkowym/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now