DonBeer Posted June 26, 2015 Share Posted June 26, 2015 (edited) Szczep dolnej fermentacji o najwyższym odfermentowaniu. Temperatura fermentacji 9-20°C Temperatura optymalna fermentacji 12-15°C Flokulacja najwyższa Tolerancja na alkohol 6,9% żródło: Gozdawa Edited June 26, 2015 by DonBeer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 (edited) Podchodzę w weekend drugi raz do tych drożdży, pierwszy raz użyłem w #58 100% Smoked Lager, 11,7°Blg i 22l, uwodniona paczka, start fermentacji w 30h (niewielka piana na wierzchu). Piwo było na 100% słodzie wędzonym (polecam) więc estry jeśli nawet były, były dość dobrze przykryte przez słód wędzony, z fermentacji i efektu w piwie byłem zadowolony. Piwo było idealnie klarowne jak drożdże dolnej fermentacji przystało. Teraz kolejna warka ale na bardziej neutralnym w aromacie piwie więc dam znać jakiesz tego będą efekty. Edited December 17, 2015 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 16, 2016 Share Posted January 16, 2016 Ale się naciąłem tym razem. Dwie warki i obie po dwóch tygodniach po zakończeniu fermentacji mocno mętne. Pierwsze piwo po prawie dwóch tygodniach na cichej wciąż opalizuje. Jak na dolny szczep to flokuacja kiepska. Będę jeszcze lagerowal żeby zobaczyć czy coś da się jeszcze powalczyć z klarownością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Ale się naciąłem tym razem. Dwie warki i obie po dwóch tygodniach po zakończeniu fermentacji mocno mętne. Pierwsze piwo po prawie dwóch tygodniach na cichej wciąż opalizuje. Jak na dolny szczep to flokuacja kiepska. Będę jeszcze lagerowal żeby zobaczyć czy coś da się jeszcze powalczyć z klarownością. Jakie efekty końcowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 Jakie efekty końcowe? Kanał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 (edited) Jakie efekty końcowe? Kanał. Czyli infekcja? W obu warkach? Edited July 22, 2016 by santa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 Raczej tak, oba piwa był słabe (pierwsze kwaskowate) więc szkoda mojej wątroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukBeer Posted January 25 Share Posted January 25 (edited) Jestem po butelkowaniu lagera. Dwie paczki poszły na 23 litry, bez uwodnienia, standardowy zasyp, zacieranie dekokcyjne ,11.5Blg Brzeczka napowietrzna przez lanie z góry klarsztajna. 15 dni na burzliwej 12C 14 dni na cichej w 15C Start bardzo wolny, około 30h. Praktycznie brak piany przy burzliwej, jedynie sporo zbitych glutów na powierzchni aż do rozlewu, opaść nie chciały. Ostatecznie zjechały do 3Blg. Gęstwy na dnie bardzo mało i dość luźna. Podczas fermentacji cały czas zapach owocowy, brak siarkowych zapachów, możliwe że przegapiłem. Próba smakowa przy rozlewie całkiem pozytywna, piwo wyszło mało estrowe, bardzo neutralne, na pierwszym planie chmiel i finisz słodowy. Nie mogłem wyczuć charakterystycznych dla lagerów kwiecistych aromatów. Piwo wyszło w miarę klarowne poza większymi farfoclami. Puki co jestem bardzo zadowolony z eksperymentu, piwo przy rozlewie było dobre mając na uwadze to że jeszcze się ułoży, za trzy miesiące opisze co z piwem. Edited January 25 by LukBeer Pomyłka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts