Drapichrust Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 Posmakowało mi to piwo i szukam podobnego przepisu. Jeżeli ktoś zna tak owy proszę o podzielenie się nim:) Pasuje mi piwo mocno chmielowe z średnią goryczką. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Roboraff Posted June 13, 2015 Popular Post Share Posted June 13, 2015 Poszukaj w forumowych zapiskach jakiejś apy o podobnym ekstrakcie. Dodawaj połowę chmielu niż w przepisie (najlepiej zbiory z 2012/2011). Ważne, żeby gotować pod przykrywką. Fermentacja w 16 stopniach, na cichą wrzuć garść zardzewiałych gwoździ. Będziesz wniebowzięty Mroczny Nelu, Stefek, amorph and 12 others 15 Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 (edited) Oj nieładnie dawać złe rady, będzie się kolega w piekle smażył Edited June 13, 2015 by banita12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 hehe! Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 Pijam tego żywca, bo będąc poza domem to dobry motyw, żeby za piwo sklepowe nie płacić 8zł, a też nie pić sikacza. O dziwo mi ten żywiec smakuje jak nie jest schłodzony, bo zimny smakuje albo raczej niesmakuje, tak jak każda inna koncernówka. Jeżeli chodzi o smak zbliżony, albo po prostu dobrą AIPĘ to polecam ten przepis: http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29 będziesz zadowolony, w smaku dużo lepsze, zapach podobny więc możliwe, że chmiele te same (nie pamiętam etykiety żywca). U mnie aipa od szisziego to najbardziej pijalne piwko, robiłem je już kilkanaście razy, zawsze wychodzi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted June 14, 2015 Share Posted June 14, 2015 Poszukaj w forumowych zapiskach jakiejś apy o podobnym ekstrakcie. Dodawaj połowę chmielu niż w przepisie (najlepiej zbiory z 2012/2011). Ważne, żeby gotować pod przykrywką. Fermentacja w 16 stopniach, na cichą wrzuć garść zardzewiałych gwoździ. Będziesz wniebowzięty mam nadzieję że kiedyś ktoś na twoje pytanie też odpowie ci tak merytorycznie ,ale ty pewnie nigdy o nic nie zapytasz bo twoje 7 warek wzniosło się na 100 lvl piwowarstwa domowego ,a co najgorsze że są tacy co ci dają jeszcze pkt. za to co do samej ŻAPA nie dasz rady za bardzo zrobić takiej ,ale jak poszukasz i się postarasz to lepszą zrobisz spokojnie luk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roboraff Posted June 14, 2015 Share Posted June 14, 2015 Do tej pory nie musiałem tego robić, bo na wszystkie moje pytania odpowiedziano w Internecie dawno przed tym, kiedy w ogóle pomyślałem o warzeniu piwa. Samo to forum jest OLBRZYMIĄ kopalnią wiedzy, wróć, podręcznikiem zawierającym wszystko, z czym młody piwowar powinien się zapoznać w trakcie swoich początków. Pewnie kiedyś przyjdę do Was prosząc o pomoc. Ale możecie być pewni, że wcześniej porządnie zmaltretuję zielony przycisk z lupą w prawym górnym rogu. Póki co zbieram expa samodzielnie, bo nikt nie chce grać z no0bami. Piłem żapkę i wydaje mi się, że właśnie w taki sposób była tworzona. Gdy mi stuknie 700-na warka, będę twierdził tak samo. Myślałem, że moja odpowiedź jest wystarczająco przerysowana, żeby nie wziąć jej na poważnie. No niestety... EOT i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted June 15, 2015 Author Share Posted June 15, 2015 Pijam tego żywca, bo będąc poza domem to dobry motyw, żeby za piwo sklepowe nie płacić 8zł, a też nie pić sikacza. O dziwo mi ten żywiec smakuje jak nie jest schłodzony, bo zimny smakuje albo raczej niesmakuje, tak jak każda inna koncernówka. Jeżeli chodzi o smak zbliżony, albo po prostu dobrą AIPĘ to polecam ten przepis: http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29 będziesz zadowolony, w smaku dużo lepsze, zapach podobny więc możliwe, że chmiele te same (nie pamiętam etykiety żywca). U mnie aipa od szisziego to najbardziej pijalne piwko, robiłem je już kilkanaście razy, zawsze wychodzi . A czy mógłbym użyć drożdży suchych? Kolejne warki będą dopiero na jesień, a nie mam żadnego doświadczenia z drożdżami płynnymi. Co prawda czytałem trochę o nich ale to jednak jest za mało na dzień dzisiejszy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiuszm Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 (edited) Pijam tego żywca, bo będąc poza domem to dobry motyw, żeby za piwo sklepowe nie płacić 8zł, a też nie pić sikacza. O dziwo mi ten żywiec smakuje jak nie jest schłodzony, bo zimny smakuje albo raczej niesmakuje, tak jak każda inna koncernówka. Jeżeli chodzi o smak zbliżony, albo po prostu dobrą AIPĘ to polecam ten przepis: http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29 będziesz zadowolony, w smaku dużo lepsze, zapach podobny więc możliwe, że chmiele te same (nie pamiętam etykiety żywca). U mnie aipa od szisziego to najbardziej pijalne piwko, robiłem je już kilkanaście razy, zawsze wychodzi . A czy mógłbym użyć drożdży suchych? Kolejne warki będą dopiero na jesień, a nie mam żadnego doświadczenia z drożdżami płynnymi. Co prawda czytałem trochę o nich ale to jednak jest za mało na dzień dzisiejszy:) Możesz użyć suchych, US-05 i będzie dobrze. Edited June 15, 2015 by arkadiuszm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 można też innych ,tylko trzeba pamiętać że trzymać temperaturę bliżej dolnej granicy,nawet najlepsze płynne nie dadzą sobie rady jak będzie za ciepło albo będzie ich za mało Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Myślałem, że moja odpowiedź jest wystarczająco przerysowana, żeby nie wziąć jej na poważnie. No niestety... za dużo futuramy Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 Jasne, ja robię na suchych, płynne są za drogie jak dla mnie, a z moim szczęściem zaraz bym je zakaził Drożdży używam US-05 i tak jak pisałem wcześniej, piwo robiłem już dużo razy, dzisiaj butelkowałem kolejną warkę wg tego przepisu i wszystko super Pozdrawiam i polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 (edited) Jasne, ja robię na suchych, płynne są za drogie jak dla mnie, a z moim szczęściem zaraz bym je zakaził No to witaj w klubie... zawsze wszystkie gęstwy z sucharków miałem ok, a jak kupiłem pierwsze płynne to gęstwa po nich po 2 tygodniach tak waliła szambem, że poszła od razu w kanał A szkoda, bo pierwsze piwko na tych drożdżach (BPA) wyszło świetne A teraz niestety do kolejnych zostaje albo inwestycja, albo suchary... Niestety tak to jest, jak człowiek nie złapie przez dłuższy czas żadnego smrodka - gdzieś w końcu popełni błąd przez moment dekoncentracji Edited June 17, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
carlozsatana Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 Poszukaj w forumowych zapiskach jakiejś apy o podobnym ekstrakcie. Dodawaj połowę chmielu niż w przepisie (najlepiej zbiory z 2012/2011). Ważne, żeby gotować pod przykrywką. Fermentacja w 16 stopniach, na cichą wrzuć garść zardzewiałych gwoździ. Będziesz wniebowzięty ... pomijając złośliwości ... generalnie się zgadzam ... dowolny przepis na APA ok 12 blg ostro ograniczasz chmiel na aromat jeszcze bardziej na goryczkę ... fermentacja w dolnym zakresie temperatur ... nie chce być złośliwy ale jeżeli pasuje Ci żapa to na cichą troszkę kiszonej kapusty na aromat może być zamiast chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted June 17, 2015 Author Share Posted June 17, 2015 Poszukaj w forumowych zapiskach jakiejś apy o podobnym ekstrakcie. Dodawaj połowę chmielu niż w przepisie (najlepiej zbiory z 2012/2011). Ważne, żeby gotować pod przykrywką. Fermentacja w 16 stopniach, na cichą wrzuć garść zardzewiałych gwoździ. Będziesz wniebowzięty ... pomijając złośliwości ... generalnie się zgadzam ... dowolny przepis na APA ok 12 blg ostro ograniczasz chmiel na aromat jeszcze bardziej na goryczkę ... fermentacja w dolnym zakresie temperatur ... nie chce być złośliwy ale jeżeli pasuje Ci żapa to na cichą troszkę kiszonej kapusty na aromat może być zamiast chmielu.Darujcie juz sobie. Przygodę z piwem dopiero zaczynam. To samo tyczy się smaków. A że moja okolica mocno kuleje pod względem dostępności dobrych piw, smakuje nawet taki Żywiec. Koniec! fk and bart3q 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bioly1231 Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 nie przejmuj się takie są już internety , ja uwarzyłem apa miesiąc temu i poleciało na konkurs do Witnicy, w piątek wyniki pół finałów jak wejdzie to podrzucę Ci recepturę, a moja rada taka popatrz na kilka receptur i sam zrób swoja, ty wiesz jakie chmiele lubisz, czy chcesz mocniejsze słabsze, bardziej mniej słodowe itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carlozsatana Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Wczoraj dałem szansę ŻAPAie i muszę przyznać że jest lekka poprawa ... kapuchy HET! I aromat amerykański jakby lepszy ... nadal szału nie ma ale chyba coś zmieniają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Wczoraj dałem szansę ŻAPAie i muszę przyznać że jest lekka poprawa ... kapuchy HET! I aromat amerykański jakby lepszy ... nadal szału nie ma ale chyba coś zmieniają U mnie też było lepiej niż na początku czyli bez tych warzywnych dodatków. No ale gwóźdź jak był na pocztku tak jest i teraz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted June 18, 2015 Author Share Posted June 18, 2015 (edited) Pijam tego żywca, bo będąc poza domem to dobry motyw, żeby za piwo sklepowe nie płacić 8zł, a też nie pić sikacza. O dziwo mi ten żywiec smakuje jak nie jest schłodzony, bo zimny smakuje albo raczej niesmakuje, tak jak każda inna koncernówka. Jeżeli chodzi o smak zbliżony, albo po prostu dobrą AIPĘ to polecam ten przepis: http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29 będziesz zadowolony, w smaku dużo lepsze, zapach podobny więc możliwe, że chmiele te same (nie pamiętam etykiety żywca). U mnie aipa od szisziego to najbardziej pijalne piwko, robiłem je już kilkanaście razy, zawsze wychodzi . Dzięki, spisałem sobie wszystkie potrzebne składniki. Zrobiłem pierwszą poważną próbę w BS2. Myślę, że powinno być dobre:) nie przejmuj się takie są już internety , ja uwarzyłem apa miesiąc temu i poleciało na konkurs do Witnicy, w piątek wyniki pół finałów jak wejdzie to podrzucę Ci recepturę, a moja rada taka popatrz na kilka receptur i sam zrób swoja, ty wiesz jakie chmiele lubisz, czy chcesz mocniejsze słabsze, bardziej mniej słodowe itd. Nie przejmuję się, tylko myślałem że na takim forum nie będę miał do czynienia z głupimi docinkami rodem z Onetu. Czekam z niecierpliwością na recepturę. Jedna pójdzie na teraz, druga na jesień Edited June 18, 2015 by Drapichrust Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 80% pale ale 10% pszeniczny 10% monachijski I celuj w 13blg zacieranie 65'C - 60min 72'C - 15min chmiel: na goryczkę magnum 60' (celuj w jakieś 25IBU) na smak amarillo 20' (ok. 20g na 20l) na aromat po gotowaniu citra (ok. 30g na 20l) drożdże dowolne - najwygodniej US-05 będzie dobre :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Moim zdaniem za mało amerykana i za mało BLG ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Moim zdaniem za mało amerykana i za mało BLG ufff... jak dobrze że Twoim zdaniem. Jak masz takie zdanie o APA to chyba nie chciałbym pić Twojego AIPA. bo widzę, że Ty chyba z klubu sypiących chmiel łopatą (no ale kto bogatemu zabroni) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Moim zdaniem za mało amerykana i za mało BLG ;P raczej za dużo. oryginalnie w ŻAPA jest 12,5blg bardzo płytko odferementowane. zaproponowałem 13blg to jest szansa, że alkoholowo się chociaż zmieści. jakby patrzeć na smak, to powinienem jakąś 11 zaproponować. a co do chemielu - jestem przekonany, że na smak i aromat używają go mniej i pewnie innej mieszanki z citrą. magnum na goryczkę poszło na bank :-) ibu też zawyżone. a generalnie przepis z palucha, bo nigdy nie chciałem ŻAPA robić i nie analizowałem treści butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bioly1231 Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 jako, że trafił się finał wrzucam recepturę: Warka 30 L docelowe BLG 14 Zasyp: Pilzneński 1kg Pale Ale 5kg Wiedeński 0,5kg Pszenica 0,1kg Caramunich I 0,5kg Zacieranie chmielenie zacieru 50g Amarillo od poczatku 66°C na 45 min (Wszystko poza wiedeńskim i caramunich) 72°C na 20 min (dorzucamy wiedeńskim i caramunich) wygrzew Chmielenie Galaxy 10 g 60 min Galaxy 5g 20min Galaxy 5g 5min Citra 10 g 60 min Citra 5g 20min Citra 5g 5min Drożdże US-05 temp 19°C Chmielenie na zimno 4 dni Citra 30g Galaxy 30g Refermentacja 170g cukru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 66°C na 45 min (Wszystko poza wiedeńskim i caramunich) 72°C na 20 min (dorzucamy wiedeńskim i caramunich) czy wrzucanie na druga przerwę słodów ciemniejszym ma jakiś cel smakowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now