bart3q Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 (edited) Ja nie używam rurki, zresztą i tak bym jej nie ufał bo tak jak piszesz bulkanie nie świadczy o fermentacji a brak bulkania nie świadczy o jej końcu Edited May 31, 2015 by bart3q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Brak pomiarów może być też szkodliwe. Jeżeli po 2 tygodniach fermentacji drożdże z jakiś powodów staną a ty o tym nie wiesz, bo nie robisz pomiarów to po 2 miesiącach jak zmierzysz odfermentowanie i będzie ono jeszcze dalekie od zamierzonego to może być już za późno. Drożdże opadną ci na dno. Poza tym trzymanie piwa przez tak długi okres z piwem i to jeszcze mocnym może skutkować aromatem autolizy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Proszę Cie, autoliza? Nie powtarzaj bzdur. Miałem dwa czy trzy piwa stojące po pół roku na drożdżach i żaden sensoryk autolizy nie wyczuł... jedyne co to utlenienie lekkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solid Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Co do długości fermentacji RISa kierowałem się tym opisem: http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout,_Jacek_Michna_%28szop007%29 A poza tym dorzuciłem do niego płatki dębowe, które ponoć potrzebują dużo czasu, żeby coś w piwie ciekawego dały. Skończmy już ten temat. Dario dowiodłeś swego, udowodniłeś światu, że jestem debilem, bo popełniłem błąd... Przyjąłem do wiadomości. Wystarczy raz napisać, nie trzeba OT przez 2 strony ciągnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Solid bardzo dobrze robisz, i nie jesteś debilem... w pełni Cię popieram, nie obrażaj się na forum bo jakaś "mądra głowa" pisze jakieś dziwne rzeczy... Dario daruj sobie takie wycieczki jak na poprzedniej stronie. I napisz może co złego jest w trzymaniu piwa długo na fermentacji (tym bardziej RISa)? Tylko nie pisz o autolizie, błagam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 (edited) Ale jakie wycieczki? Ja Ci nie udowadniam że jesteś debilem. Wyluzuj chłopie. Zwróciłem Ci tylko uwagę, że bulkanie nie jest oznaką fermentacji i to że po 2 miesiącach bulka nie oznacza że fermentuje. Tylko trochę mącisz, bo z jednej strony piszesz że nie grzebiesz w piwie dopóki fermentuje a teraz że dodałeś płatki. bart3q wycieczki to Ty robisz, bo skoro napisałem źle to napisz merytorycznie co a nie wyskakujesz z mądrymi głowami. Edited May 31, 2015 by Dario Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Uwaga zrobiłem źle, mój RIS stał na fermentacji prawie 2 miesiące. Biję się w pierś źle zrobiłem. Najgorsze to, że piwo wyszło dobre A tak nawiasem zszedł zaledwie z 27-11blg i powiem, że jakbym sprawdzał po 2 tygodniach to pewnie bym się stresował a tak policzyłem, sobie, że to jest już ponad 60% co przy moim zacieraniu i ilości słodów ciemnych/karmelowych jest dobrym wynikiem. A jakbym zaczął kombinować i grzebać to piwo pewnie właśnie było by gdzieś na dnie bałtyku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Uwaga zrobiłem źle, mój RIS stał na fermentacji prawie 2 miesiące. Biję się w pierś źle zrobiłem. Najgorsze to, że piwo wyszło dobre A tak nawiasem zszedł zaledwie z 27-11blg i powiem, że jakbym sprawdzał po 2 tygodniach to pewnie bym się stresował a tak policzyłem, sobie, że to jest już ponad 60% co przy moim zacieraniu i ilości słodów ciemnych/karmelowych jest dobrym wynikiem. A jakbym zaczął kombinować i grzebać to piwo pewnie właśnie było by gdzieś na dnie bałtyku. I co zadowolony jesteś z siebie? Nie mam nic do powiedzenia to napiszę pokażę jaki jestem zaje..ście zabawny ha ha ha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 tak, miałem na celu rozśmieszenie samego siebie LordMirdalan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Trochę odbiegliście od tematu tj RIS-a i garnka 30l. Swoją drogą też się zastanawiam ile dałbym rady zrobić RIS-a powiedzmy 30blg w swoim 40l garnku. Ile zasypu i w jakich proporcjach z wodą, bo przy standardowych 1:3 to chyba max z 8-9kg wejdzie, żeby to dało się mieszać jeszcze jakoś. Jak ktoś już przerabiał temat RIS-a to niech podzieli się mniej więcej jak to wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-julian- Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Robiłem w garnku 35l zasyp 10 kg, nie było wcale bardzo gęste i nie było pod sam rant garnka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Ile dałeś wody na 10kg zasypu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 w 30 litrowym garnku zachęcam jednak mimo wszystko do podparcia się ekstraktem. Jak robię to 6-7 kg słodów, wysładzane do 6 blg. Ponieważ jest długo gotowane żeby zredukować, to karmelowych niewiele, bo efekt karmelizacji masz garnku. Do tego 1.7 kg ekstraktu. Minusem brak dry stouta... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solid Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Mojego RISa robiłem tak, że podstawą był zestaw surowców z homebrewing.pl i w instrukcji warzenia napisali: "jeśli masz garnek 30l - daj mniej wody i ewentualnie uzupełnij po wsypaniu słodów)", więc jak widać zakładają, że się da. Ja akurat specjalnie kupiłem większy gar, więc nie wiem jak to w praktyce wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Tu sobie można szybko policzyć czy się zmieści do gara http://www.rackers.org/calcs.shtml sekcja "can i mash it" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-julian- Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Nie wiem ile wody bo nie ma mnie w domu a tam mam notatki. Robiłem na oko, później do mash outu dolewałem jeszcze wrzątku. Z trgo zasypu wyszło ponad 20l 25blg gotowane 90min i z 15l cienkusza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Ja w swoim "garze" 36l zmieściłem 11,75 kg słodu i myślę, że zmieścił bym 12,5 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Ja w swoim 30l garnku na maksa zacierałem póki co 8 kg w 20 litrach wody ale wydaje mi się, że dało by rade jeszcze zmieścić 1-1,5 kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Spokojnie zmieścisz ale będzie ciężko z mieszaniem. Mój rekord to 5,55kg słodu w garnku 14l. Nie mam zamiaru tego powtarzać. Lepiej podbić cukrem lub ekstraktem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Ja ostatnio zrobilem zacier 8 kg w garnku 27 litrow. Zacier byl dosyc gesty :-P. Teraz zamierzam zrobic mocnego Ris-a, lecz w tym garnku nie dam rady zrobic zasypu +10kg. Bedzie podwojne zacieranie:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Ten garnek ma dokładnie 30l czy tyle deklaruje producent? Zmierzyłeś to? Ja w swoim garnku 35l mogę zmieścić 32l brzeczki. Zacierałem w nim 9kg słodu a i pewnie 10 spokojnie dałby radę. Możesz zrobić 1kg słodu na 2 l wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 ja do 40l wcisnąłem 12kg i jakieś 26l wody czyli nieco ponad 2:1. Gar pełny na maxa. mieszanie masakra. Plastikowa łyżka piwowarska mi się wygięła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 ja do 40l wcisnąłem 12kg i jakieś 26l wody czyli nieco ponad 2:1. Gar pełny na maxa. mieszanie masakra. Plastikowa łyżka piwowarska mi się wygięła Słód z czasem nie wsiąknął wody? leepa79 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 My daliśmy radę 9,5 kg w garnku 27 litrów (w 18 litrach wody...). Uparliśmy się na 20 litrów piwa (głupota...) No nie byłbym sobą jakbym tego nie spróbował. Ale nie polecam, udręka z zacieraniem wydaje mi się też, ze wydajność przez to zacieranie padła na pysk bo dojechaliśmy tylko do 21,5 blg z zakładanych 24 Teraz będę robił Barleywine ale już mniejszą warkę, tak na 15 litrów. W kociołku a'la Lidl zwyczajnie nie da komfortowo zatrzeć takiego zasypu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 W kociołku a'la Lidl zwyczajnie nie da komfortowo zatrzeć takiego zasypu Da się ale z mieszadłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.