Echallin Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Witam, Planowałam uwarzyć risa. Mam 50 litrowy garnek, chciałabym aby mój ris był powyżej 25 BLG gęstośc i proszę o poradę co do receptury. RIS10 kg Pale Ale4 kg Pilzneński4 kg Monachiński II2 kg słód pszeniczny czekoladowy2 kg słód karmelowy Caraaroma1 kg Carafa III1 kg Carafa Special III1 kg palona pszenica1 kg palone żyto1 kg palony jęczmień1 kg słód żytni czekoladowyPłatki jęczmienne 0.5Płatki pszenne 0,5Płatki jęczmienne 0,5goryczka:100g Marynkasmak:50g Lublelski50g Sybillaaromat:50g Lubelski50g Sybilla Chcę uzyskać efekt, gęstego, oleistego risa, z nutami czekoladowymi i karmelowymi. Z tego chciałabym odebrać zwykłego stouta z następującymi chmielami: goryczka:50g Marynkasmak:20g Boadicea20g Fuggles20g Tenttnangaromat:10g Boadicea10g Fuggles10g Tenttnang<czerwony pieprz> Chciałabym, aby był korzenny i lekko ostry. Z ostatniej części brzeczki chciałabym zrobić milk stouta chmielonego: goryczka:30g Progresssmak:20g Sorachi Ace20g English Golding10g Huell Melonaromat:10g Sorachi Ace10g English Golding10g Huell Melon Zależy mi na połączeniu czekolady z nutami kokosa. Moje pytania 1. Czy garnek będzie odpowiednio duży na tą ilość słodu? 2. Czy uda mi się zrobić dwa dodatkowe piwa na risie? 3. Ile powinnam uzyskać BLG oraz co zrobić, aby uzyskać możliwie jak najgęstrzą brzeczkę przed chmieleniem? 4. Czy różne typy drożdży można łączyć do jednej brzeczki i jakie można uzyskać efekty? Jakie macie sugestie, co sądzicie o tym zestawie? Przyznam, że pierwszy raz będę warzyć bez gotowego zestawu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Albo jestem słaby z matmy albo masz w zasypie 29,5 kg słodów. Na taką armatę to szykuj się ze 100 litrowym bo w 50 to na pewno Ci nie wejdzie. Rozumiem, że chcesz iść ostro ale jeśli to twoje pierwsze piwo nie z zestawu, spróbuj na trochę mniejszym kalibrze. Gęstość powyżej 25°Blg, nie jest łatwa do osiągnięcia, bez dodatków typu cukier lub ekstrakt. Jak na pierwsze piwo nie z zestawu może być po prostu trudno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Echallin Posted June 9, 2015 Author Share Posted June 9, 2015 O ile w takim razie powinnam zmniejszyć i czego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 wszystkiego o połowę, zacieraj w stosunku 3:1, licząc wodę użytą do wysładzania i ilość wody która zostanie w młócie (pewnie ok. 1,2L/kg zasypu) pierwsze 1/3 objętości brzeczki wzmocnij ekstraktem i chmiel na RISa, odbierz resztę, podziel po równo i rób pozostałe dwa stouty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Echallin Posted June 9, 2015 Author Share Posted June 9, 2015 Czyli powinnam uzyskać 40 l Risa i po 20 l na dwa stouty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 (1 - 1/3) / 2 = 1/3. nie wiem skąd wyszły Ci różne objętości wszystkich 3 warek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 ja robiłem zasyp 14,5kg 2xpo 7,65kg (surowce podzielone na pół). Wyszło mi z tego 20l 27blg (RIS) i 18l 17blg (FES czy coś w ten deseń). Po drugie nie czaję sensu bawienia się z takim zacieraniem 30kg słodu zamiast zrobić tego RIS'a z 8-9kg a pozostałe 2 piwa powiedzmy z 5kg słodów. Po pierwsze dużo łatwiejsze technologicznie, mniej kłopotliwe, a i pracy pewnie niewiele więcej wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Jeżeli chodzi o osiąganie tak wysokiego ekstraktu, to nie ma aż takiej znowu tragedii - wystarczy pogotować brzeczkę ze 2/2,5 godziny i z powiedzmy gęstszej połowy odebranego filtratu powinno dać się osiągnąć brzeczkę na poziomie 27>Blg. Warto pamiętać, że dobrze jest mieć rozbiegane drożdże do takiego mocarza (nawet niekoniecznie płynne, mogą być suche, ale drugi lub trzeci przebieg, ewentualnie ze startera). Z drugiej strony planując dwie warki do przodu można się w takim wypadku pokusić o zakup płynnych, których koszty rozłożą się na więcej pysznego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 a ja będę namawiał to rozwiązania w stylu 8-10kg słodu plus ekstrakt. Piwo będzie łatwiejsze do opanowania technologicznie co powinno przełożyć się na lepszy wynik ostateczny. Wg mnie nieco za dużo palonego ziarna. Bez NaOH będzie za kwaśne. Ponadto, która to Twoja warka? Za chwilę dostaniemy temat w stylu - "RIS, temperatura fermentacji skoczyła do 29 st. C, co robić?". U mnie w browarze na pierwszego RISa (nieco ponad 26 blg) przyszła kolej jako 36 warka. Dzięki temu proces przeszedł tak jak zaplanowałem i fermentuje sobie teraz w odpowiednich warunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Czyli powinnam uzyskać 40 l Risa i po 20 l na dwa stouty? Z czego? Z 29,5 kg czy ze zmniejszonego połowę? W mojej warce #91 z 13,4 kg słodów wyciągnąłem 23 litry o ekstrakcie 26,5°Blg. Gotowanie brzeczki trwało 4 godziny. Z mojego doświadczenia wynika, że robienie kilku piw to komplikowanie sobie życia. Te z wysłodzin zawsze wychodzą mi kiepsko. Taki gęsty RIS to wiele problemów, zarówno technologicznych w kwestii zacierania jak i potem fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 (edited) Najcięższe piwo jakie robiłem miało zasyp 16kg i uzyskałem z tego 18l brzeczki 27°Blg i 20l 13°Blg. W moim 30l garze zacierałem to na 2 razy. Gotowanie tego mocarza to tylko 90 minut, więc bez szczególnej dbałości o to... Ja do swojego dodałem żyta, więc miałem sporo problemów z filtracją i trochę ekstraktu an tym straciłem. Jak dużo piwa chcesz uzyskać, że aż 30kg słodów planujesz dawać? Robienie 3 piw z tego to zdecydowanie zły pomysł. Już lepiej te 2 słabsze stouty zmieszać razem i się nie męczyć 2 razy z gotowaniem... i bez tego będziesz padać z nóg po 16h w kuchni. Jak rozumiem jakieś piwa zacierane z gotowych zestawów już były, więc cokolwiek wiesz co robisz... tylko tu ponowię pytanie kolegi: Ile tego już było?Komponując pierwsze piwo zaczynasz kombinować jak ja swego czasu... "czego jeszcze dodać aby było fajniejsze" zamiast "po co właściwie daję ten a nie inny słód, czemu 2 różne tego typu zamiast jednego z nich"... Poza tym 8kg palonych słodów, czyli blisko 1/3... nie ważne jak je wsypiesz, możesz olać chmielenie, bo i tak nic z tego nie będzie czuć. Paloność przykryje wszystko, łącznie ze swoją własną czekoladą. Zostanie kawa z popiołem. Edited June 9, 2015 by pogo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Z kolegami ostatnio warzyliśmy RISa, wyszedł dosyć gęsty, choć jeszcze dojrzewa to czuć, że piwo ma potencjał. Trochę się narobiliśmy. Największym problemem była filtracja, co nie specjalnie nas dziwiło przy takim zasypie. Naszym celem było uzyskanie piwa o ekstrakcie powyżej 30°Blg i osiągnęliśmy to za pomocą długiego gotowania. Jednak dla nas największą przeszkodą w założeniach była fermentacja, żeby to chociaż ruszyło. Aby to osiągnąć wzięliśmy prawie litr przepłukanej, świeżo zebranej gęstwy i jakoś się udało. link do receptury Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now