Jump to content

Gozdawa CP18 - Czech Pilsner 18


Recommended Posts

Szczep dolnej fermentacji o najwyższym odfermentowaniu.

  • Temperatura fermentacji 9-20°C
  • Temperatura optymalna fermentacji 12-15°C
  • Flokulacja najwyższa
  • Tolerancja na alkohol 6,9%

żródło: Gozdawa

Edited by DonBeer
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Podchodzę w weekend drugi raz do tych drożdży, pierwszy raz użyłem w #58 100% Smoked Lager, 11,7°Blg i 22l, uwodniona paczka, start fermentacji w 30h (niewielka piana na wierzchu). Piwo było na 100% słodzie wędzonym (polecam) więc estry jeśli nawet były, były dość dobrze przykryte przez słód wędzony, z fermentacji i efektu w piwie byłem zadowolony. Piwo było idealnie klarowne jak drożdże dolnej fermentacji przystało.

 

Teraz kolejna warka ale na bardziej neutralnym w aromacie piwie więc dam znać jakiesz tego będą efekty.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Ale się naciąłem tym razem. Dwie warki i obie po dwóch tygodniach po zakończeniu fermentacji mocno mętne. Pierwsze piwo po prawie dwóch tygodniach na cichej wciąż opalizuje. Jak na dolny szczep to flokuacja kiepska. Będę jeszcze lagerowal żeby zobaczyć czy coś da się jeszcze powalczyć z klarownością.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ale się naciąłem tym razem. Dwie warki i obie po dwóch tygodniach po zakończeniu fermentacji mocno mętne. Pierwsze piwo po prawie dwóch tygodniach na cichej wciąż opalizuje. Jak na dolny szczep to flokuacja kiepska. Będę jeszcze lagerowal żeby zobaczyć czy coś da się jeszcze powalczyć z klarownością.

Jakie efekty końcowe?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Jestem po butelkowaniu lagera.

Dwie paczki poszły na 23 litry, bez uwodnienia, standardowy zasyp, zacieranie dekokcyjne ,11.5Blg 
Brzeczka napowietrzna przez lanie z góry klarsztajna.

15 dni na burzliwej 12C

14 dni na cichej w 15C

Start bardzo wolny, około 30h. 
Praktycznie brak piany przy burzliwej, jedynie sporo zbitych glutów na powierzchni aż do rozlewu, opaść nie chciały.

Ostatecznie zjechały do 3Blg.

Gęstwy na dnie bardzo mało i dość luźna.

Podczas fermentacji cały czas zapach owocowy, brak siarkowych zapachów, możliwe że przegapiłem. 
Próba smakowa przy rozlewie całkiem pozytywna, piwo wyszło mało estrowe, bardzo neutralne, na pierwszym planie chmiel i finisz słodowy.

Nie mogłem wyczuć charakterystycznych dla lagerów kwiecistych aromatów. 

Piwo wyszło w miarę klarowne poza większymi farfoclami.

Puki co jestem bardzo zadowolony z eksperymentu, piwo przy rozlewie było dobre mając na uwadze to że jeszcze się ułoży, za trzy miesiące opisze co z piwem.



 

Edited by LukBeer
Pomyłka
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.