Bielo Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Istnieje jakiś sposób na obliczenie liczby drożdży robiąc starter z własnego banku? Mam na myśli czy jest jakiś kalkulator do obliczania ilu stopniowy starter powinno się zrobić i czy da się tą metodą zastosować underpinching (pszenice, piwa belgijskie). Pozdrawiam, Maciej Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Nie jestem specjalistą ale znam dwa sposoby - albo liczenie pod mikroskopem, albo po prostu zmierzenie objętości gęstwy która zostanie na dnie startera po jego rozmnożeniu (za tym kalkulatorem gęstwa może mieć ok 1 - 4.5 mld komórek/ml w zależności od gęstości, za tym 1-5 mld ). W tym drugim kalkulatorze możesz liczyć nawet 3-stopniowy starter. Ewentualnie możesz przyjąć metodę Jackakocurka - 1,4mln komórek z 1g ekstraktu Ale to lepiej niech się jakiś specjalista wypowie. Bielo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 (edited) W tym kalkulatorze który podałeś występują olbrzymie różnice między dwoma modelami wzrostu (Braukaiser i C. White). Przy dwustopniowym starterze ( najpierw 100 ml 9 Blg, które przenosimy do 900 ml 9 Blg) modelem pierwszym wychodzi idealne 140 mld, zaś C. White z mieszadłem magnetycznym 41 (!) mld więc proszenie się o niedofermentowanie i granaty. Metodą C. White osiągnęłoby się ledwie 100 mld przy potrójnym starterze 100ml -> 1l -> 1l. Więc chyba zaufam Braukaiserowi i JackowiKocurkowi. PS. przelicznik 1 g ekstraktu w brzeczce -> 1,4 mld drożdży bardzo mi się spodobał Edited June 2, 2015 by Bielo Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Jak masz różnicę pomiędzy 40 a 140 mld (raczej nie mln;) ) to można to przynajmniej zgrubnie ocenić za pomocą zmierzenia objętości gęstwy która osiądzie na dnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now