Jump to content

Recommended Posts

Ja nie używam rurki, zresztą i tak bym jej nie ufał bo tak jak piszesz bulkanie nie świadczy o fermentacji a brak bulkania nie świadczy o jej końcu

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Brak pomiarów może być też szkodliwe. Jeżeli po 2 tygodniach fermentacji drożdże z jakiś powodów staną a ty o tym nie wiesz, bo nie robisz pomiarów to po 2 miesiącach jak zmierzysz odfermentowanie i będzie ono jeszcze dalekie od zamierzonego to może być już za późno. Drożdże opadną ci na dno. Poza tym trzymanie piwa przez tak długi okres z piwem i to jeszcze mocnym może skutkować aromatem autolizy.

Link to comment
Share on other sites

Proszę Cie, autoliza? Nie powtarzaj bzdur. Miałem dwa czy trzy piwa stojące po pół roku na drożdżach i żaden sensoryk autolizy nie wyczuł... jedyne co to utlenienie lekkie.

Link to comment
Share on other sites

Co do długości fermentacji RISa kierowałem się tym opisem: http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout,_Jacek_Michna_%28szop007%29

A poza tym dorzuciłem do niego płatki dębowe, które ponoć potrzebują dużo czasu, żeby coś w piwie ciekawego dały.

 

Skończmy już ten temat.

Dario dowiodłeś swego, udowodniłeś światu, że jestem debilem, bo popełniłem błąd...

Przyjąłem do wiadomości. Wystarczy raz napisać, nie trzeba OT przez 2 strony ciągnąć.

Link to comment
Share on other sites

Solid bardzo dobrze robisz, i nie jesteś debilem... w pełni Cię popieram, nie obrażaj się na forum bo jakaś "mądra głowa" pisze jakieś dziwne rzeczy...

Dario daruj sobie takie wycieczki jak na poprzedniej stronie. I napisz może co złego jest w trzymaniu piwa długo na fermentacji (tym bardziej RISa)? Tylko nie pisz o autolizie, błagam...

Link to comment
Share on other sites

Ale jakie wycieczki? Ja Ci nie udowadniam że jesteś debilem. Wyluzuj chłopie. Zwróciłem Ci tylko uwagę, że bulkanie nie jest oznaką fermentacji i to że po 2 miesiącach bulka nie oznacza że fermentuje. Tylko trochę mącisz, bo z jednej strony piszesz że nie grzebiesz w piwie dopóki fermentuje a teraz że dodałeś płatki.

 

bart3q wycieczki to Ty robisz, bo skoro napisałem źle to napisz merytorycznie co a nie wyskakujesz z mądrymi głowami.

Edited by Dario
Link to comment
Share on other sites

Uwaga zrobiłem źle, mój RIS stał na fermentacji prawie 2 miesiące. Biję się w pierś źle zrobiłem. Najgorsze to, że piwo wyszło dobre :D 
A tak nawiasem zszedł zaledwie z 27-11blg i powiem, że jakbym sprawdzał po 2 tygodniach to pewnie bym się stresował a tak policzyłem, sobie, że to jest już ponad 60% co przy moim zacieraniu i ilości słodów ciemnych/karmelowych jest dobrym wynikiem. A jakbym zaczął kombinować i grzebać to piwo pewnie właśnie było by gdzieś na dnie bałtyku.

Link to comment
Share on other sites

Uwaga zrobiłem źle, mój RIS stał na fermentacji prawie 2 miesiące. Biję się w pierś źle zrobiłem. Najgorsze to, że piwo wyszło dobre :D 

A tak nawiasem zszedł zaledwie z 27-11blg i powiem, że jakbym sprawdzał po 2 tygodniach to pewnie bym się stresował a tak policzyłem, sobie, że to jest już ponad 60% co przy moim zacieraniu i ilości słodów ciemnych/karmelowych jest dobrym wynikiem. A jakbym zaczął kombinować i grzebać to piwo pewnie właśnie było by gdzieś na dnie bałtyku.

I co zadowolony jesteś z siebie? Nie mam nic do powiedzenia to napiszę pokażę jaki jestem zaje..ście zabawny ha ha ha

Link to comment
Share on other sites

Trochę odbiegliście od tematu tj RIS-a i garnka 30l. Swoją drogą też się zastanawiam ile dałbym rady zrobić RIS-a powiedzmy 30blg w swoim 40l garnku. Ile zasypu i w jakich proporcjach z wodą, bo przy standardowych 1:3 to chyba max z 8-9kg wejdzie, żeby to dało się mieszać jeszcze jakoś. Jak ktoś już przerabiał temat RIS-a to niech podzieli się mniej więcej jak to wychodzi.

Link to comment
Share on other sites

w 30 litrowym garnku zachęcam jednak mimo wszystko do podparcia się ekstraktem. Jak robię to 6-7 kg słodów, wysładzane do 6 blg. Ponieważ jest długo gotowane żeby zredukować, to karmelowych niewiele, bo efekt karmelizacji masz garnku. Do tego 1.7 kg ekstraktu. Minusem brak dry stouta...

Link to comment
Share on other sites

Mojego RISa robiłem tak, że podstawą był zestaw surowców z homebrewing.pl i w instrukcji warzenia napisali: "jeśli masz garnek 30l - daj mniej wody i ewentualnie uzupełnij po wsypaniu słodów)", więc jak widać zakładają, że się da. ;) Ja akurat specjalnie kupiłem większy gar, więc nie wiem jak to w praktyce wygląda.

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie zmieścisz ale będzie ciężko z mieszaniem. Mój rekord to 5,55kg słodu w garnku 14l. Nie mam zamiaru tego powtarzać. Lepiej podbić cukrem lub ekstraktem.

Link to comment
Share on other sites

Ja ostatnio zrobilem zacier 8 kg w garnku 27 litrow. Zacier byl dosyc gesty :-P. Teraz zamierzam zrobic mocnego Ris-a, lecz w tym garnku nie dam rady zrobic zasypu +10kg. Bedzie podwojne zacieranie:-)

Link to comment
Share on other sites

Ten garnek ma dokładnie 30l czy tyle deklaruje producent? Zmierzyłeś to? Ja w swoim garnku 35l mogę zmieścić 32l brzeczki. Zacierałem w nim 9kg słodu a i pewnie 10 spokojnie dałby radę. Możesz zrobić 1kg słodu na 2 l wody.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

My daliśmy radę 9,5 kg w garnku 27 litrów (w 18 litrach wody...). Uparliśmy się na 20 litrów piwa (głupota...) ;) No nie byłbym sobą jakbym tego nie spróbował. Ale nie polecam, udręka z zacieraniem wydaje mi się też, ze wydajność przez to zacieranie padła na pysk bo dojechaliśmy tylko do 21,5 blg z zakładanych 24 :/ Teraz będę robił Barleywine ale już mniejszą warkę, tak na 15 litrów. W kociołku a'la Lidl zwyczajnie nie da komfortowo zatrzeć takiego zasypu...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.