Jump to content

Bałkańskie chmiele

Patryk

Recommended Posts

Krąży mi po głowie pewien pomysł na piwo. W skrócie polega on na tym by dać polski słód + Iunga na goryczkę + bałkańskie chmiele na aromat i na zimno. I o ile z chmielami słoweńskimi nie ma żadnego problemu, tak mam poważny problem by znaleźć jakiekolwiek informacje o chmielu z innych państw, a bez tego mój projekt traci właściwie swój sens. Szukałem w google, szukałem w kilku tamtejszych sklepach internetowych i właściwie bez rezultatu. Jedyną ciekawą rzeczą którą udało mi się wygrzebać jest ten krótki artykuł z 2009 roku:

http://www.pivnica.net/hrvatski-se-hmelj-sve-manje-trazi/760/

z którego wynika, że istnieje w Chorwacji tylko jedna 16 hektarowa plantacja chmielu która wyprodukowała 23 tony dobrego jakościowo chmielu, a i tak ma problemy ze zbytem mimo dziesięciokrotnie większego zapotrzebowania tamtejszych browarów i muszą jechać z cen.

Ktoś jest mi wstanie powiedzieć coś więcej o chmielu w tamtym rejonie, mają jakieś własne odmiany, czy muszę jednak odwiedzić tamtejsze fora i pytać?

Generalnie z lokalnymi odmianami jest problem z dostępem. Tak jak z wschodnimi chmielami, które znają tylko lokalni piwowarzy. Czy  warte jest to zachodu? Sam się zastanawiam...